Vogels kijken in de Koudsekerkse Inlaag

De Koudekerkse Inlaag is een interessant vogelgebied pal langs de Oosterschelde. Slechts een dijk scheidt de karrenvelden van het Nationaal Park. Kwelwater sijpelt de inlaag in en zorgt voor een zilt milieu. Geen wonder dat je er zoutminnende planten als zeeaster en zeekraal vindt. Je kunt het Koudekerkse Inlaag vanaf de dijk overzien. Vanaf de polderweg die er door heen loopt heb je naar twee kanten uitzicht. Het mooiste uitzicht heb je natuurlijk vanaf de Plompe Toren die gratis toegankelijk is. Een steile wenteltrap voert je naar het dak waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de Koudekerkse Inlaag, de kop van Schouwen-Duiveland en de Oosterschelde.

De Koudekerkse Inlaag in in alle jaargetijden een interessant gebied om vogels te kijken. In het voorjaar broeden er typische kustvogels als tureluur, scholekster en kluut. Ook patrijs, graspieper en een aantal eendensoorten broeden er. In de rietkragen maak je kans op rietgors en kleine karekiet. Buiten het broedseizoen foerageren er vogels als wulp, grutto, kievit en tal van andere steltlopers. Met name bij hoog water maak je kans op grote groepen steltlopers die wachten tot het laag water wordt. Denk aan goudplevier, rosse grutto en scholekster. Grote en kleine zilverreiger jagen in de ondiepe plassen, evenals groepen lepelaars. De bruine kiekendief jaagt op kuikens en muizen. In de winter kun je er grote groepen rotganzen en brandganzen zien. Toen ik de Koudsekerkse Inlaag bezocht riepen plotseling drie waterrallen elkaar toe in de rietkragen. Omdat de kop van Schouwen-Duiveland in het najaar als het ware een trechter vormt voor trekvogels, kun je er vanaf de toren ook de najaarstrek volgen. Groepen veldleeuweriken, graspiepers, vinken, spreeuwen, turkse tortelduiven vliegen voorbij. Dit jaar zijn verrassende soorten als velduil en flamingo gemeld. En volgens de website van Natuurmonumenten wordt ook de ijsvogel in de Koudekerkse Inlaag waargenomen.

Ben je bij de Koudekerkse Inlaag, beklim dan zeker de Plompe Toren. Sta op de begane grond stil om de onheilsboodschap van de man van de zeemeermin aan te horen. Leuk voor kinderen! Beklim vervolgens de steile wenteltrap. Op de verschillende etages wordt je geïnformeerd over de geschiedenis van Koudekerke en de flora en fauna in het natuurgebied. Op het dak heb je werkelijk een grandioos uitzicht over de inlaag, de kop van Schouwen en de Oosterschelde. Speur de Oosterschelde af naar bruinvissen. Soms zwemmen ze verrassend dichtbij de kant. Op de zandplaten voor de kust zie je soms zeehonden, maar daar heb je toch echt een verrekijker voor nodig.

Praktische informatie

Je bereikt de Koudekerkse Inlaag via de Plompetorenweg die je langs de Oosterschelde voert. Je in de omgeving heerlijk fietsen. Je tochten voeren je langs de fabelachtige natuurgebied De Prunjepolder. Deze hoek van Schouwen-Duiveland is een waar eldorado voor vogelaars.

Wil je in de omgeving lunchen of dineren met uitzicht over de Oosterschelde? Rij dan een paar honderd meter verder naar Burgsluis. Je kunt in de jachthaven lekker eten in restaurant het Oliegeultje.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)