Vogels kijken in de Sloehaven bij Vlissingen

De Sloehaven bij Vlissingen (of beter: bij Ritthem) behoort met locaties als de Maasvlakte en de Binnen – en Buitenhaven van Vlissingen tot de industriële vogelgebieden. Hier komen natuur en industrie samen en soms levert dat verrassende waarnemingen op. Havengebieden zijn vrijwel altijd interessant, omdat die vaak aan zee grenzen en daar regelmatig bijzondere kustvogels te zien zijn. In dit artikel ontdek je meer over vogels kijken in de Sloehaven bij Vlissingen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in de Sloehaven bij Vlissingen

De Sloehaven is een uitgestrekt gebied. Aan de westkant van de haven steekt een pier de Westerschelde in en daar gaan we vogels kijken. Het heet hier officieel de Westelijke Sloehavendam. Aan de voet van de pier en langs de zeedijk strekt zich een kweldergebied uit. Eén van de weinige kweldergebieden in de monding van de Westerschelde. En meteen ook één van de weinige gebieden in de Westerschelde waar je rotganzen kunt zien. Het water is er meestal rustig en groepjes smienten, bergeenden, futen, middelste zaagbekken en wilde eenden zwemmen er rond of zoeken naar voedsel in het kweldergebied. De kleine zilverreiger jaagt in de ondiepe geulen. De torenvalk bidt boven de zeedijk en het afgesloten kweldergebied.

Is het laag water dan foerageren steltlopers als wulp, scholekster, kluut, steenloper, tureluur en zilverplevier. Tijdens de trekperioden maak je hier ook goede kans op bonte strandloper, bontbekplevier, regenwulp en oeverloper. Soms jagen lepelaars in het ondiepe water.

regenwulp klein dd

In en op het water zie je najaar en winter soms de zeekoet, alk, kuifaalscholver en roodkeelduiker. Zangvogels zie je er ook. De kneu bijvoorbeeld, en in de winter de oeverpieper op de stenige oevers. De pier is in de winter vaak ook een plaats waar sneeuwgorzen foerageren. Ze schuilen tussen de stenen en zoeken er ook naar voedsel. Aan de overkant van het water bevindt zich een grote kolonie sterns met visdief, dwergstern en grote stern. Deze sternen duiken in de zomer ook regelmatig op in de Sloehaven.

Ondanks dat de Sloehaven je een vrij lelijk uitzicht biedt op havenbedrijven, kun je hier toch heel aardig vogels kijken. Kijk je over de Westerschelde uit in de richting van het zuiden en het westen, dan heb je van de contouren en activiteiten van deze bedrijven geen last. Neem een verrekijker en telescoop mee en speur de haven en de Westerschelde af op allerlei soorten vogels.

Praktische informatie over vogels kijken in de Sloehaven bij Vlissingen

Je bereikt de Sloehaven bij Vlissingen door te navigeren naar de Rammekensweg, Ritthem (coördinaten 51°27’19.9″N 3°39’14.5″E). Je kunt je auto parkeren in de parkeervakken.

De pier is tot het einde toe geasfalteerd en is dus toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en in een rolstoel zitten. De voet van de pier en de kop lenen zich het beste voor weidse uitzichten over de Westerschelde.

Drukte op zomerse dagen

Bij hoog water rusten kleine groepjes steltlopers uit tussen de stenen. Aan welke kant van de pier hangt sterk af van de wind. Meestal staan de steltlopers het liefst uit de wind. Dus speur vooral de kant van de pier af die in de luwte van de wind ligt.

De pier is ook een plaats waar honden worden uitgelaten. Dat betekent dat er allerlei soorten voetgangers rond scharrelen. Op zomerse dagen kan het er erg druk zijn. Het beste ga je er vroeg in de morgen vogels kijken. En in najaar en winter.

Handige fietskaart

Aan de andere kant van de dijk ligt Fort Rammekens met een omliggend natuurgebied. Het is alweer jarenlang geleden dat ik dit gebied heb bezocht. Ik heb me voorgenomen in het voorjaar een keer terug te gaan om de bossen en waterpartijen rond het fort te verkennen. Je kunt hier in elk geval een mooie natuurwandeling maken.

jako van gorsel de visdief

De omgeving van het dorpje Ritthem vond ik verrassend kleinschalig. De polders lenen zich prima voor een fietstochtje. Heggen en knotwilgen groeien langs de polderweggetjes. Sommige polders zijn klein en dus knus. En overal is de zeedijk dichtbij met natuurlijk de havens van Vlissingen die zorgen voor een heftig contrast met de rustige polders.

Ontdek op mijn website veel meer interessante vogelgebieden in Zeeland. Een bezoek aan de Sloehaven laat zich prima combineren met een bezoek aan de Binnen- en Buitenhaven van Vlissingen. Zeker in de winter is dit een aanrader.

Natuurhuisjes op Walcheren

jako van gorsel met verrekijker

Het Zeeuwse eiland Walcheren leent zich uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)