Een bezoek aan de Ooijpolder, het vogelparadijs van Nijmegen. Het staat op de verlanglijst van veel vogelaars, en volkomen terecht. Voor mij duurde het lang voordat ik de weg naar het gebied wist te vinden. Eind juni bezocht ik het gebied en ik verbaasde me over de vele zangvogels die nog van zich lieten horen. Alsof het broedseizoen nog moest beginnen en territoria moesten worden veroverd, zo fanatiek waren ze. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in de Ooijpolder bij Nijmegen.
Vogels kijken in de Ooijpolder
Onze tocht begon op de stuwwal bij Nijmegen. Vanaf de Ubbergseweg hadden we een geweldig uitzicht over de Ooijpolder met daarachter de rivier de Waal. Het is echt een aanrader om dat punt eens te bezoeken. Je waant je daar al in het buitenland, en dat gevoel wordt in het natuurgebied alleen maar versterkt. We overwogen trouwens om het gebied vanaf de Ubbergseweg in te wandelen, maar daar zagen we vanaf, en achteraf waren we blij met deze beslissing. Om te voet diep in de Ooijpolder te komen, kun je maar beter je auto een eindje in het gebied rijden en daar parkeren. Maar fietsen kun je ook heerlijk door dit uitgestrekte gebied en dan is een start in Nijmegen natuurlijk prima. Dan combineer je cultuur en natuur, ook heel mooi.
We wandelden de Ooijpolder in. Ik hoorde al meteen een aantal bosrietzangers zingen en daartussen klonk de sprinkhaanachtige zang van een sprinkhaanrietzanger. De koekoek liet zich vanuit de verte zien; een zanglijster zong vanuit een hoge wilg. Dan wat we vurig wensten: een onverhard pad in. Want het is dan wel leuk dat je ook per fiets het gebied kunt verkennen, het heeft als nadeel dat er regelmatig een sliert wielrenners voorbij komt. Dat soort drukte vermijden wij liefst. De rivieroever waar we nu over wandelden, was dicht begroeid met bloemen, brandnetels en hier en daar een meidoorn of andere struik. Niet gek dat ik daar de roodborsttapuit zag en hoorde en dat de kneutjes zich weer lieten zien. De kneutjes lijken wel alomtegenwoordig, waar ik ook kom, ik kom ze dit voorjaar tegen.
Boven de plas zweefde een zwarte stern en even later nog een tweede. Ik hoorde oeverzwaluwen snorren. En een fuut was zowaar nog bezig met het bouwen van een nest. We zwenkten weer naar een verhard pad, streken neer op het terras van Roosje van Ooij. De pruimentaart is zeer aan te bevelen. Leuk om hier weer eens hordes huismussen tegen te komen. Een boerenzwaluw zat in de belendende tuin hoog in de boom. Achter het huis zong een spotvogel. Een zwartkop zong vanuit het struikgewas, evenals een merel. En dan moet ik hier ook nog eens de grasmussen vermelden. Die waren werkelijk in heel het gebied actief.
Een buizerd cirkelde over. Een rietgors zong vanuit een rietveld. Een houtduif zat op zijn gemak op een dooie tak. En toen waren we bij de Ooijse Bandijk waar we aan de andere kant het pad vervolgden. Vanaf de uitkijktoren Groenlanden bewonderden we het nest van de ooievaar met maar liefst drie nog onvolgroeide kuikens. Vanaf de toren zag ik ook nog een blauwe reiger staan.
En toen besloten we op onze schreden terug te keren, want we hadden geen flauw idee hoe ver het nog was. Op het wandelpad werden we nog aangesproken door een verwilderd persoon, dat gebeurt soms ook, maar ook hij kon niet verhinderen dat we de Ooijse Bandijk weer bereikten. Een uurtje later zaten we in de auto en reden we over de Ooijse Bandijk voorbij de Oude Waal. Daar zagen we een groot aantal plankjes tussen de waterplanten drijven met daarop de nesten van zwarte sterns. Een zevental lepelaars foerageerde in het water. Een ooievaar schuimde de kant af op zoek naar kikkers en vissen.
Welke vogels je nog meer kunt zien? Denk aan visdief, torenvalk, sperwer, huiszwaluw, rietzanger, kleine karekiet, braamsluiper, veldleeuwerik, boomvalk, putter, tjiftjaf, fitis, blauwborst, gekraagde roodstaart en natuurlijk watervogels als eenden en ganzen.
Praktische informatie over vogels kijken in de Ooijpolder
Je bereikt de Ooijpolder door te navigeren naar Ooijsedijk (Ooysedijk) te Nijmegen (51°50’50.4″N 5°52’36.8″E). Ben je met de auto, passeer dan het Hollandsch Duits Gemaal. Parkeer je auto op de parkeerplaats aan het begin van de Persingensestraat, Nijmegen.
Wij wandelden vanaf de Ooijsedijk de Vlietberg in. Links het eerste het beste onverharde pad in en slingeren maar. Wel rechts aanhouden. Een meer uitgewerkte route van onze wandeling, vind je in mijn artikel Vogelwandeling door de Ooijpolder.
In de Ooijpolder bevinden zich een paar Bed & Breakfasts. Zo biedt Roosje van Ooij een B&B gelegenheid. Je kunt hier ook terecht op het knusse terras. En iets verderop kun je ook bij het luxere en modernere Mooij Bed en Breakfast terecht. Andere locaties om in de Ooijpolder te overnachten zijn Nachtje in de Ooij en Casa Tranquila. Voor alle andere natuurhuisjes in de buurt van de Ooijpolder kijk je op Natuurhuisje.nl.
In de Ooijpolder is verder weinig horeca aanwezig. Ga je dus voor een lange wandeltocht, neem dan zelf proviand mee. Langs de Ooijse Bandijk bevindt zich het terras van Koffiehuis De Oude Waal waar je kennismaakt met streekgerechten. Diep in het gebied bevindt zich het restaurant van Oortjeshekken waar je ook kunt overnachten.
De Ooijpolder wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Je vindt er een keur aan wandelpaden: verhard en onverhard. En in sommige delen lijk je te mogen struinen, bijvoorbeeld langs de rivier. Maar let op: plots sta je dan weer voor een bordje dat aangeeft dat je verder niet mag. Hou je aan de richtlijnen, dat is alleszins in het belang van de flora en fauna in het gebied.
De Vogelwerkgroep Nijmegen organiseert in het voorjaar elke dinsdagavond een vogelexcursie waar iedereen aan kan deelnemen. Meestal zijn het fietsexcursies, en soms wandelingen. Meer informatie over deze excursies lees je hier.
Ik vind een bezoek aan de Ooijpolder een regelrechte aanrader, in welk deel van het jaar dan ook. Het spreekt haast vanzelf dat ik het voorjaar de meest interessante periode vindt, maar dat geldt voor heel veel gebieden in het binnenland. Door het enorme oppervlakte en de variatie aan biotopen is de Ooijpolder een fantastisch vogelparadijs.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?
|
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |