Vogels kijken in de Kornse Boezem

Verscholen in het Land van Altena, in de provincie Noord-Brabant, ligt een pareltje verstopt: de Kornse Boezem. In dit natuurgebied wisselen moerasbos, rietvelden, waterpartijen en hooilanden elkaar af. Er loopt een doolhof aan wandelpaden doorheen en die zijn gelukkig onverhard. Je wandelt dus letterlijk door en over de natuur heen. Ik ging er op een dag in mei vogels kijken en ik verbaasde me over zoveel schoonheid. Geen wonder eigenlijk, want de Kornse Boezem maakt onderdeel uit van de Biesbosch. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in de Kornse Boezem.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in de Kornse Boezem

We waren het gebied nog niet in, of we hoorden en zagen de eerste vogels als. Vink, winterkoning, tjiftjaf, fitis en merel lieten zich horen. Een buizerd vloog hoog over. En een ooievaar bracht een lading hooi naar zijn nest. We passeerden een rietveld waarin een paar kleine karekieten zaten te zingen. Een cetti’s zanger liet zijn explosieve geluid horen. En tot mijn verrassing landde er even verderop een grauwe vliegenvanger op een omgevallen boom. Jammer genoeg duurde deze ontmoeting te kort om hem te kunnen filmen. De zwartkop zat te zingen vanuit een struik op de oever langs een watergang, terwijl in de verte de koekoek zich liet horen. Een bruine kiekendief wiekte over het hooiland en daar vloog zowaar nog een purperreiger uit de sloot! Hoe komt die hier nu terecht? Zou het een exemplaar zijn uit de kolonie in de Zouweboezem? In het hooiland zagen we bovendien nog een gele kwikstaart. Boven de waterplas voor de molen scheerden boerenzwaluwen en gierzwaluwen vlak boven het water. Wat meerkoeten, kuifeenden en knobbelzwanen dobberden op het kalme water. Vanuit het riet zongen rietgors en rietzanger. Een grasmus dook op in de meidoorns langs het wandelpad. Een pimpelmees met voer in zijn snavel aarzelde of hij naar zijn nest zou vliegen. Wij liepen maar snel door om hem niet te lang te verstoren. Een boomkruiper kroop langs een elzenstam omhoog en putters zongen hoog boven hem. En toen nog een daverend slot van de vogelwandeling door de Kornse Boezem: een sperwervrouwtje schoot tevoorschijn met een waterhoen in de klauwen. Een flits, en weg was ze.

Andere soorten die in de Kornse Boezem worden gezien zijn de nachtegaal, zanglijster, gekraagde roodstaart, oeverzwaluw, bosrietzanger, tuinfluiter, groenling, Vlaamse gaai, grote bonte specht en groene specht. De havik jaagt er trouwens ook wel eens rond. Op de slikranden van het moerasbos maak je tijdens de trekperioden kans op steltlopers als groenpootruiter, zwarte ruiter, bosruiter, kemphaan, witgatje en oeverloper. De kleine plevier en tureluur broeden in het gebied.

Als met al kun je in de Kornse Boezem een heerlijke vogelwandeling maken. De weken tussen half april en eind mei zijn het beste om de zangvogels te beluisteren. Je geniet dan bovendien van de planten en struiken die dan in bloei staan.

Praktische informatie over vogels kijken in de Kornse Boezem

Je bereikt de Kornse Boezem door in je navigatie in te voeren: Kornpad 4, Dussen. Je parkeert je auto in de berm en wandelt het gebied in.

Een beschrijving van de vogelwandeling die ik maakte (inclusief routebeschrijving) vind je in mijn artikel over een vogelwandeling bij Dussen.

Wil je de meest recente waarnemingen in de Kornse Boezem opzoeken, voer dan op Waarneming.nl in: Kornsche Boezem, met sche op het eind dus.

De paden in het gebied zijn onverhard. Nu en dan kan het best modderig zijn na een periode van regen. Meestal volstaan goede wandelschoenen. Heeft het echt gehoosd, dan kun je misschien maar beter laarzen aan trekken.

Een goede verrekijker volstaat hier, hoewel… de koekoek houdt vaak afstand, maar laat zich vanuit de toppen van de bomen meestal wel goed bekijken. Dan is een telescoop toch wel een uitkomst.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant.

Natuurhuisjes in de buurt van Dussen

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Dussen is ook de omgeving van de Biesbosch. Een verblijf in deze regio voert je vrijwel zeker naar dit befaamde natuurgebied waar je een paar nodig hebt om het te verkennen. Dat doe je te voet, op de fiets of vanuit een kano. Wie weet zie je de zeearend, visarend of bever. Ben je op zoek naar een vakantiehuisjes op een natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak midden in de natuur. Je kunt natuurlijk ook op Booking.com naar een verblijfplek zoeken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.