Vogels kijken in de Zevenhuizerplas

Je zou het niet verwachten, maar verscholen tussen het beton van Rotterdam, Zevenhuizen, Bleiswijk en Bergschenhoek ligt een natuurstrook waar je opvallende waarnemingen kunt doen. De natuurstrook ligt op de noordoever van de Zevenhuizerplas en bestaat uit moerasland, een deel van de plas en oeverbos. Vandaar daarom een kort artikel over vogels kijken in de Zevenhuizerplas.

De Zevenhuizerplas grenst aan de Eendragtspolder waar je ook aardig kunt vogels kijken. Het zijn twee stiltegebieden waarvan de stilte eerlijk gezegd behoorlijk wordt bedreigt. De aanleg van woonwijken voor de welgestelden, recreatie en toenemende bedrijvigheid verdrijven de stilte en daarmee ook de biodiversiteit. Vogels kijken langs de noordoever van de Zevenhuizerplas is dan ook een bijzondere ervaring. Terwijl de wielrenners en joggers langs zoeven, staar jij naar de nestwand voor oeverzwaluwen. Je kunt deze wand goed bekijken vanaf het wandel- en fietspad. Uiteraard alleen in het voorjaar en in de zomer.

Op de plas zwemmen algemene soorten als meerkoet, fuut, krakeend en aalscholver. Aan het begin van de noordoever, vlak naast het parkeerterrein, begint echter het moerasgebied. Een aantal dode bomen valt meteen op. Hier wordt naar verluid de kwak, meestal een jong exemplaar, wel eens gezien. Toen ik het gebied bezocht stond er een kleine zilverreiger op één van de dode stammen. Op de andere stammen zaten houtduiven.

In het rietveld, op sommige plaatsen heel breed en dik, hoor en zie je baardmannetjes. In het voorjaar maak je kans op typische rietvogels als kleine karekiet, rietzanger, cetti’s zanger, blauwborst en zelfs de snor. De koekoek vliegt er rond, evenals spotvogel, tuinfluiter, tjiftjaf, zwartkop, fitis, winterkoning en roodborst. De rietkraag trekt ook de bruine kiekendief aan. En soms foerageert de lepelaar in het gebied, evenals de blauwe reiger. Toen ik er was, in augustus, hoorde ik een paar waterrallen roepen.

Wat ik toch wel een heel mooie soort vind om te zien, is de roerdomp. In de zomer van 2021 beleefden veel vogelaars plezier aan drie jonge roerdompen die vlak voor het fietspad foerageerden. Ze trokken zich niets aan van de meute die zich overigens voortreffelijk gedroeg. De oudervogels hielden zich wel schuil, die waren schuw als een roerdomp kan zijn. Waterhoen, meerkoet, krakeend, knobbelzwaan en soms zelfs een krooneend kun je er overigens ook zien. Lees hier mijn verslag van mijn zoektocht naar de roerdompen bij Zevenhuizen.

Kijk eens op Google Maps en zoom in op de Zevenhuizerplas. Je zult zien hoe ver het asfalt en het beton is opgerukt. En toch valt er nog veel te zien. Hieruit blijkt het belang van dit soort gebieden voor vogels en andere organismen. Ik kan me voorstellen dat ook vanwege het veranderende klimaat dit soort gebieden aan belang winnen voor de opvang van overtollig water.

roerdomp vogels kijken in de zevenhuizerplas a
Juveniele roerdomp in de Zevenhuizerplas (augustus 2021)

Praktische informatie over vogels kijken in de Zevenhuizerplas

De natuurstrook op de noordoever van de Zevenhuizerplas kun je het bereiken door te navigeren naar 51°59’05.3″N 4°33’42.6″E. Hier bevindt zich de parkeerplaats. Loop in de richting van het water en het natuurpad ligt aan je linkerhand. Wil je een adres: koers aan op de Middelweg, Rotterdam. De parkeerplaats ligt links van de Middelweg na de Slingerkade.

Door het moerasgebied met de dode bomen, dat tegen het parkeerterrein aanligt, ligt een onverhard wandelpad. Hier wandel je langs plassen, rietkragen en wilgenbossen.

Hou rekening met recreanten als wielrenners, joggers en hondenbezitters. Als je naar de overkant van de plas kijkt, dan snap je dat er genoeg mensen zijn die wel eens een ommetje willen maken om de plas.

Op de onverharde pad na, wandel je over geasfalteerd terrein. Comfortabele wandelschoenen zijn dus prima. Je kunt ook je fiets meenemen zodat je het hele natuurpad kunt verkennen. Op de oever van de plas bevindt zich ook een vogelkijkpunt noordoever (kijk op Google Maps). Eerlijk is eerlijk: dit levert vooral een vergezicht op over de plas in de richting van de hoogbouw van Nesselande. Dit soort kijkpunten worden bedacht door één of andere fantast achter een tekentafel en hebben in de regel weinig toegevoegde waarde voor vogelaars en andere natuurliefhebbers.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!