Vogels kijken in het Leuvenumse Bos

Het bos bezoek je voor een boswandeling. Wind voel je er in de beschutting van de bomen nauwelijks. De heerlijke boslucht is ook nog eens ultra gezond beweert de bekende boswachter Peter Wohlleben in zijn fascinerende boek Het verborgen leven van bomen. En je hoort en ziet er vogels. Bosvogels. Vooral in het voorjaar, wanneer het een drukte van belang is met de broedvogels. Het leuke van het bos is dat je er ook altijd kans hebt op een ontmoeting met wild. Een van de mooiste bossen in Nederland is het Leuvenumse Bos bij de plaatsen Leuvenum en Harderwijk. In dit gebied vind je een uitgestrekt dennenbos, stuifzandheuvels en een fraaie beek: de Leuvenumse Beek. Op de oevers van de beek groeien loofbomen. Een heerlijk afwisselend gebied waar het nog lekker stil kan zijn. En voor wie gaat vogels kijken in het Leuvenumse Bos valt er ook veel te genieten.

Mij vallen in de eerste plaats de spechten op. Ik heb het al vaker geschreven: in Zeeland zag ik in mijn jeugd niet veel spechten, en wat wilde ik er graag eens een keer eentje zien. Ik had bij nader inzien slechts de Thoolse brug over hoeven pedaleren, op weg naar een van de Brabantse bossen om een specht te zien, maar zo ver was ik toen ik nog niet. Welnu, in het Leuvenumse Bos leven een paar opvallende soorten: de zwarte specht, kleine bonte specht en de middelste bonte specht. Alle drie niet zo heel talrijk, dus best bijzonder als je ze te zien krijgt. Ook de grote bonte specht kun je natuurlijk in dit bos zien. De beste tijd om spechten te zien is trouwens het vroege voorjaar. De periode maart en begin april. Dan staan de loofbomen nog niet in blad en kunnen de spechten zich nog niet verstoppen.

Maar vogels kijken in het Leuvenumse Bos levert je in het voorjaar nog tal van andere soorten op. Denk aan raaf, fluiter, boomleeuwerik, goudhaantje, zwarte mees, kuifmees, boomklever en boomkruiper. Je maakt in het voorjaar en de rest van het jaar ook kans op kruisbek, vuurgoudhaantje, glanskop, keep en roodborst. Wat vlinders betreft wordt er vanuit het Leuvenumse Bos niet heel veel bijzonders gemeld. Het groentje vind ik zelf altijd een fraaie dagvlinder om te zien. Hierboven gaf ik al aan dat je ook wild kunt zien in het Leuvenumse Bos. Dat klopt. Wild zwijn, edelhert, rode eekhoorn en zelfs de das worden er gezien.

Vogels kijken in het Leuvenumse Bos: geniet van de heerlijke atmosfeer van het naald- en loofbos. Heeft de rest van de familie het niet zo op vogels kijken, dan klimmen zij maar in een boom of spelen ze verstoppertje. Jij dwaalt langzaam maar zeker weg van de drukte en hebt hopelijk plots een zwarte specht in het vizier!

Praktische informatie

De parkeerplaats bij het Leuvenumse Bos bevindt zich aan de Poolseweg, Leuvenum. Deze bosweg bereik je vanaf de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg, Ermelo. Hier begint de wandelroute van ongeveer vijf kilometer lang.

Pal aan de Poolseweg bevindt zich Hotel Landgoed het Roode Koper. Hier kun je overnachten en genieten van een heerlijke lunch of diner. Let op: dit is een hotel in een hogere smaakklasse. Het restaurant staat onder leiding van een chef die een Michelinster in de wacht sleepte. Onverwacht binnen stappen is er niet bij. Voor lunch of diner moet je vooraf reserveren.

Een tip van @visdief: klik hier als je een fiets wilt huren op de Veluwe of iemand een fietstocht over de Veluwe cadeau wilt doen (maar liefst 40 locaties op de Veluwe).

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)