Vogels kijken in de Scheelhoek

Bij Stellendam op Goeree-Overflakkee ligt een machtig mooi natuurgebied: de Scheelhoek. Dit moerasgebied ligt tegen het Haringvliet aan. Het is een van de kroonjuwelen van de natuur in de Delta. Na de afsluiting van de Haringvliet door een dam, ontstond hier een ongerept natuurgebied. En nu de Haringvlietdam op een kier staat voor het onderwaterleven, worden allerlei natuurgebieden op de noordoever van Goeree-Overflakkee ontsloten voor bezoekers. Die natuurgebieden zijn het bezoeken meer dan waard. Ik waande me zowaar in een natuurgebied in Frankrijk!

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Dé blikvanger in de Scheelhoek is het gloednieuwe en futuristische Vogelobservatorium Tij. Deze vogelkijkhut moet wel zijn ontworpen door een vooruitstrevende architect. Dagblad Trouw noemde het zelfs een natuurkunstwerk, en terecht! Vogels kijken vanuit een ei, je moet er maar op komen. Het idee lijkt zo simpel, maar ik denk niet dat er elders in Nederland zo’n fraai ontworpen vogelkijkhut staat. En het is zeker de allerduurste! Wel kijk je er vogels vanaf de eerste etage. Dat betekent dat je vrijwel altijd op de vogels neerkijkt en dat levert zelden mooie perspectieven op.

De wandeling naar de hut is ook al fraai. Met Sjaak bezocht ik de hut in mei en hoorde en zag er vogels als de spotvogel, cetti’s zanger, rietzanger, fitis, tjiftjaf, groenling en koekoek. Vanuit de hut waren die ochtend visdief en oeverloper de blikvangers, maar je maakt er kans op tal van andere vogels als middelste zaagbek, fuut, regenwulp, kleine plevier, grote stern, bruine kiekendief, havik, sprinkhaanrietzanger, bosrietzanger, grauwe vliegenvanger, nachtegaal, braamsluiper en goudvink.

Pal voor de vogelkijkhut bevindt zich een broedeiland met visdieven. Ook de grote stern broedt er in de buurt en die zie je dan ook voorbij vliegen. Soms landen er lepelaars in het ondiepe water. Leuk is de nestwand voor oeverzwaluwen. Het bevat niet eens zo heel veel gaten, maar er broeden jaarlijks wel oeverzwaluwen in. Je ziet ze dan voor de nestgaten aan de wand hangen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Scheelhoek

Om Vogelobservatorium Tij te bereiken parkeer je de auto aan het eind van de Meester Snijderweg in Stellendam. De borden wijzen je de weg.

Door de Scheelhoek is ook een verhard wandelpad uitgezet. Geschikt voor wie slecht ter been is of in een rolstoel zit. Voor bezoekersinformatie over de Scheelhoek bezoek je op de website van Natuurmonumenten.

Aan horeca is in de omgeving geen gebrek. Blief je een visje, dan rij je naar de buitenhaven van Stellendam. Daar bevinden zich twee vishandels waar je kunt lunchen. In de binnenhaven bevinden zich een cafetaria en een restaurant.

De omgeving van de Scheelhoek leent zich uitstekend om per fiets te verkennen. Breng dan ook zeker een bezoek aan het befaamde natuurgebied De Kwade Hoek. En ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de buurt, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vogels kijken in de Scheelhoek: alleen al om de bijzondere vogelkijkhut te inspecteren een bezoek meer dan waard.

Natuurhuisjes op de Kop van Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)