Vogels kijken in de Vierde Bergboezem bij Breda

Al een paar weken lang zag ik de zeldzame ganzensoort op waarneming.nl staan: de roodhalsgans in Lange Bunders en Slangwijk, een polder ten noorden van Breda die ook wel bekend staat als de Vierde Bergboezem. Technisch gezien is het gebied een wateropvanggebied. Het moet ervoor zorgen dat Breda in extreem natte perioden niet onder water komt te staan. Tegelijk is het ook een natuur- en recreatiegebied. Waar je dus ook bijzondere soorten kunt zien! In dit artikel ontdek je meer over vogels kijken in de Vierde Bergboezem bij Breda.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in de Vierde Bergboezem bij Breda

Heel lang hoefde ik niet te zoeken naar de roodhalsgans. Pal voor de kerktoren van Terheijden, het dorpje aan de andere kant van de rivier De Mark liep hij mee op met Canadese ganzen en een brandgans. De brandgans jaagde de roodhalsgans een paar keer op. Ik zag er verder een buizerd, een blauwe kiekendief, in de struiken wat goudhaantjes, een boomkruiper en een winterkoning. En natuurlijk grote groepen ganzen, naast de hierboven genoemde soorten ook grauwe ganzen en kolganzen.

In de Vierde Bergboezem vind je weilanden (ik lees op internet dat het kruidenrijke weilanden zijn), moeraslanden en struweel. In het voorjaar wemelt het hier dan ook van de zangvogels die typisch zijn voor moerasland. Rietzanger, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger, blauwborst, cetti’s zanger en rietgors zie je er dan zeker. En dat vind ik verrassend, want voor mij staat de omgeving van Breda toch vooral in het teken van bossen. De koekoek zie je in het struweel. Ook de roodborsttapuit profiteert van de combinatie van weiland en struweel. In de weilanden zie je weidevogels als kievit, scholekster en tureluur, en in het ondiepe water van de moerassige stukjes jagen lepelaar, blauwe reiger en kleine zilverreiger. En natuurlijk zie je in de natte delen ook diverse soorten eenden als bergeend, krakeend, wilde eend, wintertaling en zelfs nu en dan een zomertaling. Ik zie dat er tijdens de trekperiode nu en dan een velduil kan worden gezien. Roofvogels als havik, sperwer, torenvalk, buizerd en wespendief kun je er zien jagen of doortrekken. Kortom, in de Vierde Bergboezem bij Breda kun je een gevarieerd aantal vogelsoorten zien die je in de Brabantse bossen niet of nauwelijks zult zien tegenkomen. Dat vind ik het unieke aan dit gebied. Ga in het voorjaar dus zeker een keer vogels kijken in de Vierde Bergboezem bij Breda!

Vogels kijken in de Vierde Bergboezem bij Breda

Je bereikt de Vierde Bergboezem bij Breda door te navigeren naar de Rietdijk, Breda (coördinaten 51°38’06.0″N 4°44’16.4″E).

Je kunt in de Vierde Bergboezem heerlijke wandelingen maken. De wegen zijn over het algemeen verhard. Er zijn hier en daar ook laarzenpaden aangelegd. En dat betekent dat het gebied ook ideaal is om er te fietsen. Kijk je liever vanuit de auto? Dat kan ook, vanaf de polderwegen die toegankelijk zijn voor auto’s. De roodhalsgans zat in een weiland langs de Rietdijk en die kon ik ook vanuit de auto zien.

Wil je meer vogelgebieden in de buurt van Breda en in Noord-Brabant ontdekken, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant.

Natuurhuisjes in de buurt van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda is verrassend natuurrijk. De Baronie van Breda strekt zich uit over een enorm oppervlakte ten zuiden van de stad. Hier vind je een ontzettend gevarieerd landschap waar je natuurlijk regelmatig een bos doorkruist. Ik ga er heel graag vogels kijken om er spechten en andere bosvogels te zien. De omgeving leent zich ontzettend goed voor een lange wandeling of fietstocht. En natuurlijk geniet je hier ook van al het goed dat het Brabantse land je op culinair gebied aanreikt. Wil je hier eens een weekend of weekje doorbrengen in een vakantiehuisje op een rustige en natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.