Bij het historische dorpje Batenburg dat eigenlijk een stadje is (het kreeg in de Middeleeuwen stadsrechten) kun je heerlijk wandelen. Niet alleen door het dorpje zelf, maar ook door een natuurgebied in de uiteraarden van de Maas: de Liendense Waard. Sinds de nevengeul is hersteld, kun je er van betrekkelijk dichtbij vogels kijken. Het gevarieerde landschap levert ook een rijke vogelstand op. In dit artikel laat ik je zien welke vogels je er zoals kunt zien.
De start voor mijn vogeltocht door de Liendense Waard lag bij het het begin van de Rijswaard tegen de Molendijk aan. Hier kon ik de zandplaat goed bekijken met daarop tureluurs, kemphanen, kieviten, kleine plevier, visdieven en natuurlijk de kluten. In het ondiepe water stond een aantal grutto’s. En verderop, op een andere zandplaat, stond een aantal aalscholvers met de vleugels gespreid. In het struweel voor het water zat zowaar een blauwborst. Een leuke binnenkomer!
Ik liep over het fietspad richting Batenburg en wandelde via het klaphek het gebied in. Al meteen zag ik een roodborsttapuit en een grasmus. Huismussen zaten in de meidoornhaag. En in de rietkraag zag ik zowaar mijn tweede blauwborst! Vanuit de struiken en bomen rond de waterplas die je vervolgens passeert, klonk het gezang van winterkoning, tjiftjaf, fitis en zwartkop. Een meerkoet dreef op het water en een ijsvogel jaagde vanaf de oever. In de rietkraag weer even wat verder zag ik een kleine karekiet zingen. Kneutjes vlogen hoog over, evenals putters. Boven het water vlogen visdiefjes, een oeverloper stak het water over, gevolgd door een witgatje. Verderop in de geul zag ik nog veel meer watervogels en steltlopers, maar dat was wel wat ver weg. En ik zou bijna de koekoek vergeten die we er zagen en hoorden.
Verder ging mijn tocht, naar Batenburg, want ik was natuurlijk wel nieuwsgierig naar de ruïne van de eeuwenoude burcht. Rond de slotgracht staat een rij metershoge eiken en daar huist een kolonie roeken in. In en om de burcht zag ik de gebruikelijke vogels als zwartkop, grote bonte specht, groenling, kauw, Turkse tortelduif en houtduif.
Via de Rijswaard kun je de Liendsense Waard nog via een tweede hek betreden. Doe dit zeker, want hier ga je het gebied nog dieper in. In sommige artikelen op internet lees je dat een bezoek aan de vogelkijkhut als het hoogtepunt van je bezoek aan de Liendense Waard wordt beschouwd. Maar die vlieger gaat niet op: de vogelkijkhut bestaat niet meer. Helaas, want ik ben een fan van vogelkijkhutten, mits ze goed doordacht zijn geplaatst.
Praktische informatie over vogels kijken in de Liendense Waard
Je bereikt de Leindense Waard via de Molendijk, Batendijk en je kunt je auto parkeren aan het begin van de Rijswaard. Misschien is het beter om je auto in het dorp te parkeren en dan naar het natuurgebied te wandelen.
De paden in het gebied zijn heerlijk onverhard. Tijdens droge perioden volstaan comfortabele wandelschoenen. Heeft het een tijdje lang geregend, dan zou je wel eens waterdicht schoeisel aan moeten trekken.
Een verrekijker volstaat op de meeste plaatsen in het gebied. Hier en daar kijk je ver de geul over en dan is een telescoop toch wel handig.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?
|