Vogels kijken in Frankrijk

Frankrijk is een van de meest geliefde vakantielanden. In Frankrijk bevinden zich tal van uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden waar je heerlijk kunt vogels kijken. Je ziet er vogels (en vlinders) die je in Nederland niet ziet, of slechts zelden. Hieronder een korte beschrijving van de gebieden in Frankrijk waar ik vogels heb gekeken. Klik door om de uitgebreide informatie te lezen.

De Ariège, Zuid-Frankrijk
Het heuvellandschap van de Ariège is een supergebied om vogels en orchideeën te kijken. Door de korte aanloop naar de Pyreneeën is er een grote verscheidenheid in landschap. Ik heb een uitstekende uitvalsbasis gevonden om vogels te kijken in Zuid-Frankrijk: Chambres d’hôtes l’Oustal dat wordt beheerd door Nederlandse eigenaren, twee fervente natuurliefhebbers. Lees meer.

De Auvergne
Het glooiende landschap in het noorden van de Auvergne is bijzonder rijk aan zangvogels en roofvogels. De omgeving van het dorpje Gannay-sur-Loire is een ideaal gebied om het gebied tussen de rivieren de Allier en de Loire te verkennen. Lees meer.

Bourgondië
Dit is een van de meest bekende regio’s van Frankrijk. Het Bourgondische leven staat symbool voor het goede leven. Maar wist je dat je in Bourgondië ook uitstekend kunt vogels kijken? In de heuvels van Bourgondië valt door vogelaars veel te ontdekken en te genieten! Lees meer.

Bourg-Saint-Maurice
Dit bergdorp ligt te midden van de reuzen. Het hooggebergte hier is ontzagwekkend met natuurlijk de Mont Blanc als absoluut hoogtepunt. Ik zocht er naar vogels en vooral naar dagvlinders. Lees meer.

Cassis en omgeving (Middellandse Zee bij Marseille)
Cassis is vooral een toeristisch kustplaatsje tegen de Middellandse Zee. In en om het dorp kun je echter nog aardig vlinders kijken. En heb je er een uurtje rijden voor over, dan kun je een interessante vlindertuin bezoeken die speciaal voor wilde vlinders is ingericht. Lees meer.

De Brenne (ten noorden van de Creuse)
De Brenne is een vermaard natuurgebied ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de stad Orléans. Monniken hebben er ooit duizenden vijvers uitgegraven om er vis in te kweken. Ik noem een paar vogelsoorten die je in het noordelijke deel kunt zien: bijeneter, kwak, koereiger, purperreiger, grauwe gors, wielewaal en hop. Lees meer.

De Brenne (ten zuiden van de Creuse)
Ook in het zuidwesten van de Brenne kun je bijzondere soorten zien als griel, bijeneter, roodkopklauwier en dwergooruil. Sla dit deel van de Brenne dus niet over. Lees meer.

Camargue
Eén van de meest vermaarde vogelgebieden in Frankrijk en Europa. Ik weet het uit ervaring. Je kunt er heerlijke vogeltochten maken en de meest bijzondere vogels zien. En natuurlijk overal de flamingo! Lees meer.

Cap Gris-Nez en omgeving
De Franse kust is ideaal om vogels te kijken. Zeker bij Cap Gris-Nez, waar Het Kanaal op zijn smalst is. In najaar en voorjaar trekken hier werkelijk duizenden zeevogels en zangvogels langs en over. En de omgeving leent zich uitstekend voor meeuwentrips. Lees meer.

De Cévennes
Nationaal Park De Cévennes zijn een excellent gebied om verschillende soorten gieren, de ortolaan en de griel te zien. En heb je geluk, dan hoor je vanuit het bos ‘s nachts dat typische geluid van de dwergooruil. Vogels kijken in de Cévennes is een bijzondere ervaring. Zeker een keer doen dus! Lees meer. Lees meer.

Corsica
Corsica, Frankrijks Île de Beauté, is een van de grotere eilanden in de Middellandse Zee. Het is een waanzinnig mooi eiland, ook en juist voor vogelaars. Je ziet hier soorten die je elders niet ziet. En wat is er nou heerlijker dan het eilandgevoel? Lees meer.

De Dombes
Dit merengebied boven Lyon is een fantastisch gebied om vogels te kijken. Je ziet er enorme aantallen reigers als kwak, purperreiger en kleine zilverreiger. En tijdens de trekperioden maak je kans op grote groepen ooievaars, witwangsterns en zwarte stern. Wij bezochten de Dombes een aantal jaar geleden om er vogels te kijken. Lees meer.

Haute-Savoie
De Haute-Savoie is een uitloper van de Alpen die precies op de Frans-Zwitserse grens ligt. Skioorden als La Chapel d’Abondance, Châtel en Abondance genieten internationale faam vanwege de wintersport. Maar wist je dat er ‘s zomers uitstekend terecht kunt om vogels en vlinders te kijken? Dat je er bergvogels als kruisbek, notenkraker en raaf kunt zien, zal geen verrassing zijn. Maar let op zonnige zomerdagen ook eens op de vele vlinders op de bergweiden! Je zult versteld staan van het grote aantal soorten die je er ziet. Lees meer.

Hauteville-Lompnes
In de omgeving van het dorp Hauteville-Lompnes, gelegen in de Jura in het departement Ain, vind je een gevarieerd, heuvelachtig landschap. Ik bezocht deze omgeving in de maand augustus en zag er onder andere de grauwe klauwier. Lees meer.

Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk
Een heerlijke natuurregio waar je vogels kunt zien als scharrelaar, kuifkoekoek, brilgrasmus, ortolaan, flamingo, dwergarend, kalanderleeuwerik en kleine trap. Meer hoef ik toch niet te zeggen? Dat heb ik overigens wel gedaan! Lees in dit artikel wat de beste vogelgebieden zijn in Languedoc-Roussillon. Lees meer.

Les Écrins
Nationaal Park les Écrins staat bekend om zijn enorme rijkdom aan dagvlinders. Je kunt er ook vogels kijken, maar tijdens mijn vakantie in augustus zag ik er niet heel veel soorten. Ik zag er wel heel veel soorten bijzondere dagvlinders! Lees meer.

De Morvan, Bourgondië
Schuin onder Parijs ligt Regionaal Natuurpark de Morvan. Bossen, weilanden, heggen, meren en riviertjes wisselen elkaar af. Wandelen en vogels kijken kun je hier prima combineren met lekker eten. Lees meer.

Picardië, Noord-Frankrijk
De regio Picardië is een heerlijke natuurregio om vogels te kijken. In de allereerste plaats geniet je er van de kustvogels. Want ga je naar Picardië, dan denk je aan imposante natuur als de baai van de Somme en de steile kliffen bij Mers-les-Bains. Lees meer.

Platier d’Oye, Nord-Pas-de-Calais
Aan de Noord-Franse kust, tussen Calais en Duinkerken ligt een prachtig duingebied waar je het hele jaar door heerlijk kunt vogels kijken. Meer in het binnenland ligt een fantastisch moerasgebied. Lees meer.

De Provence
In de Provence ligt een topgebied voor vogelaars en vlinderliefhebbers: Nationaal Park Mercantour. Dit natuurpark grenst ook nog eens aan een natuurpark in Italië. De ruige en ongerepte natuur betovert velen. De soortenrijkdom is er spectaculair groot. Een absolute aanrader. Lees meer.

Vanoise
De Vanoise is het oudste nationale park van Frankrijk. Dit prachtige deel van de Franse Alpen is bijzonder rijk aan vogels, dagvlinders, zoogdieren, reptielen en planten. Ik bezocht het gebied in augustus om er dagvlinders te zoeken. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!