Vogels kijken in de Oostmoer

De Oostmoer is een verscholen natuurgebiedje op Goeree-Overflakkee. Ik weet niet eens zeker of dit de officiële naam is van het gebied dat ook door hondenuitlaters wordt bezocht. Ondanks de aanwezigheid van honden kun je er aardige waarnemingen doen. Gaan we op Goeree-Overflakkee vogels kijken, dan rijden we meestal even langs de Oostmoer.

Vogels die wij er hebben gezien zijn soorten als dodaars, lepelaar, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, kleine zwaan, slobeend, wintertaling, zomertaling, krakeend, slobeend, witgatje, zwarte ruiter, goudplevier, kleine plevier, bosruiter, kluut, tureluur, grutto, watersnip  en roofvogels als blauwe kiekendief, smelleken, buizerd, sperwer en héél soms, een zeearend. Voor de laatste moet je een lucky moment hebben. Boven het rietveld vliegt volgens vriend Sjaak soms een roerdomp en in het water tussen het riet leeft de waterral. In het riet broeden kleine karekiet, blauwborst en rietgors. Een steltloper die er wel is gezien, maar niet door mij, is de Temmincks strandloper.

Zomaar een natuurgebiedje midden in de polder waar vooral intensieve landbouw wordt bedreven. Akkerbouw vooral, want Goeree-Overflakkee is het land van zware klei die massa’s aardappelen, suikerbieten en spruiten voorbrengt. Hier een filmpje van de kleine zwanen op en rond het vogeleiland in de plas. De opnames zijn gemaakt door Sjaak Huijer:

Praktische informatie over vogels kijken in de Oostmoer

Om de Oostmoer te bereiken type je in je navigatiesysteem in: Watergatseweg, Stad aan het Haringvliet. 

De Oostmoer is teven een hondenuitlaatgebied. Je snapt welke vormen van overlast dat met zich mee kan brengen. Gelukkig trekken de meeste vogels op het eiland zich niet veel aan van de viervoeters.

Wil je de vogels op het eilandje fotograferen, wandel dan het gebied in. Gedraag je rustig. Je komt verrassend dichtbij.

Aan het einde van de zomer en het begin van het najaar worden soms omliggende akkers behandeld tegen aaltjes. De akkers worden daarbij onder water gezet. Het ondiepe water werkt als een magneet voor steltlopers en sterns. Altijd even blijven kijken dus.

Wil je het vogeleiland vanaf de weg bekijken, neem dan liefst een telescoop mee. 

Natuurhuisjes op Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp of juist rond het nabijgelegen Sommelsdijk. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl rond Ouddorp eens. Of bekijk het aanbod rond het dorpje Ooltgensplaat. Eerlijk gezegd zou ik kiezen voor de omgeving rond Ouddorp. Het is daar veel mooier dan op Oostflakkee waar intensieve akkerbouw het landschap heeft verwoest. Je vindt rond Ouddorp vakantiehuisjes in de duinen en in de buurt van het historische stadje Goedereede.