Vogels kijken in de mist

Help, het is mistig en ik wil vogels kijken. Wat nu? Zeker bij dichte mist is het knap lastig vogels kijken. De wereld om je heen is klein en zelfs de o zo vertrouwde wereld oogt zo vertrouwd niet meer. Je omgeving is bovendien ook nog eens behoorlijk kleurloos. Alles is gehuld in stroperige, grijze nevel die zelfs de felste kleuren weet te dimmen. Weg details, weg de details waaraan je een soort herkent. Vogels kijken in de mist, kan dat wel?

Vogels kijken in de mist

Ik zou zeggen van wel. Juist bij mist moet je erop uitgaan, is mijn stelregel. Allereerst vanwege de verstilde sfeer. Is het mistig, dan is het vrijwel altijd ook windstil. En juist in die omstandigheden laten de vogels zich het beste horen. Je hoort overal vogelgeluiden, alleen je ziet de vogels niet. Zo bezocht ik dit weekend de Brabantse Biesbosch en hoorde ik overal waterrallen piepen. Nu hoor je waterrallen altijd wel meer dan dat je ze ziet, maar toch. Het maakte de verstilde sfeer wel helemaal compleet. Het gegil van de waterral mengde zich met de geluiden van fuut, gans, blauwe reiger, aalscholver en graspieper. Laat alle indrukken op je inwerken en je waant je in een heel andere wereld, ook al ben je dichtbij huis. Lekker erop uit, ga wandelen, neem natuurlijk wel je verrekijker mee. En geniet van sfeer en geluid.

Het moet overigens wel heel erg mistig zijn wil je echt helemaal niets meer zien. Bij dichte mist ga ik daarom vaak een rondje rijden. Eropuit met de auto. Je proeft de echte ‘mistsfeer’ dan natuurlijk niet, want horen doe je de vogels immers niet en het gegrom van de automotor klinkt mij bepaald niet als muziek in de oren. Maar ik hoop dan wel dat de vogels in de buurt van de weg blijven zitten. In de Biesbosch is dat meestal wel het geval. Eenden, reigers, zangvogels, roofvogels, ze blijven meestal wel zitten, mits je natuurlijk in de auto blijft en geen geluid maakt. Motor af dus en je gedeisd houden in je heilige koe. Zo filmde ik tijdens mijn bezoek aan de Biesbosch achtereenvolgens wintertaling, grauwe gans, meerkoet, fuut, aalscholver, roodborst, grote zilverreiger, krakeend, wilde eend, torenvalk, ransuil, pimpelmees en dodaars. Die ik overigens niet allemaal laat zien in de vlog hieronder. Sommige filmpjes ga ik de komende tijd los publiceren.

Vogels kijken in de mist is dus zeer wel mogelijk! Als het elke dag mistig zou zijn, dan zou ik er denk ik wel een zekere mistroostigheid van oplopen. Maar dat is het gelukkig niet. Liever mist dan regen en wind, vind ik. Vanwege de verstilde sfeer, de heerlijke vogelgeluiden en het vaak ook prachtige licht. Erop uit dus, ook als de wolken laag op de aarde hangen. Het liefst te voet, maar wil je vogels fotograferen of filmen zoals ik, dan pak je de auto en rij je een stukje. En weet je een plas, sloot of stukje struweel waar vaak vogels te zien zijn, parkeer daar je auto dan lang en blijf wachten tot een vogel vlak voor je auto opduikt. Dat overkwam mij met de roodborst in mijn vlog. Dit kun je natuurlijk ook in een vogelkijkhut doen. Lekker een paar uur in een vogelkijkhut gaan zitten en maar hopen dat er iets voor de hut gaat opduiken. Proef de mist, onderga de nevel!

PS. Lees ook mijn tips voor vogels kijken in de storm en vogels kijken als het regent.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)