Vogels kijken in de Staart bij Oud-Beijerland

Bij Oud-Beijerland ligt een stuk aardappelland dat nu begroeid is met meidoorns en vlieren. Er lopen Schotse hooglanders en wilde paarden die het gras en de kruidenlaag laag houden. Het is natuurgebied de Staart. Het is een klein natuurgebiedje waar je in een ruim uur omheen wandelt. Een deel van de wandeling voert je langs de Oude Maas. Je pakt dus meteen ook een stukje rivierlandschap mee.

De Staart ontwikkelt zich in rap tempo tot gebied waar je aardig vogels kunt kijken. In de struiken wemelt het van de zangvogels. Die op hun beurt roofvogels aantrekken. Op de grond wemelt het van de insecten en muizen die ook roofvogels aantrekken. Én een klapekster in de winter. De klapekster is sinds kort een vaste wintergast in de Staart. Omdat het natuurgebied niet heel groot is, zie je hem al snel. Speur met je verrekijker of telescoop de toppen van boompjes en struiken af en je ziet hem vast. Mits hij aanwezig is uiteraard.

Als ik op waarneming.nl afga kun je het hele jaar door goed vogels kijken in de Staart. In het voorjaar trekken er bijzondere soorten door. Boomvalk, beflijster, roodborsttapuit, gekraagde roodstaart, boompieper en oeverpieper trokken in het voorjaar in 2015 door. In het najaar voegde het paapje zich bij deze rij. Blauwborst broedde er. In het najaar zie je vinken als groenling, putter, keep en ‘gewone’ vink. Al die zangvogels in de struiken plus de muizen op de grond trekken roofvogels aan. Havik, buizerd, torenvalk en boomvalk worden gezien. In de rivier zwemmen prooivisjes voor de ijsvogel die vanaf overhangende takken jaagt.

Praktische informatie

Natuurgebied de Staart is heel eenvoudig te vinden. Toets in je TomTom als adres in: Antonie van Leeuwenhoekstraat, Oud-Beijerland. Aan het einde van deze straat die je door bedrijventerrein de Bosschen voert, ligt het Zandpad. Parkeer je auto op het parkeerterreintje en wandel naar rechts in de richting van het bezoekerscentrum. Loop naar de rivier. Hier kun je via een klaphek het terrein betreden en wandel je langs het natuurgebied met de Oude Maas aan je rechterhand.

Wat de status van natuurgebied de Staart is, weet ik niet. Een vogelaar vertelde me dat je door het natuurgebied mag struinen. Blijf een beetje op afstand van de paarden en koeien. Wanneer ze veulens of kalfjes hebben, kunnen ze agressief reageren. Gezien de vogels die je er ziet, zou ik liever zien dat je je alleen op wandelpaden mag begeven. Maar ja, dan had ik mijn opnamen van de klapekster niet kunnen maken.

Het wandelpad bestaat uit niet meer dan een uitgesleten spoor door het gras. Doe in natte perioden laarzen aan, want het is dan echt glibberen.

Aan de westkant van de Staart staat een uitkijktoren. Of die toren veel toevoegt voor vogelaars, betwijfel ik. Maar zo’n element kan voor kinderen weer heel leuk zijn.

Rond natuurgebied de Staart zijn een aantal wandelroutes uitgezet. De routes zijn niet langer dan 3 kilometer. Helaas werkte de link naar het overzicht niet meer.

Wil je vogels kijken in natuurgebied de Staart, kijk dan eerst welke soorten er recent zijn gezien. Klik hier voor een overzicht.

Natuurgebied de Staart is een leuk gebiedje om vogels te kijken. Woon je in de Hoeksche Waard dan zou ik het regelmatig bezoeken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!