Vogels kijken in februari

Dick de Vos laat in zijn boek Wat zingt daar? zien dat de dagen in februari gaan lengen. Er beginnen steeds meer vogels te zingen omdat het steeds langer licht is en alleen al daarom zou je naar buiten gaan. De merel laat zich steeds uitbundiger horen, evenals koolmees en zwarte mees. Ook de bosuil laat zijn melancholische geluid door de nachten klinken. Alle reden om te gaan vogels kijken in februari. Welke vogels kun je dan zoal zien? En waar moet je zijn? Een artikel dit keer over vogels kijken in februari.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in februari

In de bossen begint een aantal soorten dus al met zingen. Koolmees, zwarte mees, merel, bosuil en natuurlijk de verschillende soorten spechten, hoewel je bij spechten niet van zingen kunt spreken. Officieel behoren spechten niet eens tot de zangvogels. Spechten roffelen om hun territorium af te bakenen en natuurlijk roepen ze ook heel wat af. Omdat de bomen nog altijd kaal zijn, en de spechten al behoorlijk actief zijn, begin in februari de beste tijd om spechten te zien. Ga lekker naar het bos, liefst vroeg in de ochtend (en gelukkig is het pas relatief laat licht, je hoeft niet heel vroeg uit de veren) en geniet van het geroffel van grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, groene specht en zwarte specht. In elk bos en park maak je tegenwoordig kans op de grote bonte specht en vaak ook op de groene specht. Voor de middelste bonte specht ga je op zoek naar gemengde bossen met oude eiken. Zwarte spechten zoek je in naaldbossen waar ook beuken groeien. De kleine bonte specht houdt van loofbos, maar schuwt naaldbomen niet.

De weilanden en akkers zijn helaas nog altijd behoorlijk leeg. Behalve in landbouwgebieden waar de akkers nog niet geploegd zijn en waar dus nog loof op de grond ligt. Daar komen grote groepen ganzen en zwanen op af. Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland maak je dan kans op kleine zwaan, wilde zwaan, knobbelzwaan met ganzensoorten als grauwe gans, toendrarietgans en kolgans. Rond het dorpje Zonnemaire is het vaak goed toeven voor liefhebbers van zwanen. Rond de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde zie je bij hoog water vaak grote groepen wulpen op akker en weiland foerageren. Ook mooi om te zien.

De kustgebieden vind ik trouwens ook in februari de beste vogelgebieden. In elk geval zijn het gebieden waar je redelijk zeker bent van waarnemingen. De Brouwersdam, Westplaat, Zuidpier bij IJmuiden, de Noordpier bij Velsen, het Lauwersmeer, de Waddeneilanden. Hier kun je echt heerlijk vogels kijken.

Evenals de Biesbosch, het gebied waar ik elke maand wel een keer ga vogels kijken. Daar arriveren in februari grote groepen grutto’s die er aansterken, te samen met bonte strandlopers, kieviten en tureluurs. De Noordwaard achter Werkendam is echt een hotspot voor vogelliefhebbers. Weet je welke soort ook in februari al begint met zingen? De veldleeuwerik. Mits de winter niet al te streng is natuurlijk. Rond het Gat van Lijnoorden kun je eind februari al genieten van de prachtige zang van deze geweldige weidevogel.

Vergeet overigens de natuurgebieden langs de Randmeren niet. Polder Arkemheen bijvoorbeeld, en de Eempolder. Hier vind vaak een indrukwekkende mix van eenden, ganzen, steltlopers, roofvogels en op de Randmeren aan de andere kant van de dijk duikeenden als nonnetje, brilduiker en grote zaagbek.

Waar ga je dus vogels kijken in februari? In het bos, in deltagebieden, langs de kust en in de uiterwaarden. Daar vind je grote concentraties met vogels. Lekker met de telescoop en verrekijker turen. Altijd een feest. Ook in februari!