Vogels kijken in de monding van de IJzer

Bij het Vlaamse stadje Nieuwpoort (niet te verwarren met het dorp Nieuwpoort in de Alblasserwaard) mondt de rivier de IJzer uit in de Noordzee. Het schijnt de enige rivier te zijn die volledig in België stroomt en die in zee uitkomt. Het stroomgebied in de monding is nu een prachtig natuurreservaat en tijdens onze midweek aan de Vlaamse kust bezochten we het gebied. In dit artikel vertel ik je meer over vogels kijken in de monding van de IJzer.

Vogels kijken in de monding van de IJzer

Maar eerst even een kort terugblik naar het jaar 1600. Toen leverde de Nederlandse prins Maurits bij Nieuwpoort slag met de Spanjaarden en deze slag won de Hollandse prins met glans. Wij Hollanders zijn nog altijd trots op het behaalde resultaat, maar om onze gemoedsrust in opperbeste stemming te houden sluiten we onze ogen voor het feit dat de prins en zijn leger Duinkerken (het eigenlijke doel) niet wisten te veroveren, evenmin als het stadje Nieuwpoort en dat ook daarna het leger maar bar weinig resultaat boekte maar wel veel soldaten verloor. Geschiedenis blijkt vaak ook slechts een vak om een gewenst verhaal te vertellen.

Ondertussen stroomt de rivier De IJzer gewoon de zee in. Bij eb vallen er in de monding grote stukken slik vrij. Op de modderbanken foerageren wadvogels als zilverplevier, bonte strandloper, wulp, scholekster, tureluur en bergeend. Tijdens ons bezoek heb ik ze niet gezien, maar er worden groepen geelpootmeeuwen gezien. Wel gezien tijdens ons bezoek waren een beflijster (mannetje) en een klucht patrijzen. En verder zag ik er de kleine zilverreiger, torenvalk, kneu, graspieper, meerkoet, wilde eend, wintertaling, rietgors, vink en sijs. In een struik bij de parkeerplaats foerageerde een vuurgoudhaan.

Je kunt langs het natuurgebied een mooie natuurwandeling maken. Vlak bij de parkeerplaats staat een excellente vogelkijkhut van waaruit je naar alle kanten kunt uitkijken. In de ochtend heb je een fraai uitzicht over de kwelders. In de middag draait de zon zodanig dat je beter uitzicht hebt op slikpartijen oostelijk van de hut.

Na de hut wandel je verder in de richting van de duinen. Door de week zijn hier vaak militairen aan het oefenen. Ze schieten met scherp op ballonnen die ze oplaten. Vaak missen ze doel, soms spat de ballon uit elkaar. Ben je eenmaal bij de duinen dan wandel je langs de rivier de kade op. Je kunt ook hier uitkijken over de slikken, maar het beste doe je dat later in de middag als de zon vanuit het westen schijnt. Toen wij er wandelden was het staketsel van Nieuwpoort afgesloten vanwege werkzaamheden. Ook het tegenovergelegen staketsel is een goede locatie om tijdens de trekperioden naar zeevogels te kijken. Roodkeelduiker en alk laten zich rond het staketsel zien. Staat er een harde wind uit het westen of noordwesten dan kun je vanaf het staketsel helemaal goed zeevogels kijken tijdens de trekperioden. Je maakt dan kans op soorten als jan-van-gent, alle soorten jagers, duikers en stormvogels.

Wil je een lange wandeling maken, dan vervolg je je tocht over het strand. Dat kan alleen als de militairen niet aan het oefenen zijn. Zie je rode vlaggen wapperen dan weet je dat je niet over het strand kunt wandelen. Het is dan te gevaarlijk vanwege de kogels die er om je oren kunnen vliegen.

Praktische informatie over vogels kijken in de monding van de IJzer

Je bereikt de parkeerplaats van de IJzermonding door te navigeren naar de Halvemanstraat, Nieuwpoort (België). Coördinaten: 51°08’41.2″N 2°44’45.6″E.

Wil je weten wanneer de militairen wel oefeningen of liever: wanneer niet, check dan de website van Defensie. Zo voorkom je teleurstellingen.

Langs de wandelroute bevinden zich één vogelkijkhut en twee vogelkijkschermen. Hoewel het uitzicht gedurende het grootste deel van de dag tegen de zon in is, vind ik het prachtige locaties om vogels te kijken. Hier verkeer je echt in een kweldergebied! De vogelkijkhut is vooral interessant bij hoog water. Dan maak je kans op grote groepen steltlopers voor de hut.

Werp bij de parkeerplaats ook een blik over de haven en speur naar zeehonden. In de monding vind je zowel gewone zeehonden als grijze zeehonden.

Je kunt natuurlijk ook vanaf de zuidoever over het gebied uitkijken. Je hebt dan wel een goede telescoop nodig, omdat de afstanden tot de vogels dan groter zijn. En tussen Nieuwpoort en Oostende liggen prachtige stranden waar stenen golfbrekers de zee in steken. Bij hoog water kun je op sommige van die golfbrekers groepen wadvogels zien uitrusten. Ik schreef een artikel over vogels kijken op het strand van Oostende.

Natuurhuisjes bij Nieuwpoort

Wij verbleven in oktober een midweek in Oostende en bezochten van daaruit de monding van de IJzer. We huurden een appartement in het centrum, in de buurt van de stranden en de havens. Elke dag wandelden we de Westelijke strekdam of het staketsel op. Natuurlijk genoten we ook van de vogels in de havens en vergaapte ik me aan de vers gevangen vis in de Vistrap. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van Oostende en Nieuwpoort, bekijk dan eens het aanbod van natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl. Je kunt natuurlijk ook het aanbod bekijken op Booking.com (waar wij ons appartement hadden geboekt). Het leuke van ons verblijf aan de Vlaamse kust vond ik de combinatie van leuke natuurgebieden, de haven- en visserijstad Oostende en natuurlijk de Vlaamse gastronomie. Of je nu naar supermarkt Delhaize gaat, of naar de bakker of naar een restaurant of traiteur, overal wordt je maaltijd met grote zorg klaar gemaakt. Wat vind je in Oostende toch veel fantastische eetwinkels en restaurants waar hoogstaande kwaliteit wordt geboden! En historische plaatsen als Brugge en Gent zijn natuurlijk ook niet ver weg.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!