Vogels kijken in de Inlaag Keihoogte bij Wissenkerke

De Inlaag Keihoogte is een natuurgebiedje bij het Zeeuwse dorpje Wissenkerke op Noord-Beveland. Het ontstond toen bij het verhogen van de zeedijken een stuk strand opeens binnendijks kwam te liggen. Een prachtig natuurgebied was geboren. En wat ook zo heerlijk is: het Zeeuws Landschap heeft er een van de beste vogelkijkhutten van Nederland in neergezet. Vogels kijken in de Inlaag Keihoogte levert in elk jaargetij gegarandeerd leuke waarnemingen op. In de eerste plaats natuurlijk van watervogels. In het ondiepe water en op de brede slikoevers zoeken talloze steltlopers naar voedsel. Je mag hier zeker verwachten: tureluur, scholekster, rosse grutto, kemphaan, kluut, wulp, bontbekplevier, zwarte ruiter, groenpootruiter en oeverloper. Er worden regelmatig bijzondere steltlopers gemeld als kleine strandloper en watersnip. In de trekperioden sterken er ook grutto’s aan in de Inlaag Keihoogte. Visdiefjes en grote stern jagen op garnaaltjes en stekelbaarsjes.

Het water is ondiep en de oevers zijn op een aantal plaatsen begroeid met riet (de oever voor de vogelkijkhut gelukkig niet). De waterral laat zich daar soms zien. Je maakt ook kans op allerlei soorten eenden als slobeend, pijlstaart, krakeend, wintertaling, zomertaling en bergeend. Soms zie je te midden van de kokmeeuwen en zilvermeeuwen een zwartkopmeeuw waarvan in de Zeeuwse Delta een behoorlijk aantal paartjes broedt. In de struiken langs het wandelpad naar de vogelkijkhut tref je allerlei soorten zangvogels als kneu, putter, tjiftjaf, roodborsttapuit en in het riet soms een baardmannetje. En deze verzameling kleinere en grotere vogels trekken op hun beurt roofvogels aan. Tijdens mijn bezoek aan de vogelkijkhut viel plotseling een havik binnen. Jammer genoeg verliep de aanval te snel om het op te nemen. En toen ik de vogelkijkhut verliet, vloog een sperwer verschrikt op. Ook de bruine kiekendief jaagt regelmatig in de inlaag, evenals in de winter de blauwe kiekendief.

Let tijdens je wandeling naar de vogelkijkhut op zomerse dagen ook op de vlinders die in het gebied rondvliegen. Ik zag er tijdens mijn bezoek de oranje luzernevlinder, het icarusblauwtje, de argusvlinder en het zwartsprietdikkopje.

Een van de beste vogelkijkhutten die ik ken

Om nog even terug te komen op de vogelkijkhut. Dit is werkelijk een van de beste vogelkijkhutten die ik ken. De zon staat de hele dag in je rug. Ideaal licht dus. De betonnen fundering is ingegraven waardoor de laagste kijkgaten iets boven het maaiveld en het wateroppervlak uitkijken. Een ideaal perspectief dus voor vogelfotografen. Om je nog meer te verwennen heeft de beheerder van het natuurgebied pal voor de vogelkijkhut een vogeleiland aangelegd. En om het echt af te maken: de vogelkijkhut staat pal aan de waterkant. Als het water heel hoog staat schijnt de hut zelfs vol te lopen. Een hut vol water is minder ideaal, maar wat wel mooi is: de vogels komen soms op slechts een paar meter afstand voorbij lopen. Over deze hut is goed nagedacht.

Wat ook heel aardig is: er leeft een vos in het gebied. Soms komt hij uit het struweel te voorschijn en doet hij een aanval op de vogels. Paniek alom en hoewel dit op redelijke afstand van de hut gebeurt, biedt dit natuurlijk de kans om een mooie actiefoto te schieten.

Praktische informatie over vogels kijken in Inlaag Keihoogte

De Inlaag Keihoogte bereik je via de N255 die over Noord-Beveland loopt. Neem de afslag Wissenkerke en rij dwars door het dorpje. Je passeert Molen De Onderneming aan je rechterhand. Aan het einde van de straat kom je op een T-splitsing. Sla rechtsaf. De eerste weg links is de Keihoogteweg. Die ga je in. Na een paar honderd meter bevindt zich het parkeerterreintje voor de Inlaag Keihoogte met een informatiebord. Het dijktrapje op en je bent in het natuurgebied. Je kunt in je TomTom intoetsen: Keihoogteweg, Wissenkerke. De eerste weg naar links (onder de dijk langs) is de Groeneweg. Parkeer je auto hier en dan via de trap de dijk over.

De hele dag door en elk seizoen kun je in Inlaag Keihoogte mooie waarnemingen doen. ‘s Ochtends is altijd het beste tijdstip, maar in Zeeland is het getijde nog meer bepalend. Bij opkomend water zoeken steltlopers als bonte strandloper, bontbekplevier, rosse grutto, scholekster en zilverplevier een hoogwatervluchtplaats op. Inlaag Keihoogte is zo’n hoogwatervluchtplaats.

Wandeltip: wandel na je bezoek aan de vogelkijkhut naar de zeedijk en wandel langs de zeedijk terug naar je auto. De Oosterschelde biedt hier prachtige vergezichten en wie weet zie je een bruinvis of zeehond.

De noordelijke kust van Noord-Beveland is voor fietsende vogelaars een heerlijk vogelgebied. Begin bij de Neeltje Jans en fiets langs de zeedijk via Wissenkerke richting Colijnsplaat. Aan de rand van de Oosterschelde ligt een aantal inlagen. Ook buitendijks valt er veel te zien. Sla bijvoorbeeld eens af naar het dichtgeslibde haventje aan het einde van de Emelissedijk. Je fietst ten eerste langs twee inlagen. In een van de inlagen is een drijvend broedeiland gemaakt voor visdiefjes. Het haventje is compleet dichtgeslibd. Bij afgaande water foerageren hier tal van steltlopers als bonte strandloper, tureluur, wulp, zilverplevier en rosse grutto. Ik heb er zelfs een keer twee ‘gewone’ grutto’s gezien. Trouwens, je kunt om de Inlaag Keihoogte ook een fraaie vogelwandeling maken met uitzicht over de Oosterschelde.

Wil je een aangename vogeltocht plannen door Zeeland? Bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland. Met één blik op de overzichtskaart zie je welke gebieden op de route liggen.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!