Vogels kijken in de Mokbaai op Texel

Kom je met de veerboot aan op Texel dan zie je de baai aan bakboord liggen. De Mokbaai wordt omsloten door duinen. Daar waar de Waddenzee geleidelijk aan overgaat in land vind je een kwelderachtig landschap. Overal groeit zeekraal en zeeaster. En bij laag water vallen grote stukken slik vrij. Je snapt: dat trekt wadvogels aan, maar niet alleen wadvogels! In dit artikel vogels kijken in de Mokbaai op Texel lees je er meer over.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in de Mokbaai op Texel

Komende vanuit het dorp Den Hoorn rij je pardoes op de Mokbaai af. Je passeert een wildrooster en bent in de duinen. Zou je ook van binnendijkse natuur willen genieten, sla dan linksaf. Aan de linkerkant van de weg ligt natuurgebied de Petten waar je in het voorjaar allerlei wadvogels kunt zien broeden. Van visdief, dwergstern, kokmeeuw, bontbekplevier tot kluut en zelfs noordse sterns, zo lees ik op de website van Natuurmonumenten. In andere jaargetijden kun je er steltlopers zien rond scharrelen. Of ze staan er bij hoog water te wachten tot het weer eb wordt. Er staan in het water heel veel paaltjes. Toen ik er was stond op elk paaltje een steenloper.

Vanaf de duinen bij de Petten heb je al een schitterend uitzicht over de Mokbaai. Maar eerlijk gezegd zou ik doorrijden naar Mokweg, Den Hoorn. Daar heb je vrijwel de hele dag de zon in je rug en dat is toch een stuk prettiger vogels kijken. Langs deze weg kun je vrijwel overal parkeren. Zet een stoeltje naast of voor je auto en speur de Mokbaai af op wadvogels. En luister ondertussen goed welke zangvogels je hoort, want in de brede rietkraag hoorde ik zowaar een paar baardmannetjes!

De eerste keer dat wij de Mokbaai bezochten, was het afgaand water. Het was juist hoog water geweest en grote groepen wulpen, goudplevieren, tureluurs, zilverplevieren en bonte strandlopers stonden op de drogere delen te wachten tot ze weer konden gaan foerageren. Natuurlijk maakten we er ook een wandeling. Eerst in de richting van de Horsmeertjes, maar eerlijk gezegd vond ik dat maar saai. De Horstmeertjes zijn diepe meren omringd met struiken. Ik zag er nauwelijks vogels. Ook in de struiken was het rustig. Hou hierbij rekening dat wij er in de herfstvakantie waren. In het voorjaar zal het er een stuk drukker zijn met zangvogels.

Wij besloten om een rondje rond de Mokbaai te wandelen. Ergens langs de Mokbaai gaat een onverhard pad naar beneden. Je wandelt langs het rietveld en komt uiteindelijk bij de lage duintjes. Hou aldoor het wad in de gaten en speur naar wadvogels. Daar waar duin overgaat in zeedijk kun je over de zeedijk verder wandelen. Wij besloten om een blik te werpen over de Petten en keerden toen op onze schreden terug.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op Texel, bekijk dan het aanbod van Natuurhuisjes op Texel. Vanuit alle delen van Texel is de Slufter prima bereikbaar.

jako van gorsel de visdief

We bezochten de Mokbaai twee dagen later echter ook aan het einde van de dag, vlak voor zonsondergang. En dan kan zich ook een spektakel ontvouwen! We stonden op het duin en werden om te paar minuten zo ongeveer aangevlogen door enorme zwermen spreeuwen die zich naar hun slaapplaats spoedden. Zoveel spreeuwen had ik nog nooit zien passeren en ik ben met de slaapplaats in Kinderdijk best wel iets gewend. De spreeuwen bleven maar komen!

Vogels die je in het najaar in de Mokbaai kunt zien

Een korte en beperkte opsomming van vogelsoorten die je in de Mokbaai kunt zien in het najaar: goudplevier, zilverplevier, bonte strandloper, kleine strandloper, rosse grutto, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, wulp, watersnip, bontbekplevier, kleine plevier, kanoet, steenloper, kluut, scholekster, kievit, grote zilverreiger, kleine zilverreiger, rotgans, bergeend, slobeend, krakeend, pijlstaart, brilduiker, baardmannetje, veldleeuwerik, graspieper, groenling, spreeuw.

Vogels die je in het voorjaar in de Mokbaai kunt zien

Een korte en beperkte opsomming van vogelsoorten die je in het voorjaar in de Mokbaai kunt zien, naast de hierboven genoemde steltlopers en andere waddenvogels: eider, fuut, rietgors, kneu, kleine karekiet, rietzanger, bruine kiekendief, grote stern, visdief.

Dit filmpje biedt een korte impressie van vogels kijken in de Mokbaai:

Praktische informatie over vogels kijken in de Mokbaai

Je bereikt de Mokbaai door te navigeren naar de Mokweg, Den Hoorn (coördinaten 53°00’08.8″N 4°45’27.6″E).

De Mokbaai laat zich vanaf de weg uitstekend overzien met verrekijker of telescoop. Zet een stoel neer en geniet van de dynamiek in het gebied. Dat betekent ook dat voor mensen die slecht(er) ter been zijn de Mokbaai zich goed leent om er vogels te kijken. Wie echter een wandeling om het gebied wil maken, moet rekening houden met smalle, onverharde en kronkelende paadjes. Dit terrein is voor mensen die slecht ter been zijn vrijwel niet toegankelijk.

Voor vogelfotografen die aan close-up fotografie doen is de Mokbaai een moeilijke locatie. De afstand tot de wadvogels is daarvoor te groot.

regenwulp klein dd

Horeca is niet aanwezig in en rond de Mokbaai. Wil je even uitblazen op een terras, rij dan naar het naast gelegen Den Hoorn.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op Texel, bekijk dan het aanbod van Natuurhuisjes op Texel. Vanuit alle delen van Texel is de Slufter prima bereikbaar.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.