Vogels kijken in de Yerseke Moer

De Yerseke Moer is een uitgestrekt weidegebied bij het dorp Yerseke op Zuid-Beveland. In plaats van weidegebied zou ik het liever een karrenveld noemen. Dit is namelijk zo’n typisch Zeeuws natuurgebied waarvan je er rond de Oosterschelde wel meer vindt. Laag gelegen, drassige weilanden die doorsneden worden door kreken waar zilte kwelwater in stroomt. En dat betekent dat je er zoutminnende planten aantreft als zeekraal en zeeaster. Deze week ging ik vogels kijken in de Yerseke Moer om een speciale dwaalgast te filmen: de gestreepte strandloper.

De gestreepte strandloper is een dwaalgast uit Noord-Amerika of uit Siberië ontdekte ik zojuist in de gids Zeldzame vogels van Europa. Het is een juveniel, wat je vooral ziet aan de scherpte begrenzing op de borst van donkere en lichte veren, de lichte wenkbrauwstreep en de geelgroene poten. Het was mijn tweede waarneming ooit, waarbij ik moet aantekenen dat mijn eerste waarneming in de Hania’s Polder bij Dordrecht van een aantal weken geleden op heel grote afstand was. De gestreepte strandloper in de Yerseke Moer kwam op nog geen vier meter van me vandaag naar voedsel zoeken. Dát zijn nog eens belevenissen!

De dag dat ik er de gestreepte strandloper zag, was het verder wat rustig in de Yerseke Moer. Ik hoorde wat zwarte ruiters, groepjes bergeenden zochten in de modder naar voedsel, wat ganzen hier en daar en groepjes kneuen die heen en weer vlogen. Een van de vogelaars die naast me zaten merkte op dat hij een boomvalk over zag scheren. Inderdaad dook de gestreepte strandloper toen juist omlaag, hij ‘drukte zich’, typisch gedrag voor een steltloper die een roofvogel ziet.

Reken maar dat je in dit geweldige natuurgebied allerhande andere soorten kunt zien. De goudplevier bijvoorbeeld, de groenpootruiter, wulp, tureluur, scholekster, witgatje, kemphaan en kleine zilverreiger. In het voorjaar geniet je er van zangvogels als de veldleeuwerik, blauwborst, kleine karekiet, rietgors, graspieper en zwarte roodstaart. Paapje en tapuit kun je er zien tijdens de trekperioden. En in het voorjaar broeden er vogels als de kluut, kievit, grutto en tureluur.

Een bijzonder rijk vogelgebied dus, dat ik vreemd genoeg eigenlijk nooit eerder bezocht. Dat kwam doordat ik veronderstelde dat het gebied niet toegankelijk is. Dat klopt wel, maar er lopen een paar polderwegen doorheen die zich prima per auto en fiets laten berijden. Tussen 15 juli en 15 oktober is er bovendien een wandelpad uitgezet dat je tot in het midden van de natuur brengt. Dit om de broedvogels in het voorjaar en de wintergasten in het najaar niet te verstoren. Een prima evenwicht zo waarbij de vogels rust vinden en de vogelaars hun waarnemingen kunnen doen.

De Yerseke Moer, ik heb ervan geproefd en het smaakt zeker naar meer!

Praktische informatie over vogels kijken in de Yerseke Moer

Je bereikt de Yerseke Moer door in je navigatiesysteem in te voeren: Everseweg, Yerseke. Dit is één van die smalle polderweggetjes die je dwars door het centrale deel van de Yerseke Moer voeren. Beter nog is trouwens te fietsen of te wandelen. Dan maak je veel meer mee van het gebied.

De Yerseke Moer bestaat uit drie delen: noord, centraal en zuid. Alle delen laten zich vanaf de polderwegen goed overzien. In het centrale deel is ook een wandelroute uitgestippeld. Tussen 15 juli en 15 oktober brengt deze wandelroute van 2,5 kilometer je in het hart van het gebied. De start ligt bij het begin van de Reeweg, Yerseke tegen de Schelvrijweg(eling) aan.

De Yerseke Moer is in alle jaargetijden een bezoek waard. Wat mij betreft zijn voorjaar en najaar de beste seizoenen er vogels te kijken.

Combineer je bezoek aan de Yerseke Moer zeker met een bezoek aan de Koude en Kaarspolder bij Yerseke. En ben je toch in dit natuurgebied, beklim dan ook de zeedijk langs de Oosterschelde. Bij laag water foerageren op de drooggevallen slikken allerlei soorten steltlopers.

Ben je op zoek naar nog meer interessante vogelgebieden in Zeeland, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

Zeeland is één van de beste provincies om vogels te kijken. In de Zeeuwse delta met zijn zeearmen, kustlijn en afwisselende landschap kun je in elk seizoen geweldig vogels kijken. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar wat de Zeeuwse natuurgebieden met elkaar verbindt is de invloed van het zoute water. Wil je eens een aantal dagen in Zeeland vogels kijken, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak in of vlak bij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)