Vogels kijken in Duingebied Meijendel bij Wassenaar

De omgeving van Wassenaar leent zich uitstekend om vogels te kijken. Stand, duinen, duinvalleien, bossen van struiken en oude bomen wisselen elkaar af. Door het gebied slingeren wandel- en fietspaden. Daarmee is de omgeving van Wassenaar een oase van rust in de dichtbevolkte Randstad. Meijendel wordt beheerd door Zuid-Hollands Landschap en Duinwaterbedrijf Dunea. Deze organisaties zijn zichtbaar trots op hun gebied dat uitstekend wordt bijgehouden. De informatievoorziening is, de paden liggen er goed verzorgd bij en het gebied oogt brandschoon.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

In Meijendel kun je grofweg drie zonen onderscheiden: het buitenduin ligt aan de zeezijde. Je loopt hier over strand en duinen en passeert vochtige duinvalleien. Er groeien struiken als vuurdoorn en meidoorn. Vogels die je in deze zone kunt zien zijn roodborsttapuit, tapuit en veldleeuwerik. In het middenduin liggen de infiltratieplassen. Dit water wordt geacht in de bodem weg te zakken waar het gefilterd wordt door de zandlagen. Hier loop je langs een paar moerassen, rietland en wat bos. Je komt hier dan ook veel watervogels tegen, vooral eenden. De dag dat ik deze tekst schreef werden er dodaars, geoorde fuut en krooneend gezien. Dat zijn mooie waarnemingen. Nachtegaal, zwartkop, fitis, rietgors en grasmus zijn er vaste broedvogels. ‘Echte’ bossen met hier en daar grasland en struweel vind je in het binnenduin. Typisch het leefgebied van bosvogels als havik, tjiftjaf, gekraagde roodstaart en vink.

Voor het hele gebied geldt dat je er bijzondere waarnemingen kunt doen. Op waarneming.nl worden soorten gemeld als braamsluiper, roerdomp, wespendief, ijsvogel en kleine bonte specht. Dat zijn voor mij soorten waarvoor ik wel een dagje wil afreizen! Ben je meer gericht op zoogdieren, zorg dan dat je in de schemering in het gebied bent. Je kunt er dieren zien als ree, vos, konijn en egel.

Overigens: de dag dat ik Meijendel bezocht, had ik maar weinig tijd en bovendien was er sprake van extreme zomerhitte. Voor vogels iets te warm, maar voor vlinders ideaal weer. Die dag waren veel grote dikkopjes en bruine zandoogjes actief op de bramenbloesems. Om deze reden een uitgebreide serie over het groot dikkopje en bruin zandoogje. Dit duingebied staat op zomerse dagen ook garant voor talloze libellen en juffers. Meijendel is een van de weinige leefgebieden van de prachtige keizersmantel, een van de grootste parelmoervlinders van Europa.

Speciaal voor vogelaars is in Meijendel (de Kijfhoek) een vogelkijkscherm geplaatst dat uitzicht biedt over een duinmeertje en omliggend struweel. Je bereikt het scherm het best via het bezoekerscentrum aan de Meijendelseweg 40. Bij het scherm maak je kans op ijsvogel, waterral, krooneend en allerlei andere soorten eenden. Vogels kijken in Meijendel is in alle seizoenen een goed idee!

Tijdens een wandeling in de winter zag ik er vooral de gewone vogels van bos en ven. Staartmees, merel, roodborst, grote bonte specht, goudhaantje, zwarte kraai, Vlaamse gaai, koolmees, pimpelmees en staartmees. Op de duinmeren zag ik watervogels als kuifeend, tafeleend, wilde eend, slobeend, bergeend, dodaars, grote zaagbek en meerkoet. Een grote zilverreiger jaagde op een oever. En een waterral verraadde zichzelf door zijn ijselijke geschreeuw. Toen het wat drukker in het gebied werd, renden plots een stuk of vier reeën over het pad om aan de andere kant van het pad in de duinen te verdwijnen.

Praktische informatie over vogels kijken op Meijendel

In Meijendel zijn drie wandelroutes uitgezet van drie tot vijf kilometer. Deze routes voeren je door het hele gebied, van de zee tot het binnenduin. Klik hier om de wandelroutes te downloaden.

Op de hoek van de Van Alkemadelaan en de Pompstationsweg heeft Duinbedrijf Dunea in samenwerking met de Gemeente Den Haag een natuurspeelplaats geopend. Met kinderen kun je ook terecht in de waterspeelplaats en het monkeybos (klauteren & klimmen).

Ook ideaal wanneer je met kinderen het gebied bezoekt, maar ook voor volwassenen reuze gezellig: Boerderij Meijendel. Dit restaurant heeft een gezellig terras en je kunt er heerlijke pannenkoeken eten. Adres: Meijendelseweg 36, Wassenaar.

Een ideaal startpunt om Meijendel te bezoeken is het Bezoekerscentrum Meijendel. Het bezoekerscentrum ligt in het hart van het gebied van waaruit je het binnen-, midden- en binnenduin prima kunt bereiken. Zet koers naar de Meijendelseweg 40, Wassenaar.

Wil je van de rust genieten, dan kun je maar beste op een doordeweekse dag en buiten de vakantieperioden een wandeling gaan maken door Meijendel. Op die dagen is het niet zo druk met hondenuitlaters, joggers in hun felgekleurde tenuen (waar is dat voor nodig in de natuur?), de wielrenners op het verharde pad en de ouders met hun kinderen. Ben je aan de weekenden gebonden, ga dan zo vroeg mogelijk in het gebied wandelen. In de tweede helft van de ochtend lijkt Meijendel wel een pretpark, zo druk!

Route & parkeren

Op de N44 volgt u de afslag Wassenaar zuid. Daarna volgt u de bordjes richting Meyendel tot aan het eindpunt: boerderij Meyendel.

Langs de blauwe route staat een bordje “Vogelobservatiewand”. Om bij het kijkscherm te komen dient u door een klaphekje te gaan en het pad nog ongeveer 100 meter te volgen. Ongeveer honderd meter verder langs de blauwe route ligt een tweede kijkscherm.

Natuurhuisjes bij Wassenaar

vakantiehuisjes in wenen

De omgeving van Wassenaar is een oase van rust te midden van het rumoer van de Randstad. Kijk je goed op de kaart dan zie je dat bij Wassenaar er een groene corridor loopt die Leiden en Den Haag van elkaar scheiden. En dat is maar goed ook! Anders zou het daar één blok beton en asfalt zijn. Dan hebben we toch liever de rust van het duingebied! Wil je eens in deze omgeving een vakantiehuisje huren, bekijk dan het aanbod op natuurhuisje eens. Op deze website vind je een groot aanbod van vakantiehuisjes die in het groen gelegen zijn. Bovendien steun je door het huren van een vakantiehuisje op deze site de lokale natuur.