Vogels kijken in de Nieuwe Droogmaking

Jarenlang passeerde ik de Nieuwe Droogmaking twee keer per dag. Op weg naar mijn werk in Zoetermeer zag ik het gebied aan mijn rechter- of linkerhand liggen. Nooit zette ik echter een voet in het gebied! En dat is toch wel heel jammer, moet ik constateren, want tussen Berkel en Rodenrijs en Pijnacker ligt een heel interessant vogelgebied. Verscholen achter een aarden wal. Eens moet de eerste keer zijn, en dus ging ik vogels kijken in de Nieuwe Droogmaking.

Vogels kijken in de Nieuwe Droogmaking

De Nieuwe Droogmaking is een gebied waar moeras, waterpartijen en weilanden elkaar afwisselen. Dat betekent dat je er een grote verscheidenheid aan vogelsoorten kunt zien. Soms zelfs ook bijzondere soorten, bijvoorbeeld de steltkluut of, je moet het maar net horen, in de winter de buidelmees. Ik bezocht het gebied echter begin juni en ik genoot van de zangvogels, de watervogels en de weidevogels.

Ik stapte het gebied in vanuit een moderne woonwijk in Berkel en Rodenrijs. Over het fietspad ging ik de poort door en daar hoorde ik meteen al een bosrietzanger zingen. Een tweetal jonge futen lag kalm op het spiegelgladde water. Een visdief kwam op me afvliegen. Een fazant sloop voor me weg en toen hoorde ik een rietzanger zingen en die zag ik op een paal zitten. Met de grootst mogelijke moeite en met de verkeerde camera-instellingen wist ik nog net de roerdomp te filmen die kwam overvliegen. Dat was zowaar een goed begin!

Verder gingen we, over het fietspad om aan het eind rechtsaf te slaan, een grindpad in. Opnieuw een zingende bosrietzanger en een kuifeend met jongen. Verderop wat putters in de distels. Een rietzanger in de distels. En een bosrietzanger in de distels. Een rietgors streek neer in het gras en vloog weer op om in het riet zijn riedeltje te laten horen. In de lucht, pal boven ons, zocht een zwarte kraai ruzie of vertier met een buizerd.

Nu sloegen we weer de hoek om en wandelden we dwars door het gebied. Hier zag ik weidevogels als tureluur, kievit, scholekster, grutto en kluut (die hier dus weidevogel is). Slobeend, krakeend, wilde eend, Canadese gans en grauwe gans hingen er rond. En toen had ik uitzicht op de kolonie kokmeeuwen en visdieven.

Ik sloot af met een blik over een weiland waarin ik jonge kievit, kluut, tureluur en grutto zag rondscharrelen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Nieuwe Droogmaking

De Nieuwe Droogmaking bereik je onder andere vanuit Berkel en Rodenrijs. Je wandelt vanuit de Briellestraat, Berkel en Rodenrijs het gebied in (coördinaten 51°59’55.7″N 4°27’30.6″E).

De wandelpaden in het gebied zijn geasfalteerd dan wel verhard met grind. Comfortabele schoenen zijn voldoende.

De Nieuwe Droogmaking is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Je moet af en toe wel door een houten klaphek. Dat kan een belemmering vormen.

De mooiste natuurhuisjes

vakantiehuisjes in wenen

Zelfs in een drukke omgeving als Berkel en Rodenrijs vind je natuurhuisjes. Vakantiehuisjes waar je midden in de natuur bent. Op Natuurhuisje.nl vind je een groot aantal vakantiehuisjes die midden in de natuur zijn gelegen. Hier geniet je van de natuur en kom je helemaal tot rust.