Vogels kijken in de Noordpolder van Ossendrecht

In de schaduw van de dorpen Hoogerheide en Ossendrecht op het uiterste randje van West-Brabant, ligt een prachtig natuurgebied: de Noordpolder van Ossendrecht. Je wandelt hier langs plassen, vennen, weidegebieden, rietkragen, struweel en kleinschalige akkers. Je hebt er overal uitzicht op de Brabantse Wal die aan de oostkant van het gebied steil omhoog gaat. Ik ging in mei vogels kijken in de Noordpolder. Op een gegeven moment deed het gebied me denken aan de betere Franse moerasgebieden. In de Camargue heb je dit soort gebieden ook, maar dan natuurlijk veel meer en véél uitgestrekter. Gelukkig vind je hier en daar in Nederland ook nog zo’n gebied. Ik ging in mei vogels kijken in de Noordpolder en laat je in dit artikel zien welke vogels ik er zoal zag.

Er waren steltkluten gezien en dat trok mijn aandacht. Wellicht dat de Noordpolder van Ossendrecht me om die reden deed denken aan de Camargue waar deze steltloper immers heel algemeen is. Zo dichtbij vanaf een landweg zag ik de steltkluut zelfs in de Camargue niet zonder dat hij opvloog! Aan de andere kant van de weg zat het vrouwtje, dat kon ik helaas niet filmen.

De rietkragen en het struweel zitten in het voorjaar barstensvol met zangvogels. Kleine karekiet, bosrietzanger, cetti’s zanger, blauwborst, zwartkop, spotvogel, tjiftjaf, fitis, koekoek, zanglijster, pimpelmees en natuurlijk de rietgors. In het weiland zagen we een gele kwikstaart. Op het water natuurlijk veel watervogels. Van krakeend tot slobeend, wilde eend en zelfs de zomertaling. Meerkoeten voedden hun jongen. Tureluur, groenpootruiter, zwarte ruiter en kievit waden door het ondiepe water en over de oevers. Je kunt tijdens de trekperioden hier natuurlijk ook allerlei andere steltlopers zien. En van heel dichtbij! Zelfs de roerdomp en lepelaar komen in de Noordpolder voor. Buizerd, bruine kiekendief en blauwe kiekendief jagen er. Kortom, een heerlijk gebied om met je verrekijker of camera te verkennen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Noordpolder van Ossendrecht

De Noordpolder van Ossendrecht bereik je door in je navigatie in te voeren: Kerkpadje, Hoogerheide. Via de Zouteweg kom je in de Noordpolder van Ossendrecht.

Beheerder Natuurmonumenten geeft als startpunt van je vogeltocht het adres van een café: Calfven 99, Ossendrecht. Via de Maareberg (een weggetje) kom je ook in de Noordpolder. Natuurmonumenten heeft een wandelroute van 5 kilometer uitgezet in het gebied.

Er lopen verharde wegen door het gebied. Veelal geen asfaltwegen, maar wegen die verhard zijn met grof grind. Dat rijdt met de auto niet prettig. Ik raad je ten zeerste aan om lekker te gaan wandelen, of eventueel te fietsen. Hoewel dat grind ook niet heel prettig fietst, moet ik eerlijk bekennen.

In Hoogerheide vind je verschillende gezellige restaurantjes waar je kunt lunchen. Je kunt ook een broodje kopen en meenemen naar een leuke locatie. Wij bezoeken dan Bakkerij ‘t Zand of kopen een heerlijk belegd broodje bij de Kwalitaria.

Ben je op zoek naar andere natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant, bekijk dan mijn overzicht van Brabantse natuurgebieden.

Natuurhuisjes op de Brabantse Wal

jako van gorsel met verrekijker

Het gezellige dorp Hoogerheide ligt bovenop de Brabantse Wal. Hier rijst het Brabantse land hoog op uit de Zeeuwse klei onder aan de wal. Op de meeste plaatsen is de Brabantse Wal begroeid met bossen. Op veel punten heb je een weids uitzicht over het laagland. In deze omgeving kun je natuurlijk heerlijk wandelen, fietsen en vogels kijken. Bovendien is het in het Bourgondische Brabant ook op culinair vlak heerlijk toeven. Eens een keer een weekendje of weekje doorbrengen in deze omgeving. Bekijk het aanbod van mooi gelegen vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!