vogelobservatorium Tij Scheelhoek Stellendam

Vogels kijken in de Scheelhoek

Bij Stellendam op Goeree-Overflakkee ligt een machtig mooi natuurgebied: de Scheelhoek. Dit moerasgebied ligt tegen het Haringvliet aan. Het is een van de kroonjuwelen van de natuur in de Delta. Na de afsluiting van de Haringvliet door een dam, ontstond hier een ongerept natuurgebied. En nu de Haringvlietdam op een kier staat voor het onderwaterleven, worden allerlei natuurgebieden op de noordoever van Goeree-Overflakkee ontsloten voor bezoekers. Die natuurgebieden zijn het bezoeken meer dan waard. Ik waande me zowaar in een natuurgebied in Frankrijk!

Dé blikvanger in de Scheelhoek is het gloednieuwe en futuristische Vogelobservatorium Tij. Deze vogelkijkhut moet wel zijn ontworpen door een vooruitstrevende architect. Dagblad Trouw noemde het zelfs een natuurkunstwerk, en terecht! Vogels kijken vanuit een ei, je moet er maar op komen. Het idee lijkt zo simpel, maar ik denk niet dat er elders in Nederland zo’n fraai ontworpen vogelkijkhut staat. Wel kijk je er vogels vanaf de eerste etage. Dat betekent dat je vrijwel altijd op de vogels neerkijkt.

De wandeling naar de hut is ook al fraai. Met Sjaak bezocht ik de hut in mei en hoorde en zag er vogels als de spotvogel, cetti’s zanger, rietzanger, fitis, tjiftjaf, groenling en koekoek. Vanuit de hut waren die ochtend visdief en oeverloper de blikvangers, maar je maakt er kans op tal van andere vogels als middelste zaagbek, fuut, regenwulp, kleine plevier, grote stern, bruine kiekendief, havik, sprinkhaanrietzanger, bosrietzanger, grauwe vliegenvanger, nachtegaal, braamsluiper en goudvink.

Praktische informatie

Om Vogelobservatorium Tij te bereiken parkeer je de auto aan het eind van de Meester Snijderweg in Stellendam. De borden wijzen je de weg.

Door de Scheelhoek is ook een verhard wandelpad uitgezet. Geschikt voor wie slecht ter been is of in een rolstoel zit. Voor bezoekersinformatie over de Scheelhoek bezoek je op de website van Natuurmonumenten.

Het broedeiland bij het Vogelobservatorium ligt ten oosten van de hut. Dat betekent dat je in de ochtend aardig tegenlicht hebt. Wil je de verrichtingen van de sterns en meeuwen goed volgen, dan kun je het beste in de loop van de middag of begin van de avond vogels gaan kijken in dit deel van de Scheelhoek.

Aan horeca is in de omgeving geen gebrek. Blief je een visje, dan rij je naar de buitenhaven van Stellendam. Daar bevinden zich twee vishandels waar je kunt lunchen. In de binnenhaven bevinden zich een cafetaria en een restaurant.

De omgeving van de Scheelhoek leent zich uitstekend om per fiets te verkennen. Breng dan ook zeker een bezoek aan het befaamde natuurgebied De Kwade Hoek.

Vogels kijken in de Scheelhoek: alleen al om de bijzondere vogelkijkhut te inspecteren een bezoek meer dan waard.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)