Bij een vogeltocht door Zeeuws-Vlaanderen hoort een bezoek aan de Sophiapolder bij Oostburg. Het hele jaar door kun je er heerlijk vogels kijken. Er is een vogelkijkhut in het gebied en vanaf de dijk laten de vogels zich goed bekijken. Woon je in de buurt (in Vlaanderen bijvoorbeeld) of ben je in Zeeuws-Vlaanderen op vakantie, ga dan zeker even vogels kijken in de Sophiapolder. In dit artikel beschrijf ik de vogels die je er kunt zien en hoe je bij het gebied komt.
De Sophiapolder is een oude kreek met in het midden een eiland. Diep en ondiep water wisselen af. Overal zijn slikranden en de oevers zijn begroeid met gras, bloemen en laag struweel. Het recept voor een groot aantal vogelsoorten. Het gebied wordt onderhouden door Stichting Het Zeeuws Landschap en dat staat zo ongeveer garant voor een uitgekiend beheer.
Ik bezocht de Sophiapolder in september 2018. Toen was er net een blonde ruiter gezien, een zeldzame waarneming. En even daarvoor ook een poelruiter en gestreepte strandloper. En in augustus zag ik een foto van een ortolaan! Zo zie je, de Sophiapolder trekt zeldzame vogels aan. Ook bijzonder: de flamingo die in september in het gebied verbleef. Maar er valt nog veel meer te zien!
Steltlopers bijvoorbeeld. Te beginnen bij de wulp, regenwulp, bontbekplevier, kleine plevier, goudplevier, kievit, tureluur, groenpootruiter, bosruiter, zwarte ruiter, oeverloper, witgatje, watersnip, Temmincks strandloper, kleine strandloper en bonte strandloper. Vooral tijdens de periode vanaf het begin van de najaarstrek in augustus kun je allerhande soorten steltlopers zien in de Sophiapolder. Ik noem de krombekstrandloper in het bijzonder. Die soort trek in augustus ‘even’ door. Een dag, hooguit twee, en dan is deze doortrekker al weer weg.
Natuurlijk ook veel eenden en ganzen. Van wintertaling tot zomertaling. Van slobeend tot pijlstaart. En van brandgans tot de Indische gans. De laatste is een exoot. Het zijn dus verwilderde exemplaren, maar ik vind het wel een heel mooie gans. Naast dit waterwild foerageren groepjes lepelaars in de Sophiapolder en in het najaar ook de grote zilverreiger en de kleine zilverreiger.
In het voorjaar is de Sophiapolder een walhalla voor vogelaars. Broedvogels als kluut, zwartkopmeeuw, grutto, scholekster, tureluur, kleine plevier en geoorde fuut laten zich dan gelden. Evenals de oeverzwaluwen waarvan zich een grote kolonie in de Sophiapolder bevindt. Ook zangvogels voegen zich dan in het koor. Koekoek, spotvogel, rietzanger, blauwborst, roodborsttapuit, veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, zwartkop en grasmus laten zich zien en horen. De zomertaling trekt door evenals de tapuit en – ook weer heel kort – de krombekstrandloper. Mocht je in het vroege voorjaar groepen grutto’s zien in de Sophiapolder, let er dan op of er toch geen IJslandse Grutto’s tussen staan.
Kortom: vogels in de Sophiapolder is het hele jaar een belevenis. Ben je in de buurt, of woon je in de buurt dan raad ik een bezoek aan dit fraaie natuurgebied zeker aan.
Praktische informatie over vogels kijken in de Sophiapolder:
De Sophiapolder laat zich het beste overzien vanaf de Isabelladijk, Oostburg. In de zuidwestelijke hoek bevindt zich de vogelkijkhut, maar deze staat nog op een behoorlijke afstand tot het water.
Omdat de afstanden tot de vogels behoorlijk zijn, raad ik aan om – naast een verrekijker – ook een telescoop mee te nemen als je gaat vogels kijken in de Sophiapolder.
Op de Isabelladijk kun je op vrijwel alle plaatsen je auto in de berm parkeren. Foerageren er wulpen of andere steltlopers in het gras bij de dijk, dan kun je het beste in de auto blijven. Sommige soorten zijn namelijk erg schuw. Vliegen ze op dan maken ze ook de andere vogels in de omgeving extra alert.
Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in deze regio, raadpleeg dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland.
Natuurhuisjes in Zeeuws-Vlaanderen
In Zeeuws-Vlaanderen liggen tal van verrassend mooie natuurgebieden waar je ook nog eens goed vogels kunt kijken. Ook van ander natuurschoon kun je hier genieten trouwens. Wat te denken aan de wallen van Retranchement die bekend staan om de populatie boomkikkers die er leven? Maar je bent hier natuurlijk ook niet ver van het Zwin en van de Westerschelde, één van de weinige estuaria in ons land die nog in open verbinding met de Noordzee staan. Voeg daarbij ook nog eens de stranden waar je naar fossiele haaientanden kunt zoeken. Kortom, een ideale vakantiebestemming. Bekijk hier het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie met over het algemeen veel natuurschoon.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland? |
Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |
Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland
Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!) | |
(voor elk budget een paar goede opties) | |
(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |