Vogels kijken in het Aamsveen

Hoogveengebieden zijn zeldzaam in Nederland. Helaas. De herinrichting van ons landschap ten faveure van landbouw, woningbouw en aanleg van bedrijventerreinen heeft vrijwel al het hoogveen in ons land vernietigd. Bij Enschede ligt echter nog een stukje levend hoogveen. Dit gebied is beschermd en heet het Aamsveen. Ik bezocht dit gebied op uitnodiging van twee vogelaars in de herfst (oktober) om er vogels te kijken. In dit artikel vind je een impressie van vogels kijken in het Aamsveen.

Vogels kijken in het Aamsveen

Stilte. Dat is wat mij betreft hét kenmerk van het Aamsveen op een rustige zaterdagmiddag. De heide is verdord, evenals de meeste andere planten. De bodem trilt en is vochtig. Hier en daar steekt een paddenstoel de kop op. In de jonge berkenbosjes is het stil. Nog geen vogel te zien. We wandelen door het bos, slaan af naar rechts en komen weer in het ‘echte’ hoogveengebied terecht. Dan vliegt plots laag over onze hoofden een blauwe kiekendief over. Een vrouwtje. We richten onze camera’s maar ze is al verdwenen en we zullen haar niet meer zien. In de verte, boven de bomen, vliegen drie buizerds op. Een torenvalk balanceert in de top van een treurige berk. Een Vlaamse gaai komt aanvliegen met een eikel in zijn snavel. Vinken wervelen in de top van een kale boom. Ginds piept een witte kwikstaart en recht voor de vogelkijkhut, toch nog behoorlijk ver weg, zit een roodborsttapuit op een paaltje. De groene specht laat zich wel horen, maar niet zien. Er is wel drukte in het gebied, in het Duitse deel van het natuurgebied, pal achter de vogelkijkhut. Daar horen we ganzen gakken, vast veel grauwe ganzen.

We wandelen verder, het bos in. Een vuurgoudhaantje horen we. Een goudhaantje voegt zich bij hem. Een zwermpje staartmezen is op zoek naar voedsel. Twee boomkruipers vliegen met hen mee op. We horen ze wel, maar zien ze niet. Ondertussen werpen we een blik over het hoogveen en staan versteld van de diepe en warme kleuren.

Plots vliegt een lijsterachtige op en landt in de top van één van de bomen naast het wandelpad. Hoe we ook zoeken, ze blijft onzichtbaar. We passeren een weitje met poelen voor de boomkikker. Die worden actief beheerd, zo leert één van mijn metgezellen. In de zomer kun je de boomkikkers horen kwaken. ‘Ze zijn superklein en haast niet te vinden,’ zo gaat hij verder. We slaan rechtsaf en staan stil. Een roodborst zingt uit volle borst, maar daar stoppen we niet voor. We vangen namelijk een glimp op van een vuurgoudhaantje. En dan moeten we ons weer omdraaien, want pimpelmees, koolmees en staartmees komen aanvliegen. Ik meen een glanskop te zien, en dat blijkt juist. Helaas blijft onze ontmoeting beperkt tot een flits. Even verderop, hoog in een heg, zit een goudvink. Een torenvalk vliegt laag over het veld. En dan weer twee glanskoppen. Ook zij poseren niet. Ze vliegen verder, tientallen meters verder. Ik ga er niet achteraan. Dan steekt een zwartkop het fietspad over. We volgen hem even, maar verliezen hem snel uit het oog. En dan staan we alweer bij de auto en is onze vogelwandeling voorbij. Vogels kijken in Aamsveen smaakt absoluut naar meer. Dit is een bijzonder gebied, dat zie ik wel. Er schijnen in de zomer bijzondere dagvlinders te vliegen. Nog een goede reden om nog eens terug te keren!

Welke vogels je zoal kunt zien in het Aamsveen, afhankelijk van het seizoen? Ik noem: grote zilverreiger, watersnip, buizerd, rode wouw, ruigpootbuizerd, smelleken, boomvalk, slechtvalk, torenvalk, sperwer, havik, geelgors, keep, kneu, kruisbek, sijs, goudvink, appelvink, veldleeuwerik, boomkruiper, boomklever, middelste bonte specht, grote lijster, beflijster, zanglijster, klapekster. In het voorjaar bovendien: wielewaal, houtsnip, nachtzwaluw, koekoek, grauwe klauwier, blauwborst, tapuit, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger.

Bekijk hier een impressie van mijn vogeltocht langs gebieden rond Enschede, waaronder in het Aamsveen:

Praktische informatie over vogels kijken in het Aamsveen

Je bereikt het Aamsveen door te navigeren naar de de parkeerplaats bij de kruising Aamsveenweg-Sagenweg, Enschede (coördinaten 52°11’24.2″N 6°56’31.6″E).

De wandelpaden door het Aamsveen zijn onverhard en niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Waterdichte wandelschoenen volstaan over het algemeen. Het moet wel heel hard en langdurig hebben geregend voordat je er laarzen aan moet doen.

Er is een vogelkijkhut in het gebied aanwezig, pal naast het wandelpad. Vanuit deze hut heb je een mooi uitzicht over het gebied. Blijf wachten tot je er roofvogels ziet vliegen.

Wil je weten welke vogels je in het voorjaar en de zomer in het Aamsveen kunt zien, lees dan mijn artikel over vogels kijken in het Aamsveen in de zomer. Ook weer compleet met een filmpje.

Ontdek hier nog meer interessante vogelgebieden in Overijssel.

Natuurhuisjes rond Enschede

jako van gorsel met verrekijker

De regio Enschede is een heel interesse regio om vogels te kijken. Je vindt er tal van hoogveengebieden en bossen. De middelste bonte specht, zwarte specht, grauwe klauwier, bonte vliegenvanger en geelgors zijn hier redelijk algemeen. Je bevindt je in het grensgebied met Duitsland. Stap je over de grens, dan kom je in een heel andere wereld terecht waar je ook een aantal natuurgebieden kunt bezoeken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisjes op een rustige locatie in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?