kleine zilverreiger zeeuwse klei

Vogels kijken in de storm

Vogels kijken en harde wind is niet ideaal. De meeste vogels houden niet van storm en houden zich dan schuil. De vraag is waar. Wist ik dat maar, want dan wist ik ze weer te vinden! Gisteren maakten Sjaak en ik weer een mooie vogeltocht door Zeeland. Onze tocht voerde ons eerst naar Zeeland waar de wind harder was dan elders in het land. En dat betekende dat het sprokkelen was met de vogels. De vogel die de wind het beste weet te verduren lijkt de wulp te zijn. Deze grote steltloper kwamen we haast overal tegen. Zelf in de bebouwde kom van Zierikzee waar we een wulp van wel heel dichtbij op de korrel konden nemen. Normaal gesproken zijn wulpen erg schuw, maar deze was kennelijk gewend aan voorbijgangers.

Het begon trouwens best aardig op de Grevelingendam. Op het begin van de strekdam streek juist een groepje bonte strandlopers en kanoeten neer tussen de wulpen, steenlopers en scholeksters. Een paar tureluurs struinden door het ebbende water. Een grote groep rotganzen scheerde op ooghoogte voorbij.

Smient, dodaars, brandgans, rotgans, tureluur en lepelaar kwamen we tegen in de Karrenvelden achter Zierikzee. De Prunje was behoorlijk leeg. In de eerste plas wat kluten. Verder was kieviten en weer de wulpen. Snel door naar de Inlaag Keihoogte. Daar zaten we meer dan een uur lang in de hut. Ook hier woei de wind laag over het water. Slobeend, bergeend, wintertaling en smient waren hier de bezienswaardigheden. Best leuk, maar natuurlijk niet heel bijzonder. Via de dichtgeslibte landbouwhaven weer terug naar Schouwen-Duiveland waar het inmiddels regende. Wulp (!), lepelaar, tureluur, kleine zilverreiger en warempel de eerste roofvogels van de dag: twee buizerds waarvan eentje bijzonder licht gekleurd. Hieronder kun je de kleine zilverreiger bekijken die midden in een felle regenbui op een Zeeuwse akker staat. Het oogt allemaal nogal nietig. Een beetje deprimerend, reageerde iemand bij mij thuis.

De beste vogelgidsen van dit moment: