Vogels kijken in de Oude Warande

Wat is een warande, vroeg ik me af. Het blijkt de naam voor een besloten jachtgebied te zijn waarop voorname families hun ding deden. Geschoten wordt er gelukkig niet meer in de Oude Warande bij Tilburg. En dat is maar goed ook, want je zou zomaar een paar studenten kunnen raken, en hun hoogleraar erbij! De kans om een Siberische grondeekhoorn te raken is echter aanmerkelijk kleiner. Maar dat heeft vooral met het formaat te maken. Dit exotische zoogdier blijkt namelijk ontzettend klein te zijn!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? 

Vogels kijken in de Oude Warande

Het is wat tegenstrijdig met de titel boven dit artikel, maar ik zet dus in met de Siberische grondeekhoorn. Die blijken ooit uitgezet te zijn in dit deel van Tilburg. Dat het hen bevalt in de Oude Warande, dat blijkt. In elk perceel van dit oude bos zag ik ze wel rennen. Rennen? Ik kan beter reppen van sprinten! Watervlug zijn deze zoogdiertjes van het formaat kleine rat. Ze zijn ongeveer de helft zo groot als onze inheemse eekhoorn. En hoewel het dus geen inheemse zoogdieren zijn, vond ik het wel aardig om na onze vogelwandeling over de Kampina op weg naar huis nog even over de Oude Warande te wandelen op zoek naar grondeekhoorns en vogels. Het werden dus vooral grondeekhoorns!

Ondertussen zag ik echter ook een paar vogelsoorten. Gelukkig maar, want anders is er maar weinig te beleven in dat bos bij de Universiteit van Tilburg. Ik hoorde en zag er grote bonte spechten baltsen. Boomklevers lieten zich horen. Een kuifmees liet zich zien. Een roodborst zat op een tak. En op een paar plaatsen schoten winterkoninkjes weg. De middelste bonte specht schijnt hier ook voor te komen, evenals de kleine bonte specht (een enkeling en soms), boomklever, boomkruiper, vink, goudvink, sijs, groenling, goudhaan en zwarte mees. In voorjaar en zomer voegen zich zangvogels als zwartkop en tjiftjaf bij. Zouden de studenten en hoogleraren die tijdens de pauze een ommetje door het bos doen, beseffen dat er zoveel vogels te zien zijn? Toen ik door de Oude Warande zwierf hadden de wandelaars nauwelijks ook voor vogels en grondeekhoorns. Ach ja, wat doet het ertoe? Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik deze locatie niet super interessant vind. Ik ging erheen voor de curieuze grondeekhoorns die ik binnen een paar stappen al zag rond rennen. Heel veel moeite hoef je dus niet te doen om die beestjes in het vizier te krijgen!

Praktische informatie over vogels kijken op de Oude Warande

Om de Oude Warande te bereiken navigeer je naar de Warandelaan, Tilburg. Aan het eind (coördinaten 51°33’50.9″N 5°02’30.1″E) bevindt zich een groot parkeerterrein. Hier is ook de ingang tot de Oude Warande.

Door de hele Oude Warande zijn wandelpaden aangelegd. Het is een echt wandelbos. De wandelpaden zijn onverhard maar goed toegankelijk. Voor mensen in een rolstoel zijn de onverharde paden echter een hindernis, tenzij het een lange periode droog is geweest wellicht. Dan is de bodem hard.

Wil je Siberische grondeekhoorns voor de camera krijgen, blijf dan een tijdje staan en neem de omgeving goed in je op. Speur vooral boomstammen en boomstronken af. Daar zitten ze vaak op. Zeker wanneer de zon schijnt. Ik heb ook wel eens foto’s gezien van iemand die zonnebloempitten of nootjes op een boomstronk legde. Ze laten zich ook lokken, die grondeekhoorns. En de boomklevers ook.

Ach, heb je de Siberische grondeekhoorns gezien, dan kun je maar beter één van de andere natuurgebieden in het mooie Brabantse land opzoeken. Daar valt veel meer te beleven en is het vaak een stuk rustiger.

Natuurhuisjes in de omgeving van Tilburg

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Tilburg biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. Rond de hele stad vind je uitgestrekte natuurgebieden waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft. Je kunt er urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?