Vogels kijken in de Slikken van Flakkee

Aan de zuidkant van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee liggen de Slikken van Flakkee. Dit enorme natuurgebied biedt aan talloze bijzondere planten en dieren een plek om te leven. Van bijzondere orchideeën tot steltlopers en zangvogels, het leeft er allemaal. De Slikken van Flakkee waren voor de afsluiting van het Grevelingenmeer uitgestrekte kwelders. Na de afsluiting bleef het Grevelingenmeer echter zout (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Zoommeer dat zoet is). Dat betekent dat het zoute water nog steeds invloed uitoefent op het gebied en dat je er tal van zoutminnende planten als zeekraal en zeeaster kunt zien. Wie vogels wil kijken in de Slikken van Flakkee, kan zijn hart ook ophalen. Geniet van de talrijke zoutminnende vogels én van de vele zangvogels in het gebied.

De Slikken van Flakkee bestaan uit drie delen: het noordelijke, midden en zuidelijke deel. De drie delen worden verschillend beheerd en dat verklaart waarom er zoveel verschillende soorten leven. In het noordelijke deel mag de natuur zich spontaan ontwikkelen. Ondertussen heeft zich daar een oeverbos ontwikkeld. Ga je in dit deel van de Slikken van Flakkee vogels kijken, dan zie je in het voorjaar soorten als nachtegaal. zwartkop, fitis, tjiftjaf, braamsluiper, grasmus, tuinfluiter en vele andere soorten. Hoe dichter je bij het water komt, hoe kaler de grond. De oevers zijn het domein van kluut, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, bontbekplevier, strandplevier, scholekster, visdiefje, lepelaar, grote zilverreiger, rotgans en vele andere soorten.

In het middelste deel heeft de mens behoorlijk wat sporen achter gelaten. Hier lag eerst een enorm zanddepot. Nu is het natuurgebied en op de kale stukken leven vogels als kluut, strandplevier en visdiefje. Hoe meer naar de dijk, hoe minder het zoute water invloed heeft op de natuur. Ook daar schieten dus struiken op. In het halfopen landschap overwintert de klapekster. Koeien houden het landschap open.

Ga je in het zuidelijke deel van de Slikken van Flakkee vogels kijken, dan zul je zien dat dit het meest open deel is van het gebied. Het wordt intensief begraasd. Kievit, tureluur, scholekster en andere weidevogels tref je hier. In de winter is het een walhalla voor duizenden ganzen. Brandgans en rotgans tref je hier. Kleine en grote zilverreigers foerageren er. Een heel enkele keer zie je hier in de winter ook de flamingo’s die in het Grevelingenmeer overwinteren. Dit soort van grotere vogels zijn favoriete prooidieren van de zeearend die je dan ook regelmatig in de Slikken van Flakkee kunt zien. Sterker nog: de laatste twee jaar heeft de zeearend in het gebied gebroed!

Vogels kijken in de Slikken van Flakkee betekent dat je ook liefhebber van wandelen moet zijn. Door het uitgestrekte gebied zijn een paar wandelroutes uitgestippeld. Een van de routes voert je langs de vogelkijkhut die uitzicht biedt over de oever van het Grevelingenmeer. Hier zie dus vogels die typisch zijn voor zoute oevers. Tijdens je wandeltocht maak je ook kans op het zien van een ree of vos. Ook zoogdieren waarderen het gebied.

Vogelkijkmuur

Ga je in de Slikken van Flakkee wandelen dan kom je vrijwel zeker ook de vogelkijkmuur tegen. Wij staan daar regelmatig een paar uur vogels te kijken. Zeker in de winter is het er heel interessant. Dan overwinteren er grote groepen dodaars voor de gluurmuur. Ook is dit één van de beste plekken op Goeree-Overflakkee om de ijsvogel te zien jagen. In het struweel rond de hut horen en zien we vaak goudhaantjes, vuurgoudhaantjes en goudvinken. Zorg ervoor dat je silhouet niet door de kijkgaten zichtbaar is. IJsvogel en dodaars zijn namelijk behoorlijk schuw. Ga naast één van de draagbalken staan, beweeg niet veel en praat zeker niet luid.

Praktische informatie over vogels kijken in de Slikken van Flakkee

Je bereikt de Slikken van Flakkee door in je TomTom in te toetsen: Halsdijk, Melissant. Is het broedseizoen afgelopen, dan kun je hier zelfs met de auto een eind het gebied in. In het broedseizoen zijn alleen de wandelpaden toegankelijk.

De Slikken van Flakkee staan in open verbinding met het Grevelingenmeer. Dit betekent dat het soms erg nat is in het gebied. Neem altijd je laarzen mee, is mijn advies. Zeker in regenachtige perioden kom je anders niet ver.

Vanuit de vogelkijkhut is het leuk vogels kijken. Omdat de afstanden behoorlijk groot kunnen zijn, is een goede verrekijker of een telescoop onmisbaar.

In de Slikken van Flakkee is geen horeca. Wil je wat eten of drinken, ga dan naar Ouddorp of Goedereede waar zich een aantal horeca-gelegenheden bevindt. De kop van het eiland Goeree-Overflakkee is immers zeer toeristisch. In het nabijgelegen dorp Melissant is een goede en vriendelijk bakker gevestigd die ik zeer kan aanbevelen.

De Schotse Hooglanders en andere grote grazers in het gebied zijn van het vredelievende soort. Hebben de dieren echter jongen, wees dan op je hoede. Ga nooit dicht bij een kalfje of veulen staan. Je loopt dan immers het risico dat een chagrijnige moeder je probeert te verjagen.

Wil je meer interessante vogelgebieden op Goeree-Overflakkee bezoeken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland. Daar staan ook veel gebieden op Goeree-Overflakkee tussen.

Natuurhuisjes op de Kop van Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!