Vogels kijken in de Koude en Kaarspolder bij Yerseke

Een paar weken geleden bezocht ik met Sjaak de Koude en Kaarspolder bij Yerseke. Deze kleine polder wordt omringd door dijken. Aan de noordkant ligt de Oosterscheldedijk, terwijl aan de zuidkant een polderdijk ligt. Vanaf alle kanten heb je prima uitzicht over het natuurgebied dat hier ligt. Een natuurgebied dat, zoals zoveel laaggelegen polders langs de Oosterschelde, wordt gedomineerd door kreken, weiland en zilte grond. Dit is het land van steltlopers en andere wadvogels.

Wij bekeken de Koude en Kaarspolder vanuit de auto vanaf de Breedsendijk, de polderdijk. Een ideale dijk om het gebied te bekijken, want de zon staat hier vrijwel de hele dag in je rug. Meer naar de avond kun je het gebied het beste vanaf de dijk bij het kanaal overzien. Dan staat de zon immers in het westen.

Wij stopten voor twee soorten steltlopers: de watersnip en het witgatje. Dat de watersnippen niet zouden opvliegen, dat hadden we wel verwacht. Meestal vliegen die pas op wanneer je tot op een paar meter bent genaderd. Vanuit de auto, en bovendien op veertig afstand, vormden we geen bedreiging. Witgatjes echter zijn een stuk schuwer. En dit witgatje liep vlak onder de dijk. Gelukkig werkten we niet op zijn zenuwen en bleef hij zitten.

Ga je vogels kijken in de Koude en Kaarspolder, probeer er dan rond hoog water te zijn. Steltlopers als wulp, zwarte ruiter, groenpootruiter, zilverplevier tureluur en oeverloper schuilen regelmatig in de polder, in afwachting van laag water. Natuurlijk kun je er ook bij laag water steltlopers zien, maar dan in flink lagere aantallen. Soms broedt de visdief in het gebied, maar dat wisselt per jaar. Het ene jaar wel, het andere jaar niet.

Tijdens de trekperioden maak je hier ook kans op de krombekstrandloper en kemphaan. In het najaar foerageren er regelmatig rotganzen. De kluut broedt in het gebied. Torenvalk en bruine kiekendief jagen boven de weilanden en plasjes. En soms waadt er een lepelaar door de ondiepe kreken of zie je er een kleine zilverreiger jagen. Vergeet bij laag water natuurlijk niet om vanaf de zeedijk ook de drooggevallen slikken in de Oosterschelde af te speuren naar wadvogels.

In het voorjaar is het een drukte van belang in het westelijke deel van de Koude en Kaarspolder. Er broeden dan kokmeeuwen op de eilandjes, samen met visdiefjes en grote sterns. Stil is het er dan nooit. Tussen deze luidruchtige vogels scharrelen dan ook bontbekplevieren rond. Later in het voorjaar kun je op de bloemen rondom het gebied allerlei dagvlinders zien. Alleen de gebruikelijke zoals dagpauwoog, oranje zandoogje, bruin zandoogje, groot koolwitje en icarusblauwtje.

Praktische informatie over vogels kijken in de Koude en Kaarspolder bij Yerseke

Je bereikt de Koude en Kaarspolder bij Yerseke door in je navigatie in de voeren: Breedsendijk, Yerseke. Je kunt parkeren onderaan de dijk langs het kanaal door Zuid-Beveland.

De Koude en Kaarspolder leent zich prima voor een wandeling langs de Oosterschelde en door de Zeeuwse polders. Je kunt het gebied vanaf de dijken bekijken. Een goede verrekijker volstaat, maar een telescoop is natuurlijk altijd het beste.

Aan de andere kant van de Breedsendijk ligt een ander prachtig natuurgebied: de Yerseke Moer. Dit gebied is echter maar een paar maanden per jaar toegankelijk, namelijk tussen 15 juli en 15 oktober en dan nog in zéér beperkte mate.

De Koude en Kaarspolder is een prima tussenstop tijdens een vogeltocht door Zeeland. Wil je andere vogelgebieden in Zeeland ontdekken, bekijk dan dit overzicht.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!