Vogels kijken in de Karrenvelden bij de Oesterdam

Vogels kijken in de Karrenvelden bij de Oesterdam op Tholen (in de Schakerloopolder) doe ik vanaf mijn twaalfde. Toen ik lid werd van Natuurvereniging Tholen (Rubia Tinctorum, de Latijnse naam van Meekrap), was dit mijn eerste telgebied. Ik telde er de broedvogels voor SOVON. Ook toen broedden er tureluurs, kluten, kokmeeuwen, visdieven en andere kustvogels in de karrenvelden, dat toen qua oppervlakte stukken kleiner was dan nu. Er valt nu dan ook veel meer te zien. Nu moet je echter rekening houden met Provinciale Weg N659 die er toen nog niet was. Ben ik op Tholen, dan zal ik altijd even bij de Karrenvelden vogels kijken, want dit natuurgebied blijft een van mijn favorieten.

Charmant natuurgebied

De karrenvelden bij de Oesterdam vormen een charmant natuurgebied. Het oude deel, vlak onder de dijk, is het meest authentieke deel. Zout kwelwater zorgt in die delen voor die typische zoutminnende flora. De later aangelegde delen ogen iets kunstmatiger. De begroeiing komt op mij meer over als onkruid, grote delen zijn echter onbegroeid, zeker de eilandjes midden in de plassen. En dat heeft weer als voordeel dat er honderden vogels op die eilandjes broeden: kokmeeuwen, kluten, visdieven, de bontbekplevier en elk jaar ook een paar zwartkopmeeuwen. Weidevogels als tureluurs en kievit broeden juist meer in de oude delen. Soms broedt er een noordse stern. Karakteristiek voor de karrenvelden zijn verder de rotganzen die je er van september tot mei kunt zien. Schitterende zeeganzen die vanouds in de karrenvelden foerageren. De laatste jaren is ook de lepelaar vaste gast in de karrenvelden. Je kunt ze hier werkelijk van heel dichtbij bekijken. Gedurende de trekperioden maak je kans op uiteenlopende vogelsoorten. De laatste jaren zijn bijzondere soorten als poelruiter en flamingo waargenomen. Groepen grutto’s strijken soms al vroeg in het voorjaar neer. En vanaf augustus strijken groepen van soms wel honderden goudplevieren neer in het gebied.

Hoogwatervluchtplaats

In najaar en winter fungeert het gebied als hoogwatervluchtplaats voor steltlopers als rosse grutto, zilverplevier, tureluur, scholekster, oeverloper, watersnip, wulp en bonte strandloper. Je ziet er dan ook steltlopers als kleine plevier, bontbekplevier, groenpootruiter en zwarte ruiter. In de winter maak je bovendien kans op de sneeuwgors die foerageert tussen de resten zeekraal.

Zangvogels

Er broeden ook zangvogels in de karrenvelden. De graspieper is de meest algemene. Daar waar de sloten zijn begroeid met riet kom je ook rietgors en rietzanger tegen. Soms ook een blauwborst. In de struiken zie ik regelmatig kneutjes. Tijdens de najaarstrek maak je hier bovendien kans op de tapuit.

Een onbekend deel van de Karrenvelden

Bovenstaande is de toelichting die past bij de karrenvelden ten westen van de Provinciale Weg, tegen de Oosterschelde aan. Wat veel mensen niet weten is dat aan de andere kant van de Provinciale Weg ook een ander deel van de karrenvelden ligt. Dit deel ligt ook tegen de dijk aan, de dijk van het Zoommeer. In dit deel van de karrenvelden is de rijkdom aan vogels veel minder. In de winter foerageren hier brandganzen en grauwe ganzen. Het aantal broedvogels is stukken minder en blijft beperkt tot een aantal weidevogels en in de rietkragen rietgors en rietzanger. Maar je kunt hier onverwachte soorten waarnemen! Zo vlogen er eens een stuk of wat velduilen op uit het gras aan de dijk.

Dagvlinders in en rond de Karrenvelden

De bermen rond de Karrenvelden zijn ook rijk aan dagvlinders. Verwacht hier geen spectaculaire soorten, maar op zomerse dagen kun je hier zomaar honderden bruine zandoogjes en oranje zandoogjes zien vliegen. Groot dikkopje, dagpauwoog, kleine vos, klein koolwitje, kleine vuurvlinder en bruin blauwtje heb ik hier ook gezien.

Praktische informatie over vogels kijken in de Karrenvelden

De karrenvelden zelf zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Maar je kunt er prima omheen wandelen en fietsen! Ook per auto kun je het gebied van alle kanten bekijken. De meeste vogels zijn gewend aan voorbijgangers en zullen niet van je schrikken, mits je jezelf rustig gedraagt. Ik ken weinig plaatsen waar je de schuwe lepelaar van zo dichtbij kunt bekijken als hier! Dit is dan ook een heel geschikt gebied voor minder validen.

Het beste tijdstip om vogels te kijken in de karrenvelden is de ochtend. De vogels zijn dan het meest actief en de stand van de zon is dan optimaal. Ook in de middag en avond zijn er echter genoeg locaties waar je de zon in je rug hebt. Denk bijvoorbeeld aan de uitloper van de Veerweg (ter plekke weggegraven) midden in de karrenvelden. Je hebt op dat punt naar twee kanten uitzicht over de karrenvelden. In het voorjaar kijk je daar uit op een eiland waar honderden kokmeeuwen broeden.

De verharde wegen stellen geen heel specifieke eisen aan schoeisel. Hou er rekening mee dat de karrenvelden weinig beschutting bieden. Het waait er vrijwel altijd en dat kan soms een koude wind zijn. Ook mensen die slecht ter been zijn, kunnen prima vogels kijken in de Karrenvelden. De wegen zijn geasfalteerd en dus goed toegankelijk.

De beste perioden om vogels te kijken in de Karrenvelden zijn het voorjaar van maart tot en met mei en het najaar van september tot en met november. Is de winter streng dan valt er meestal niet veel te beleven in het gebied, omdat het water dan bevroren is. Tijdens zachte winters kun je aldoor van de steltlopers genieten.

Route & parkeren

Parkeren is nergens een probleem. Je kunt de auto overal in de berm plaatsen. Onder aan de dijk bevindt zich evenwel een parkeerplaats. Duikers maken daar ook gebruik van.

De karrenvelden bij de Oesterdam bereik je vanuit de kant van Tholen en Zuid-Beveland via Provinciale Weg N659.

Een tip voor wandelaars: je kunt vanaf de Karrenvelden langs de zeedijk en het Zoommeer naar het stadje Tholen wandelen. Ik stippelde een wandelroute voor je uit, lees hier alles over de wandelroute langs het Zoommeer.

Eten & drinken

Vanuit de karrenvelden heb je uitzicht op het plaatsje Tholen. Hier kun je eten in diverse restaurants (ook op zondag!), bevindt zich een luxe broodjeszaak in de Kerkstraat en bestel je een snack bij een van de twee cafetaria’s. Hou je van een visje, dan kun je terecht bij een van de viswinkels.

Let verder op

Vogels op de Oesterdam. Speur bij eb de drooggevallen slikken af naar steltlopers als rosse grutto, zilverplevier en bonte strandloper. Bij vloed altijd een rondje rijden langs de binnenhaven bij de Bergsediepsluis. Er kunnen zich op onverwachte plekken groepen steltlopers hebben verzameld die wachten tot het water gaat zakken. Lees meer over vogels kijken op de Oesterdam.

In najaar en winter kun je op de omliggende akkers patrijzen zien. Die broeden hier in de buurt en leiden in voorjaar en zomer een betrekkelijk verborgen bestaan. In het najaar zoeken ze elkaar op en vormen ze groepjes.

En ben je op zoek naar nog meer vogelgebieden in de buurt van de Karrenvelden, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zeeland.

Duiken in de Oosterschelde bij de Karrenvelden

Aan de andere kant van de zeedijk bij de Karrenvelden ligt een befaamde locatie voor duikers. Het water van de Oosterschelde is hier aardig diep (tot 10 meter) en het onderwaterleven is bijzonder. Zo zetten jaarlijks sepia’s hun eieren af op deze locatie. Onder aan de zeedijk is het altijd druk met duikers die zich aan het omkleden zijn. Maak eens een praatje met hen, een aantal van hen maakt onderwaterfoto’s en die zijn vaak bijzonder om te bekijken. Voor beginnende duikers is dit een ideale duiklocatie, omdat dit de meest oostelijk gelegen locatie in de Oosterschelde is. Dat betekent dat er nauwelijks stroming staat.

Bijzonder natuurhuisje bij de Karrenvelden

Eén van de mooiste boerderijen op het eiland Tholen is Huis Vermuyden. In de voormalige bakkeet is een vakantieverblijf gecreëerd. Je kijkt uit over de Schakerloo Polder waarin ook de Karrenvelden liggen. Bekijk hier alle informatie over dit natuurhuisje.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)