Vogels kijken in de Slingelandse Plassen (Alblasserwaard)

Langs de Provinciale Weg N214 ligt in de Alblasserwaard bij het idyllische dorpje Goudriaan het recreatieterrein de Slingelandse Plassen. Dit gebied is valt grofweg uiteen in twee delen: de recreatieplas en omliggende grasvelden. Hier kun je aardig wandelen en in de struiken zul je de gebruikelijke zangvogels horen en zien zoals zwartkop, merel, zanglijster en koolmees. Op de plas zelf zwemt een enkele wilde eend, krakeend of fuut. En mocht je oog hebben voor insecten, let ook op de vlinders die in het gebied rond vliegen. Ik heb er soorten gezien als argusvlinder, distelvlinder, kleine vos, atalanta, groot koolwitje en klein koolwitje.

Meer interessant voor vogelaars is het tweede  deel dat tegen de N214 aan ligt. Hier is een vogelrustgebied aangelegd en de wandelpaden zijn niet meer verhard. Je kunt er op en om de plassen leuke waarnemingen doen.

In een van de plassen in  het vogelplassen is een kunsteiland aangelegd voor de visdieven. Er broeden ongeveer twintig visdieven op het eilandje. Je kunt de kolonie van betrekkelijk dichtbij bekijken. Het is fascinerend om te zien hoe de visdieven zich gedragen. Ondertussen kijk je in het riet naar de kleine karekiet, rietzanger en rietgors. Regelmatig wordt ook de roerdomp hier gezien. Of volg je de verrichtingen van de bruine kiekendief die boven de rietkragen jaagt op kuikens van wilde eend, meerkoet of krakeend. In de struiken hoor en zie je allerlei zangvogels zoals zwartkop, winterkoning, koolmees, tjiftjaf en fitis. En heb je oog voor zoogdieren: in het hele gebied wemelt het van de konijnen die zich van betrekkelijk dichtbij laten bekijken. In de omliggende weilanden maak je grote kans op het zien van de ooievaar. Je bent immers niet ver van het Ooievaarsdorp in Groot-Ammers.

Praktische informatie

In het voorjaar en in de nazomer wordt van drie plassen de waterstand voor een periode van vier weken verlaagd. Dit trekt grote aantallen watervogels aan zoals grutto, kemphaan, groenpootruiter, wintertaling, overloper, bergeend, krakeend en slobeend. Tijdens de perioden van de doortrek wordt de visarend regelmatig gezien.

In de winterperiode vertoeven er in de omgeving van de Slingelandse Plassen talloze grote zilverreigers. Je kunt ze dan haast niet missen, tenzij er sneeuw ligt.

In de Slingelandse Plassen zwemmen ook grote karpers en andere vissen rond. Je ziet er dus ook regelmatig mensen aan de waterkant vissen. Je hebt geen last van hen, zij moeten zich immers even rustig houden om die enorme karper te vangen als jij om vogels te zien. Het is trouwens toegestaan om de Slingelandse Plassen te vissen, mits je beschikt over de juiste vergunning.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Eten & drinken

In Goudriaan kun je lunchen en dineren in Restaurant ‘t Raadhuis van Goudriaan. Volwassenen én kinderen vinden er vast iets van hun gading. Sla na afloop even een blik op de molen.

Route & Parkeren

Je bereikt de Slingelandse Plassen via de Provinciale Weg N214. Sla na Noordeloos rechtsaf (komend vanuit Meerkerk) of voor Noordeloos linksaf (komend vanuit de richting Papendrecht) de polder in. Sla direct linksaf, je rijdt nu over de parallelweg langs de N214 (De Hoogt). Op deze polderweg consequent rechtdoor blijven rijden, je komt vanzelf bij het recreatieterrein uit.

Op het terrein bevinden zich twee parkeerplaatsen. De parkeerplaats bij de ingang ligt pal voor de zwemplas. Kom je alleen voor het vogelrustgebied, rij dan het terrein op (als de slagboom open staat). Helemaal aan het eind van de verharde weg bevindt zich een tweede parkeerterrein. Hier beginnen de wandelpaden die door het vogelrustgebied slingeren.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)