Vogels kijken in de Kleine Bolspolder tussen Kruisland en Oud Gastel
De Kleine Bolspolder tussen de dorpen Kruisland en Oud Gastel in de provincie Noord-Brabant kent oude papieren. De Kleine Bolspolder werd namelijk in 1611 gesticht. De Kleine Bolspolder is een restant van een oude kreek die volledig omzoomd wordt door bomen, struiken en riet. Ten oosten van de Kleine Bolspolder ligt het Mark-Vlietkanaal. Het is een klein stiltegebied waar je vaak niets anders hoort dan krekels en vogels.

De Kleine Bolspolder is een aardig tussenstation voor wie vogels wil kijken. De combinatie water en ruige begroeiing is een ideale leefomgeving voor zang- en watervogels. Zangvogels die je er kunt zien en horen zijn de zwartkop, boomkruiper, koolmees, zanglijster, fitis, tjiftjaf, kleine karekiet. En bij watervogels moet je denken aan vogels als de blauwe reiger, aalscholver, slobeend en krakeend. De meest spectaculaire vogel die ik er heb gezien is de ijsvogel. Er jagen vaak meerdere ijsvogels vanaf de overhangende takken in de Kleine Bolspolder. In de omliggende polders jagen buizerd en torenvalk, sperwers schieten nu en dan de bosschages in.

Heb je ook oog voor andere dieren, let dan eens op de vlinders en libellen. Zeker in de zomermaanden een aanrader. Je komt er natuurlijk het klein en groot koolwitje tegen, maar ook het landkaartje. Libellen hebben het uitstekend naar hun zin in het stilstaande water van de Kleine Bolspolder. Op zonnige dagen vliegen ze over het water en strijken ze neer op de de oever. Door de aanwezigheid van grote libellen maak je ook kan op boomvalken die de insecten in volle vlucht vangen en opeten.

Praktische informatie
De Kleine Bolspolder is bereikbaar via A17. Neem afslag Oud Gastel en volg de N641 richting Oud Gastel en Kruisland. Na de brug over het Mark-Vlietkanaal / Nieuwe Roosendaalse Vliet de eerste afslag rechts, dit is de Stoofweg. Eerste weg links, je bent gearriveerd bij de Kleine Bolspolder.

Of je mag vissen in de Kleine Bolspolder is mij niet bekend. Wel zie en hoor je op zomerse dagen enorme vissen uit het water opspringen of de bodem omwoelen. Je kunt in de Kleine Bolspolder denk ik prima op karper en voorn vissen.

Aan de kant van het Mark-Vlietkanaal is het terrein enigszins open, maar realiseer je dat een wandeling maken rond de Kleine Bolspolder een avontuurlijke zaak is: je moet je een weg banen door struiken en brandnetels. Op een paar plekken hebben sportvissers al iets van onverharde paadjes aangelegd.

Tip: zet je schuiltentje op aan de oever van de plas, in de buurt van overhangende takken om de ijsvogel van dichtbij te bekijken of te fotograferen.

De omgeving van de Kleine Bolspolder is ideaal voor fietsers. Er zijn prachtige fietsroutes uitgezet langs de idyllische dorpjes in West-Brabant.

recensies vogelgidsen

Tips van visdief
vogelzang
anwb vogelgids van europa
vogelgids-voor-kids
buiten-gebeurt-het
alle vogels van europa

2 thoughts on “Vogels kijken in de Kleine Bolspolder tussen Kruisland en Oud Gastel

 1. Ruig kleine bospolder.

  Ik spotvogel met mijn kroost zwaar bewapend met stokken,
  Slaan er op los om moederlief een beetje begaanbaar paadje te gunnen.
  Wij zweten onze veren uit, onze jongste kuiken kuikelt voorover in de brandnetels.
  Nu bewapend met stok en kuiken op mijn vleugels, klauter ik de steile wanden op en af die dit gebied herbergt,
  het zweet barst nu door mijn veren heen.
  Ik besluit vreemde vogel aan zijn snavel te voelen en zeg hem dat ik er helemaal klaar mee ben.
  We geven het op het wordt te ruig, we vliegen met gemak terug over ons begaanbaar pad dat bloed zweet en tranen heeft gekost.
  Onze conclusie leuk. Ijsvogels laten continue weten onze aanwezigheid niet op prijs te stellen.
  Heel de tijd dat hoge gefluit, maar zich laten zien ho maar.
  Op de vraag gaan we nog een keer, was een prachtig gezang te horen: “neeuh neenee neuh”
  En op de vraag hoop je op een strenge winter klonk het: “jagraag jagraag” geen mooi gezang, maar wat lelijk gekras.
  Dit was:
  Spotvogel

Comments are closed.