Vogels kijken in de Kwade Hoek

De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee is een vermaard natuurgebied. Uniek is misschien een al te groot woord, maar dat het een fantastisch gebied is, is honderd procent waar. De elementen hebben hier vrij spel, want het gebied ligt buitendijks. Als er een flinke noordwester staat gecombineerd met springtij, dan loopt het hele gebied onder. Grote kans dat een aantal kreken dan opeens helemaal anders liggen. In de Kwade Hoek liggen verschillende duinrijen. Hoe meer landinwaarts je komt, hoe zoeter het gebied. En dat heeft zijn invloed op de vegetatie. Spreekt vanzelf dat de Kwade Hoek bekendheid geniet vanwege de zoutminnende planten als zeekraal, schorrezoutgras, zeewolfsmelk, strandduizendguldenkruid en lamsoor. Aan de rand van de duinen kom je in het voorjaar veel orchideeën tegen. Vanwege de gunstige en rustige ligging kun je ook heerlijk vogels kijken in de Kwade Hoek.

In het voorjaar arriveren heel andere soorten. Lepelaars foerageren in de plassen. Deze bijzondere vogel broedt in Quackjeswater, een natuurgebied aan de overkant van het Haringvliet. Drie keer de vleugels slaan en de lepelaars zijn in de Kwade Hoek. Wil je in voorjaar of zomer lepelaars zien, breng dan eens een bezoek aan de Kwade Hoek. In de rietvegetatie tref je vogels als rietgors, sprinkhaanrietzanger, kleine karekiet, bosrietzanger en rietzanger. Begin je wandeling in het voorjaar eens in de vroege morgen, bij zonsopgang en luister naar het spectaculaire vogelkoor. Ook de ijsvogel vliegt in het gebied, maar eerlijk gezegd kun je voor de ijsvogel het beste naar de haven van Stellendam. Tijdens de voorjaarstrek maak je in de Kwade Hoek ook een beste kans op het zien van de visarend.

In elk jaargetij is vogels kijken in de Kwade Hoek een goed idee. Hou rekening met drassig gebied. Er is zelfs een wandeling uitgezet waarbij op de bordjes expliciet wordt aangegeven dat het een laarzenpad is. De wandelingen voeren je door de duinen en over het strand. Wil je inderdaad over het strand struinen, op zoek naar bijvoorbeeld de ijsgors, dan raad ik je aan om rubberen laarzen aan te doen. Leren schoeisel is meestal niet heel goed bestand tegen het zoute water.

Vogels kijken in de Kwade Hoek: een goed idee.

Praktische informatie

De Kwade Hoek is uitstekend toegankelijk. Dat heeft de beheerder, Natuurmonumenten, goed voor elkaar. De keren dat ik het gebied bezocht was mijn startpunt óf de haven van Stellendam óf de parkeerplaats aan de Oostdijkseweg, Goedereede (naast nummer 107). Vanaf deze locaties starten de wandelpaden.

In de Kwade Hoek bevinden zich een paar uitkijkpunten. In het hoogste duin bevinden zich een paar vogelkijkhutten. De wandelroutes voeren je er langs.

Hou er rekening mee dat de wandelroutes door de Kwade Hoek niet zozeer lang zijn, maar wel redelijk zwaar. Het mulle zand op het strand, de vette slik tussen strand en duingebied, maken het lopen zwaarder dan normaal. Staat tegenover dat de ruimten onmetelijk zijn en je jezelf midden in authentieke natuur waant. Wendt je aangezicht dan wel af van de rookpluimen boven de Europoort die je aan de overkant van het water ziet (bij helder weer).

De Kwade Hoek is een populair wandelgebied. Helaas ook onder bezitters van viervoeters die in zo’n gebied hun hond natuurlijk los laten lopen. Dat wil nog wel eens een verstorende werking hebben op de aanwezige vogels. Het beste tijdstip om vogels te kijken is sowieso vroeg in de morgen en door de week. Op zaterdag en zondag wordt het na tienen allengs drukker in het gebied (ondanks het feit dat de zondagsrust nog hoog in het vaandel staat op het eiland Goeree-Overflakkee).

Ga je vogels kijken in de Kwade Hoek sta dan ook altijd even stil bij het haven van Stellendam. Daar worden met de nodige regelmaat bijzondere kustvogels gezien. Ook het Zuiderdiep (tegenover de haven) is een fraai natuurgebied. Er bevindt zich zelfs een vogelkijkhut, ‘t Kiekgat geheten. Kijk in de winter ook uit over de weilanden achter de duinen. Grote groepen ganzen foerageren er. Je maakt er ook kans op grote groepen goudplevieren. In 2016 liep er zelfs een Amerikaanse goudplevier tussen, een dwaalgast. En om je vogeltocht compleet te maken ga je in de wintermaanden natuurlijk even door naar de Brouwersdam voor de zeevogels en zeehonden.

De inwendige mens valt op dit deel van het eiland prima te verzorgen. Hou je van vis, breng dan eens een bezoek aan de zeevishandel van de visafslag. De naam weet ik niet precies, maar de zaak zit aan de kopse kant van het enorme gebouw. Hier serveren ze heerlijke vissoep en andere visgerechten. De vishandel tegenover de visafslag kreeg in de AD Haringtest 2016 geen beste score. Laat ik het zo formuleren: vishandels die dermate slecht scoren in de test, die mijd ik in de regel.

In de haven van Stellendam bevindt zich ook een (vis)restaurant dat een veelbelovende menukaart heeft. Ik heb het restaurant zelf nog nooit bezocht. Wil je in een eeuwenoude sfeer lunchen of dineren, breng dan een bezoek aan de Gouden Leeuw in Goedereede. Voor een snack bezoek je een snackbar in Ouddorp. De snackwagens op de Brouwersdam leveren een bedroevende kwaliteit, is mijn ervaring. Daar koop je alleen iets wanneer je van honger dreigt om te komen.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)