Vogels kijken in de Oosterse Bekade Gorzen

Bij Numandsdorp, of beter gezegd: bij de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, ligt op de oever van het Hollands Diep een leuk natuurgebiedje: de Oosterse Bekade Gorzen. Omdat hier twee maal per dag grote stukken slik droogvallen, kun je hier bijzondere steltlopers zien. Helemaal wanneer de voor- en najaarstrek in volle gang zijn. Ik bezocht dit slikkengebied begin mei en zag er kleine strandlopers.

De Oosterse Bekade Gorzen liggen verscholen achter de zeedijk. Hier klotste voorheen het woelige water van het Hollands Diep tegen de dijk en dat doet het nu ook nog een beetje. Stormde het, dan kon het er flink spoken. Aan de overkant zie je de skyline van het historische stadje Willemstad. Ook een bezoek waard vanwege de historische kern en de vele restaurantjes.

Vogels kijken in de Oosterse Bekade Gorzen doe je in vrijwel het hele gebied vanaf de dijk. Alleen in het deel tegen het Numansgors (een woonwijk) aan ligt een vlonderpad. Dat voert je langs de slikken, het water en langs riet en wilgen. Hier maak je kans op de rietgors, rietzanger en blauwborst. Jammer genoeg kijk je ‘s ochtends, toch wel het beste deel van de dag om vogels te kijken, pal tegen de zon in. Bij donker weer geen probleem, maar als de zon ook maar even schijnt, dan word je verblind en zie je de kleuren van de vogels nauwelijks.

Vanaf de dijk heb je echter prima uitzicht over het gebied. Als je het gebied in de ochtend bezoekt is mijn advies om eerst de dijk af te lopen naar het zuidelijke puntje van het natuurgebied. Je hebt dan een weids uitzicht en de vogels in het gebied laten zich bekijken. Zorg er het liefst voor dat je silhouet schuil gaat onder of tegen de dijk. Wandel dus liever halverwege het talud dan bovenop de dijk. Sommige soorten steltlopers en eenden zijn behoorlijk schuw. Zien ze je, dan slaan ze op de vlucht en zie je ze in het slechtste geval niet meer terug.

Tijdens mijn bezoek begin mei zag ik steltlopers als kanoet, kleine strandloper, bontbekplevier, tureluur, groenpootruiter, oeverloper, kievit en grutto. Slobeend, krakeend, wilde eend en knobbelzwaan zwommen rond. Kokmeeuw en visdiefje foerageerden in en boven het water. En vanuit het struweel aan de overkant riep een koekoek. In het zuidelijke deel schijnt ook de gekraagde roodstaart te broeden. Ook steltlopers als bonte strandloper, Temmincks strandloper, krombekstrandloper, kemphaan, kluut, witgatje, bosruiter, kleine plevier, regenwulp, zilverplevier en zelfs de steenloper laten zich hier zien. Voor de steenloper vind ik het verbazingwekkend ver landinwaarts. Het ondiepe water is ook ideaal voor de lepelaar. Van de eenden noem ik verder de zomertaling, wintertaling en bergeend.

En wil je zangvogels zien? Dan zeker langs het struweel wandelen. Je maakt er in het voorjaar verder kans op de nachtegaal, tuinfluiter, braamsluiper, sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit en cetti’s zanger.

Deze vogelweelde trekt natuurlijk ook roofvogels aan. Zeearend, visarend, bruine kiekendief, sperwer en havik worden er regelmatig gezien.

Vogels kijken in de Oosterse Bekade Gorzen… Een klein gebiedje verscholen achter de zeedijk. Héél in de verte loopt de A29, de snelweg die je verder Zeeland en Noord-Brabant invoert. Dit is een prima startpunt voor je vogeltocht. En blijf je liever in de Hoeksche Waard, dan is het zonder meer een gebied dat je moet combineren met die andere prachtige natuurgebieden in de buurt.

Praktische informatie over vogels kijken in de Oosterse Bekade Gorzen

De Oosterse Bekade Gorzen bereik je door op de A29 de afslag Numansdorp te nemen. Je koerst af op de Ambachtsheerenlaan, Numansdorp. Er loopt een ‘eigen weg’ naar de zeedijk. Aan het begin van die weg kun je de auto parkeren. De weg naar de zeedijk inrijden kan ook, je parkeert de auto aan het einde. Maar om van de rust te genieten adviseer ik je om de auto aan de Ambachtsheerenlaan te parkeren. Je valt bovendien geen andere wandelaars lastig.

Vogels kijken in de Oosterse Bekade Gorzen kan het hele jaar door. De mooiste periode is het voorjaar en meer speciaal: de maanden april en mei, want dan trekken ook nog eens heel veel vogels door.

Wandelen mag over de dijk, maar neem geen hond mee. Er lopen namelijk schapen op de dijk. Honden en schapen gaan niet samen. Bovendien schrikken de vogels ook van de hond.

Omdat je het gebied niet in mag, sta je ook op de dijk op behoorlijke afstand van de vogels. Neem een telescoop mee als je die hebt. En natuurlijk altijd je verrekijker.

Nog een aanrader: vroeg in de morgen, of op een mooie avond, lekker halverwege de dijk te gaan zitten met uitzicht over het gebied. Doe camouflagekleding aan, blijf stil zitten en laat de vogels dichtbij komen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)