Vogels kijken in Frankrijk

Frankrijk is een van de meest geliefde vakantielanden. In Frankrijk bevinden zich tal van uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden waar je heerlijk kunt vogels kijken. Je ziet er vogels (en vlinders) die je in Nederland niet ziet, of slechts zelden. Hieronder een korte beschrijving van de gebieden in Frankrijk waar ik vogels heb gekeken. Klik door om de uitgebreide informatie te lezen.

De Ariège, Zuid-Frankrijk
Het heuvellandschap van de Ariège is een supergebied om vogels en orchideeën te kijken. Door de korte aanloop naar de Pyreneeën is er een grote verscheidenheid in landschap. Ik heb een uitstekende uitvalsbasis gevonden om vogels te kijken in Zuid-Frankrijk: Chambres d’hôtes l’Oustal dat wordt beheerd door Nederlandse eigenaren, twee fervente natuurliefhebbers. Lees meer.

De Auvergne
Het glooiende landschap in het noorden van de Auvergne is bijzonder rijk aan zangvogels en roofvogels. De omgeving van het dorpje Gannay-sur-Loire is een ideaal gebied om het gebied tussen de rivieren de Allier en de Loire te verkennen. Lees meer.

Bourgondië
Dit is een van de meest bekende regio’s van Frankrijk. Het Bourgondische leven staat symbool voor het goede leven. Maar wist je dat je in Bourgondië ook uitstekend kunt vogels kijken? In de heuvels van Bourgondië valt door vogelaars veel te ontdekken en te genieten! Lees meer.

De Brenne (ten noorden van de Creuse)
De Brenne is een vermaard natuurgebied ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de stad Orléans. Monniken hebben er ooit duizenden vijvers uitgegraven om er vis in te kweken. Ik noem een paar vogelsoorten die je in het noordelijke deel kunt zien: bijeneter, kwak, koereiger, purperreiger, grauwe gors, wielewaal en hop. Lees meer.

De Brenne (ten zuiden van de Creuse)
Ook in het zuidwesten van de Brenne kun je bijzondere soorten zien als griel, bijeneter, roodkopklauwier en dwergooruil. Sla dit deel van de Brenne dus niet over. Lees meer.

De Cévennes
Nationaal Park De Cévennes zijn een excellent gebied om verschillende soorten gieren, de ortolaan en de griel te zien. En heb je geluk, dan hoor je vanuit het bos ’s nachts dat typische geluid van de dwergooruil. Vogels kijken in de Cévennes is een bijzondere ervaring. Zeker een keer doen dus! Lees meer. Lees meer.

Corsica
Corsica, Frankrijks Île de Beauté, is een van de grotere eilanden in de Middellandse Zee. Het is een waanzinnig mooi eiland, ook en juist voor vogelaars. Je ziet hier soorten die je elders niet ziet. En wat is er nou heerlijker dan het eilandgevoel? Lees meer.

De Dombes
Dit merengebied boven Lyon is een fantastisch gebied om vogels te kijken. Je ziet er enorme aantallen reigers als kwak, purperreiger en kleine zilverreiger. En tijdens de trekperioden maak je kans op grote groepen ooievaars, witwangsterns en zwarte stern. Wij bezochten de Dombes een aantal jaar geleden om er vogels te kijken. Lees meer.

Haute-Savoie
De Haute-Savoie is een uitloper van de Alpen die precies op de Frans-Zwitserse grens ligt. Skioorden als La Chapel d’Abondance, Châtel en Abondance genieten internationale faam vanwege de wintersport. Maar wist je dat er ’s zomers uitstekend terecht kunt om vogels en vlinders te kijken? Dat je er bergvogels als kruisbek, notenkraker en raaf kunt zien, zal geen verrassing zijn. Maar let op zonnige zomerdagen ook eens op de vele vlinders op de bergweiden! Je zult versteld staan van het grote aantal soorten die je er ziet. Lees meer.

Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk
Een heerlijke natuurregio waar je vogels kunt zien als scharrelaar, kuifkoekoek, brilgrasmus, ortolaan, flamingo, dwergarend, kalanderleeuwerik en kleine trap. Meer hoef ik toch niet te zeggen? Dat heb ik overigens wel gedaan! Lees in dit artikel wat de beste vogelgebieden zijn in Languedoc-Roussillon. Lees meer.

De Morvan, Bourgondië
Schuin onder Parijs ligt Regionaal Natuurpark de Morvan. Bossen, weilanden, heggen, meren en riviertjes wisselen elkaar af. Wandelen en vogels kijken kun je hier prima combineren met lekker eten. Lees meer.

Platier d’Oye, Picardië
Aan de Noord-Franse kust, tussen Calais en Duinkerken ligt een prachtig duingebied waar je het hele jaar door heerlijk kunt vogels kijken. Meer in het binnenland ligt een fantastisch moerasgebied. Lees meer.

De Provence
In de Provence ligt een topgebied voor vogelaars en vlinderliefhebbers: Nationaal Park Mercantour. Dit natuurpark grenst ook nog eens aan een natuurpark in Italië. De ruige en ongerepte natuur betovert velen. De soortenrijkdom is er spectaculair groot. Een absolute aanrader. Leer meer.

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen

VOGELREISGIDSEN FRANKRIJK

Wie vogels wil kijken in Frankrijk raad ik de aanschaf van de Engelstalige vogelreisgidsen van J. Crozier aan. Deze vogelreisgidsen geven in detail aan waar je welke bijzondere vogels kun zien. De auteur is soms zo exact dat hij landweggetjes aangeeft waar een bepaalde vogels zit. Mijn ervaring is dat hij meestal gelijk heeft. Het blijft natuurlijk vogels kijken en je bent soms behoorlijk afhankelijk van weersinvloeden. Maar het zijn twee excellente vogelreisgidsen waar ik al menig geslaagde vogelreis mee hebt gemaakt:

#1. A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica

Dit vind ik een fenomenale vogelreisgids. Hoewel in het Engels geschreven, is hij goed leesbaar. Per regio geeft de auteur gedetailleerd aan wat de hotspots zijn, hoe je die kunt bereiken en welke bijzondere vogels je er kunt waarnemen. Voor een geslaagde vogelvakantie in Frankrijk ten zuiden van de Loire is dit voor mij een onmisbare gids. En door de uitvoering praktisch onverwoestbaar.

birdwatching guide

Koop dit boek

#2. A birdwatching guide to France north of the Loire

Deze auteur schreef ook de gids hierboven. Wat ik hierboven schreef, geldt ook voor deze gids, maar dan voor hotspots in Frankrijk ten noorden van de Loire.

A Birdwatching Guide to France North of the Loire

Koop dit boek

de beste vogelgidsen van dit moment

Tips van visdief
alle vogels van europa
birdwatching guide
A Birdwatching Guide to France North of the Loire
loire valley
Vogels kijken in de Camargue en de Crau Hans Peeters
Natuurgids Middellandse zee
SNP Fietsvakanties Frankrijk