Vogels kijken in de Slingelandse Plassen (Alblasserwaard)

Langs de Provinciale Weg N214 ligt in de Alblasserwaard bij het idyllische dorpje Goudriaan het recreatieterrein de Slingelandse Plassen. Dit gebied is valt grofweg uiteen in twee delen: de recreatieplas en omliggende grasvelden. Hier kun je aardig wandelen en in de struiken zul je de gebruikelijke zangvogels horen en zien zoals zwartkop, merel, zanglijster en koolmees. Op de plas zelf zwemt een enkele wilde eend, krakeend of fuut. En mocht je oog hebben voor insecten, let ook op de vlinders die in het gebied rond vliegen. Ik heb er soorten gezien als argusvlinder, distelvlinder, kleine vos, atalanta, groot koolwitje en klein koolwitje. Vooral de argusvlinder vind ik een mooie soort.

Nog interessanter: het vogelrustgebied

Meer interessant voor vogelaars is het tweede  deel dat tegen de N214 aan ligt. Hier is een vogelrustgebied aangelegd en de wandelpaden zijn niet meer verhard. Je kunt er op en om de plassen leuke waarnemingen doen.

In een van de plassen in  het vogelplassen is een kunsteiland aangelegd voor de visdieven. Er broeden ongeveer twintig visdieven op het eilandje. Je kunt de kolonie van betrekkelijk dichtbij bekijken. Het is fascinerend om te zien hoe de visdieven zich gedragen. Ondertussen kijk je in het riet naar de kleine karekiet, rietzanger en rietgors. Regelmatig wordt ook de roerdomp hier gezien. Of volg je de verrichtingen van de bruine kiekendief die boven de rietkragen jaagt op kuikens van wilde eend, meerkoet of krakeend. In de struiken hoor en zie je allerlei zangvogels zoals zwartkop, winterkoning, koolmees, tjiftjaf en fitis. De koekoek laat zich ook in het parkachtige bos horen en zien. En heb je oog voor zoogdieren: in het hele gebied wemelt het van de konijnen die zich van betrekkelijk dichtbij laten bekijken. In de omliggende weilanden maak je grote kans op het zien van de ooievaar. Je bent immers niet ver van het Ooievaarsdorp in Groot-Ammers.

In de winter

In het hele gebied, en zeker in het westelijke deel van de Slingelandse Plassen, staan ontzettend veel elzenbomen. Hier kun je in de winter allerlei vinkachtigen tegenkomen. Sijs, vink en putter bijvoorbeeld. In het invasiejaar 2023-2024 kwam ik er een enorme zwerm grote barmsijzen tegen. Een week ervoor was er zelfs de uiterst zeldzame witstuitbarmsijs gezien. In de elzenbosjes zie je ook vogels als roodborst, winterkoning en grote bonte specht. En je maakt er kans op reetjes.

Praktische informatie over vogels kijken in de Slingelandse Plassen

In het voorjaar en in de nazomer wordt van drie plassen de waterstand voor een periode van vier weken verlaagd. Dit trekt grote aantallen watervogels aan zoals grutto, kemphaan, groenpootruiter, wintertaling, overloper, bergeend, krakeend en slobeend. Tijdens de perioden van de doortrek wordt de visarend regelmatig gezien.

In de winterperiode vertoeven er in de omgeving van de Slingelandse Plassen talloze grote zilverreigers. Je kunt ze dan haast niet missen, tenzij er sneeuw ligt.

In de Slingelandse Plassen zwemmen ook grote karpers en andere vissen rond. Je ziet er dus ook regelmatig mensen aan de waterkant vissen. Je hebt geen last van hen, zij moeten zich immers even rustig houden om die enorme karper te vangen als jij om vogels te zien. Het is trouwens toegestaan om de Slingelandse Plassen te vissen, mits je beschikt over de juiste vergunning.

Route & Parkeren

Je bereikt de Slingelandse Plassen via de Provinciale Weg N214. Sla na Noordeloos rechtsaf (komend vanuit Meerkerk) of voor Noordeloos linksaf (komend vanuit de richting Papendrecht) de polder in. Sla direct linksaf, je rijdt nu over de parallelweg langs de N214 (De Hoogt). Op deze polderweg consequent rechtdoor blijven rijden, je komt vanzelf bij het recreatieterrein uit.

Voor het terrein bevindt zich een ruime parkeerplaats. Hier begint het wandelpad dat aan het begin verhard is, maar naarmate je dieper in het gebied komt, worden de paden hoe langer hoe onverharder.

Ben je op zoek naar nog meer interessante vogelgebieden in de Alblasserwaard, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vakantiehuisjes in de buurt van de Slingelandse Plassen

jako van gorsel met verrekijker

De Slingelandse Plassen liggen in het hart van de Alblasserwaard, in de buurt van de dorpen Goudriaan. Je bent hier natuurlijk ook in de buurt van Kinderdijk met zijn wereldberoemde molengebied waar je trouwens ook heel goed vogels kunt kijken, hoewel veel vogels zich daar slechts op grote afstand laten zien. Zoek je een vakantieverblijf in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje eens. Je verblijft vaak op heel rustige plaatsen, soms zelfs midden in de natuur!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!