Vogels kijken in de Kleine Bolspolder tussen Kruisland en Oud Gastel

De Kleine Bolspolder tussen de dorpen Kruisland en Oud Gastel in de provincie Noord-Brabant kent oude papieren. De Kleine Bolspolder werd namelijk in 1611 gesticht. De Kleine Bolspolder is een restant van een oude kreek die volledig omzoomd wordt door bomen, struiken en riet. Ten oosten van de Kleine Bolspolder ligt het Mark-Vlietkanaal. Het is een klein stiltegebied waar je vaak niets anders hoort dan krekels en vogels.

De Kleine Bolspolder is een aardig tussenstation voor wie vogels wil kijken. De combinatie water en ruige begroeiing is een ideale leefomgeving voor zang- en watervogels. Zangvogels die je er kunt zien en horen zijn de zwartkop, boomkruiper, koolmees, zanglijster, fitis, tjiftjaf, kleine karekiet. En bij watervogels moet je denken aan vogels als de blauwe reiger, aalscholver, slobeend en krakeend. De meest spectaculaire vogel die ik er heb gezien is de ijsvogel. Er jagen vaak meerdere ijsvogels vanaf de overhangende takken in de Kleine Bolspolder. In de omliggende polders jagen buizerd en torenvalk, sperwers schieten nu en dan de bosschages in.

Heb je ook oog voor andere dieren, let dan eens op de vlinders en libellen. Zeker in de zomermaanden een aanrader. Je komt er natuurlijk het klein en groot koolwitje tegen, maar ook het landkaartje. Libellen hebben het uitstekend naar hun zin in het stilstaande water van de Kleine Bolspolder. Op zonnige dagen vliegen ze over het water en strijken ze neer op de de oever. Door de aanwezigheid van grote libellen maak je ook kan op boomvalken die de insecten in volle vlucht vangen en opeten.

Praktische informatie over vogels kijken in de Kleine Bolspolder
De Kleine Bolspolder is bereikbaar via A17. Neem afslag Oud Gastel en volg de N641 richting Oud Gastel en Kruisland. Na de brug over het Mark-Vlietkanaal / Nieuwe Roosendaalse Vliet de eerste afslag rechts, dit is de Stoofweg. Eerste weg links, je bent gearriveerd bij de Kleine Bolspolder.

Of je mag vissen in de Kleine Bolspolder is mij niet bekend. Wel zie en hoor je op zomerse dagen enorme vissen uit het water opspringen of de bodem omwoelen. Je kunt in de Kleine Bolspolder denk ik prima op karper en voorn vissen.

Aan de kant van het Mark-Vlietkanaal is het terrein enigszins open, maar realiseer je dat een wandeling maken rond de Kleine Bolspolder een avontuurlijke zaak is: je moet je een weg banen door struiken en brandnetels. Op een paar plekken hebben sportvissers al iets van onverharde paadjes aangelegd.

Tip: zet je schuiltentje op aan de oever van de plas, in de buurt van overhangende takken om de ijsvogel van dichtbij te bekijken of te fotograferen.

De omgeving van de Kleine Bolspolder is ideaal voor fietsers. Er zijn prachtige fietsroutes uitgezet langs de idyllische dorpjes in West-Brabant.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)