Bijna zou ik zeggen: elke natuurliefhebber die een paar dagen op Texel vertoeft moet een bezoek aan de Slufter hebben gebracht. De Slufter is een uitgestrekt getijdengebied. Via een brede geul stroomt water uit de Noordzee in en uit. De geul stroomt de duinen. Eenmaal in de duinen, vloeit het water uit over een breed gebied en ontstaat er een soort kweldergebied met zijn typische flora en fauna. Zo’n ongerept getijdengebied is uniek voor Nederland (de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee is een vergelijkbaar gebied) en daarom ging ik tijdens onze herfstvakantie vogels kijken in de Slufter.
Vogels kijken in de Slufter op Texel
Ik bracht tijdens de herfstvakantie van 2022 een uitgebreid bezoek aan Texel. We bezochten de Slufter zelfs twee keer! Eén keer wandelden we vanaf de parkeerplaats bij Paal 28 het gebied in. De tweede keer parkeerden we de auto aan het eind van de Slufterweg. Het voordeel van de eerste route is dat die kilometers lang door de duinen en langs de Slufter kringelt. Het nadeel is evenwel dat je een groot deel van de dag tegenlicht hebt. Dat is voor vogels kijken niet heel ideaal. De andere route biedt ‘s ochtends wel een prachtig uitzicht over de Slufter met de zon je rug. In de herfst zijn de kleuren in de Slufter weergaloos! Alleen al daarom zou je een bezoek moeten brengen aan dit natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Duinen van Texel. Maar ik kwam natuurlijk ook voor de vogels!
Tijdens ons bezoek vielen me allereerst de spreeuwen, vinken, sijsjes, een enkele keep, graspiepers en veldleeuweriken op die in groepjes overvlogen. Dit was natuurlijk de najaarstrek. Grauwe ganzen slapen in het gebied en vlogen vlak na zonsopkomst op om op de akkers achter de duinen te gaan foerageren. Wulpen foerageerden in de slenken. Een zilverplevier vloog hoog over, evenals zijn neef, een goudplevier. In de verte zag ik al een zwermpje bonte strandlopers zijn rondjes draaien. Maar mijn doel waren de strandleeuweriken die er al een paar dagen achter elkaar werden gezien, en nog van heel dichtbij ook!
Een weergave van een dagje vogels kijken rond De Cocksdorp, inclusief een bezoek aan de Slufter:
We wandelden over de slikkige paden. Moesten terug toen we voor een brede geul stonden die al vol was gelopen met water en nog voller liep. Zochten naar het verharde pad dat voor het grootste deel droge voeten garandeert (maar op het hoogste tij op een klein stukje niet). Toen stonden we voor de brede geul en hoorde ik ze: de strandleeuweriken. Ze foerageerden in het verdorde zeekraal pal naast het pad en lieten zich uitgebreid bekijken. Op het water dreven wat wilde eenden met warempel nog een eidereend ertussen! Een mannetje, altijd voornaam. Daarachter nog een groepje bergeenden, een eenzame grote zilverreiger en toen viel mijn oog op een grote groep steltlopertjes op het zand. Waren het bonte strandlopers?
We wandelden verder, in de richting van het strand en van het groepje steltlopers dat er duidelijk aan het rusten was in afwachting van ebbend water. Het bleek een enorme groep bontbekplevieren te zijn! Met een enkele bonte strandloper ertussen. Op de vloedlijn scharrelden wat tureluurs rond, maar mijn blik werd gevangen door de bontbekplevieren. In de Zeeuwse delta zie ik ze heel vaak, maar zoveel bij elkaar? Dat kan alleen in de Waddenzee en dus ook op Texel.
Tijdens onze wandeling vanaf de parkeerplaats bij Paal 28 vielen de groenpootruiter en zwarte ruiter op. Die vlogen hoog over. In de struiken zat een enkele zangvogel als vink, koolmees, winterkoning, heggenmus en koperwiek. Een torenvalk zat er in de top van een verstorven vlier op de uitkijk naar prooidieren. Eenmaal op het strand viel de enorme groep meeuwen op (allerlei soorten) en de drieteenstrandlopers die langs de vloedlijn scharrelden.
Welke andere vogels je in de Slufter kunt zien, afhankelijk van het seizoen? Denk aan: rosse grutto, zilverplevier, kanoet, scholekster, kemphaan, kluut, pijlstaart, brilduiker, eider (in het voorjaar in heel grote aantallen), kleine zilverreiger, lepelaar, visdief, dwergstern, blauwe kiekendief, bruine kiekendief, sperwer, buizerd, kneu, putter, nachtegaal, tapuit, sprinkhaanrietzanger, grasmus, oeverpieper en koekoek.
Een wandeling door de Slufter is een absolute aanrader. Ook om vogels te kijken in de Slufter! Ga het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend op pad, dan is het nog lekker rustig. Hieronder kun je de strandleeuweriken zien die ik er zag:
Praktische informatie over vogels kijken in de Slufter
Zoals hierboven al aangegeven ben ik de Slufter op twee manieren ingelopen. De eerste vanaf de parkeerplaats bij Paal 28 aan het einde van de Krimweg, De Cocksdorp (coördinaten 53°09’41.3″N 4°49’25.2″E). Ga door het hek richting het zuiden en je wandelt naar de Slufter.
De tweede ingang ligt aan het einde van de Slufterweg, De Cocksdorp (coördinaten 53°07’51.4″N 4°49’01.3″E). Een hoge trap voert je het duin op en erna weer af. Je hebt vanaf dit duin een weergaloos uitzicht over het gebied.
Is het lange tijd droog weer geweest, dan volstaan goede wandelschoenen. Is het hoog water of heeft het langdurig geregend, dan raad ik waterdichte laarzen aan. Zelf neem ik in dit soort gebieden vrijwel altijd het zekere voor het onzekere door laarzen aan te trekken. Al was het maar omdat mijn leren wandelschoenen niet zo goed tegen het zout van de Noordzee bestand zijn.
Wil je de kortste route wandelen naar het strand, dan volg je het verharde pad. Vind je het geen probleem om een beetje te dolen, dan verdient het aanbeveling om ook één van de andere paden te volgen. Je loopt dan langs de geulen die bij hoog water vol stromen en bij eb weer leeg. Leuk om dat te zien. Hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat je weer op je schreden moet terug keren.
Voor mensen die slecht ter been zijn, is het gebied bijzonder slecht toegankelijk, of zeg gerust simpelweg niet toegankelijk. Gelukkig is er een oplossing: via Jan Plezier kun je een huifkartocht door het gebied maken. Ik heb gezien dat de huifkar ook stopt op plaatsen langs de hoofdgeul. Kun je hopelijk toch genieten van de vogels in het gebied!
En dan nog de horeca. Bij Paal 28 bevindt zich Strandpaviljoen Paal 28. Aan het einde van de Slufterweg kun je pauzeren in Café-Restaurant De Slufter. De menukaart is ingesteld op gezinnen die houden van veel, toegankelijk en lekker. Let op: waar men spreekt van kabeljauw, bedoelt men: lekkerbek. Inderdaad, groot en uit de frituur dus weinig verfijnd.
Weekendje vogels kijken op Texel
Op zoek naar een accommodatie voor een weekendje vogels kijken op Texel? Compleet met fiets- en wandeltips? Open dan mijn artikel Weekendje vogels kijken op Texel en bekijk mijn praktische tips.
Vakantiehuisjes in Noord-Holland
De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.