Vogels kijken in de Pluimpot bij Sint-Maartensdijk

De Pluimpot bij Sint-Maartensdijk is een vermaard natuurgebied op het eiland Tholen. Voor wie het niet weet: deze kreek vormde ooit de toegang tot de haven van Sint-Maartensdijk. Maar na de Watersnoodramp werd de kreek afgesloten van de Oosterschelde. Als eerste waterarm. Bij wijze van proef meen ik en in elk geval om de veiligheid van de inwoners te vergroten.

Gelukkig sijpelt er nog zout kwelwater onder de zeedijk door de Pluimpot in. En dat betekent dat het water altijd enigszins brak blijft en er iets van de oorspronkelijke flora is overgebleven. Zo groeit er nog altijd zeekraal in het natuurgebied. Aan die zilte geschiedenis heeft het gebied ook zijn orchideeën te danken die in het grasland bij de brug te vinden zijn. Ik las in de Basisgids Orchideeën dat kweldergraslanden rijk kunnen zijn aan orchideeën vanwege de zwavelrijke grond. Daar vormt de Pluimpot het bewijs van. Bij de zeedijk vind je naast de zoutminnende planten een groot rietveld. Aan de noordzijde een inmiddels verouderd bos. En voor wie wil vogels kijken in de Pluimpot is er een aangenaam wandelpad om het gebied aangelegd.

Goed. Je wilt vogels kijken in de Pluimpot. Welke vogels zie je dan? In de wintermaanden maak je kans op vogels als kleine zilverreiger, dodaars, slobeend, watersnip, tureluur en waterral. In het voorjaar wiekt de bruine kiekendief over het gebied. En in het struweel en het bos hoor en zie je zangvogels als zwartkop, fitis, tjiftjaf, putter, groenling, zanglijster en winterkoning. De grote bonte specht is het hele jaar door aanwezig in het bos. In het riet huist de kleine karekiet.

Vogels kijken in de Pluimpot. Ben je in de buurt, dan raad ik je aan om vanaf de zeedijk een eindje het natuurgebied in te wandelen. Je kunt dan meteen ook de schorren bij Gorishoek overzien op zoek naar steltlopers. Parkeren kun je aan het eind van de Kastelijnsweg, Sint-Maartensdijk. Maar ik raad je aan om de zuidkust van het eiland Tholen op de fiets te verkennen. Je kunt er op sommige stukken heerlijk langs de Oosterschelde fietsen. Het is er prachtig.

Toen ik voor het laatst ging vogels kijken in de Pluimpot hoorde ik van dichtbij een waterral brullen. Ik heb de brul zelfs kunnen opnemen:

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!