Vogels kijken in De Volharding op Texel

Soms moet je een drempel nemen om een pareltje te ontdekken. Dat bleek wel tijdens onze herfstvakantie op Texel. We verbleven even buiten De Cocksdorp en reden naar bekende vogelgebieden als De Slufter, het Wagejot en de Mokbaai. Maar toen we het dorp uitreden viel het ons op hoeveel mensen er op de dijk stonden. Kennelijk was er achter de dijk bij De Cocksdorp ook van alles te beleven. We beklommen de dijk en verbaasden ons over zoveel schoonheid! In dit artikel neem ik je mee op een tochtje vogels kijken in De Volharding op Texel.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in De Volharding op Texel

Op de zeedijk ter hoogte van de Stengweg bij De Cocksdorp bevindt zich een trap. Het loont zeer de moeite om deze te beklimmen, zeker wanneer het laag water is. En wil je het helemaal goed doen, ga er dan rond zonsopkomst heen. Is de lucht helder, dan geniet je niet alleen van de vele wadvogels, maar ook van een schitterende zonsopkomst!

Wandel aan de andere kant van de zeedijk naar beneden en loop naar het bankje op het piertje voor je. Heb je het geluk dat wij hadden, dan foerageren er op het wad pal voor je groepjes bonte strandlopers, rosse grutto’s, bontbekplevieren, tureluurs, zilverplevieren, smienten en pijlstaarten. Soms laten zich er eidereenden zien. En vrijwel zeker vliegen rotgans, brandgans en aalscholver voorbij. En op de stenen voor het piertje maak je kans op de paarse strandloper. Vliegt er pardoes een roofvogel over, dan vliegen de steltlopers op, soms in fraaie zwermen.

Het waddengebied hier heet de Volharding. Dit is het buitendijkse gebied dat zich ook naar het noorden uitstrekt. Vanaf het piertje zie je dat het noorden van dit gebied wordt begrensd door een kweldergebied. Hier verzamelen zich bij hoog water alle wadvogels die bij laag water op de modderbanken foerageren. De vogels drommen dan werkelijk te samen. Soms komen er ook groepen steltlopers van elders bij. Drieteenstrandlopers bijvoorbeeld die op de stranden hebben gefoerageerd. Zou je nog verder wandelen, dan wandel je over het strand naar de vuurtoren. Dit is echt een fraaie wandeling, wij hebben hem gemaakt, op zoek naar de sneeuwgors.

Bij hoog water moet je dus bij het kweldergebied zijn. Neem dan liefst een telescoop mee, want dit gebied is (gelukkig) niet toegankelijk. Je bekijkt de drommen vogels dus op afstand. Rond het piertje bij De Cocksdorp is bij hoog water niet veel te beleven.

Bekijk hier mijn filmpje over de vogels die ik zag tijdens mijn tochten rond De Cocksdorp en dus ook in de Volharding:

Praktische informatie over vogels kijken in de Volharding bij De Cocksdorp

Je bereikt het piertje in de Volharding door de trap over de zeedijk over te gaan ter hoogte van de Stengweg en Kikkertweg bij De Cocksdorp. Hier bevindt zich ook een klein en redelijk onoverzichtelijk parkeerterreintje (coördinaten: 53°09’29.0″N 4°52’35.4″E).

Wandel naar het bankje op het piertje. En via het talud kun je naar het noorden wandelen. Je schoenen gaan er wel een beetje scheef van staan.

Voor mensen die slecht ter been zijn, is het gebied in het deel bij De Cocksdorp moeilijk tot niet toegankelijk. Hou rekening met de hoge zeedijk en de trap die je moet beklimmen en weer afdalen. Met een rolstoel is dit beslist onmogelijk.

De Volharding is echter ook de naam van een goed geasfalteerd weggetje dat je buitendijks brengt. Dit weggetje is toegankelijk voor auto’s. Je kunt je auto er aan het begin parkeren. Vervolgens kun je over het asfalt verder wandelen. Dit deel is wel toegankelijk voor mensen in een rolstoel. ‘s Ochtends vroeg bij hoog water (vanaf een uur voor hoog) is het beste. Dan is het nog rustig en worden de vogels nog niet verstoord door mensen en hun vierpotig en blaffend bezit. Coördinaten van dit weggetje: 53°09’54.4″N 4°52’30.9″E.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op Texel, bekijk dan het aanbod van Natuurhuisjes op Texel. Vanuit alle delen van Texel is de Slufter prima bereikbaar.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.