ijsvogel in de hellegatsplaten vanuit de kluut

Vogels kijken in de storm en in de regen

Van een ideale vogelkijkdag kon je vandaag niet spreken. Harde wind en regen, dat gaat niet samen met het doorkruisen van een natuurgebied met camera en verrekijker. Dat we zelf nat en koud worden is zo erg niet. Daar krijg je niet veel van. Maar een camera verzuipt al snel, althans, ik weet meestal niet hoe snel ik mijn camera moet opbergen wanneer de eerste druppels vallen. Dan maar snel naar mijn eigen aanwijzingen gekeken inzake Eerste hulp voor vogelaars op een regenachtige dag. En die wees uit: bezoek een vogelkijkhut. Dat klinkt nog altijd vrij logisch in mijn oren, en dus dat maar gedaan.

En dat kwam me eerlijk gezegd goed uit ook, want ik wilde vandaag niet te veel in de auto zitten. Deze week heb ik door files te veel tijd doorgebracht in mijn auto, dat wilde ik vandaag niet nog eens. En dus eerst Sjaak opgehaald in Ooltgensplaat en toen een paar kilometer gereden naar de Hellegatsplaten. Veel fiducie had ik niet in de onderneming, want ik had vanaf de N59 al niet veel vogels gezien in het gebied. Maar dat viel alles mee!

Een grote groep kuifeenden dobberde vlak voor de hut. Precies op een plek waar er nauwelijks wind stond. Een paar futen en een middelste zaagbek dreven er tussen. Toen vielen twee zeearenden het gebied binnen. Ze streken neer achterop het eiland. Alle eenden en aalscholvers vlogen op en dat was ons geluk. Er kwamen nóg meer middelste zaagbekken aanzetten! En een groep Canadese ganzen. Veel meer werd het niet, maar het was meer dan ik verwachtte. Op het wandelpad naar de hut filmde ik nog wat paddenstoelen, want daarvoor is het nu echt de tijd. Wil je paddenstoelen gaan kijken, bekijk dan mijn overzicht van de beste paddenstoelengidsen eens. Handig voor onderweg en er zitten ook gidsjes voor beginners bij.

Aan de andere kant van de Hellegatsplaten bezochten we hut De kluut. Een bergeend foerageerde pal voor de hut. Een paar grote zilverreigers liepen te jagen. Een ijsvogel scheerde vlak langs de hut en ging in een struik op de oever zitten. Je ziet hem hieronder in het filmpje. Een paar buizerds vlogen over. In het struweel hoorden we roodborstjes en een boomkruiper. Dat was het wel weer. O ja, op de paden naar beide hutten wemelt het van de koperwieken, kramsvogels en merels. De vogeltrek is in volle gang!

IJsvogel in de Hellegatsplaten

De beste verrekijkers om vogels te kijken:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.





Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!