Vogels kijken in Dunbar

Dunbar, een middelgroot havenplaatsje langs de Schotse Noordzee in de buurt van Edinburgh. Het vissershaventje biedt plaats voor een paar kleine vissersbootjes die vooral op kreeften vissen. De kreeftennetten staan hoog opgestapeld op de kade. Plezierjachtjes liggen veilig in de beschutte haven. Maar de echte blikvanger is de ruïne bij de ingang van de haven. Daar zetelde ooit een machtige familie die regelmatig in de clinch lag met het Engelse vorstenhuis, maar inmiddels is de burcht ingezakt. Er resten slechts de grove muren. Maar juist die muren maken Dunbar in het voorjaar zo interessant. Ik ging vogels kijken in Dunbar en keerde daarna twee keer terug.

Vogels kijken in Dunbar

In het voorjaar gebeurt er in Dunbar een wonder. Honderden drieteenmeeuwen weten de weg naar de rots en naar de ruïne te vinden. Tussen de stenen bouwen ze hun nesten en dan zie je plots een muur vol drieteenmeeuwen! De vogels trekken zich niets van je aan. Vliegt er een zwarte kraai langs, dan zwermen alle meeuwen op. Samen met de zilvermeeuwen, want die broeden ook op de ruïne, maar het is zoals ik schrijf: ze broeden op de ruïne. Zelfs op de smalle piek die rest van een muur, of is het een restant van een toren, zag ik een kuiken van een zilvermeeuw staan. Minstens zo mooi en bijzonder zijn de Noordse stormvogels die hoger op de rots broeden. Waar de drieteenmeeuwen een elegant gevormde gele snavel hebben, daar hebben de Noordse stormvogels een grijzige snavel met twee buisjes erop. Volg de Noordse stormvogels ook zodra ze van hun nest wegvliegen. Ze zweven dan vaak op elegante wijze langs de rotsen.

De eerste vogel die ik in de haven van Dunbar zag, was echter geen zeevogel. Het was een familielid van onze eigen witte kwikstaart, die in Schotland een stuk zwarter is: de rouwkwikstaart. Het mannetje, inderdaad opvallend zwart, zat op de kreeftenfuiken. Het vrouwtje, minder zwart, liep me een snavel vol insecten over de kade. Wat verder daalde een waterpieper neer. Ook mooi om die in zijn broedgebied tegen te komen!

En toen wandelde ik de muur op. Ik had ze al zien zitten, maar nu zag ik ze letterlijk in de ogen: de kuifaalscholvers. Die broeden op dertig meter voor je op de rotsen. Want buiten de haven liggen woeste rotsformaties die ook dienen als broedgebied. Ook hier zitten zilvermeeuw, drieteenmeeuw en kuifaalscholver door elkaar heen te broeden. Dit maakt Dunbar voor mij één van de beste plekken om een broedkolonie van zeevogels van dichtbij te bekijken. Het gekrijs en gejammer is niet van de lucht. Het is er onwerkelijk mooi.

Sta je in de haven, bij de ingang, dan zie je in de verte Bass Rock liggen, de mythische steenpuist net buiten de Schotse kust. Op dit vulkanisch gesteente bevindt zich de grootste kolonie jan-van-genten ter wereld. Richt je verrekijker of telescoop op de rots en je ziet dat die helemaal wit is van de vogels. Boven en rond de rots vliegen de jan-van-genten. Vanuit Dunbar kun je een boottrip maken naar de rots. Beter echter is om dat vanuit de haven van Noord-Berwick te doen. Leuk is echter ook dat de jan-van-genten soms vlak langs de haven van Dunbar vliegen op weg naar hun foerageergebieden. Het zijn vrijwel allemaal volwassen vogels die in groepjes voorbij vliegen.

Dit was mijn droom toen ik naar Schotland ging. Om kolonies van zeevogels te zien. In Dunbar hoef je niet veel moeite te doen. Je loopt naar de haven en je staat middenin een kolonie. Vergeet echter ook niet om achter het zwembad naar de kolonie te kijken. Daar is de muur met drieteenmeeuwen zo nodig nog mooier!

Praktische informatie over vogels kijken in Dunbar

Je bereikt de haven van Dunbar door te navigeren naar: Victoria Street, Dunbar (coördinaten 56°00’15.5″N 2°31’00.2″W). Je parkeert je auto op het parkeerterrein voor het zwembad en je loopt zowel naar links als naar rechts.

Zoek je meer vogelgebieden in de buurt van Edinburgh, lees dan mijn artikel over vogels kijken bij St Abb’s Head en vogels kijken op de Farne Eilanden.

Op zoek naar een accommodatie?

Ben je op zoek naar een overnachting in of rond Dunbar, bekijk dan het aanbod van accommodaties rond Dunbar. Het aanbod is heel divers en valt uiteen in diverse prijsklassen. Zo kun je bij Bayswell Park Hotel een kamer boeken met uitzicht over zee. Of kijk eens naar het The Dolphin Inn Hostel waar je zelfs gratis fietsen kunt huren.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!