Vogels kijken in de Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005)

Je merkt er niets van, maar ga je vogels kijken in de Inlaag Coudorpe, dan sta je bovenop de ingang van de Westerscheldetunnel. Gelukkig raast dat verkeer onhoorbaar onder je door en geniet je hier van de nodige wadvogels. Ik bezocht het gebied in augustus 2022 om er de krombekstrandloper te zien die er regelmatig werd gesignaleerd. Het was gelukkig hoog water in de Westerschelde en dus zag ik groepjes steltlopers in het gebied staan. Mijn aandacht ging uit naar een kleinere steltloper die tussen de tureluurs rond scharrelde. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in de Inlaag Coudorpe (of, zoals het daar op de bordjes van Natuurmonumenten staat: Inlaag 2005).

Vogels kijken in de Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005)

De Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005) is typisch één van die Zeeuwse natuurgebieden tegen een zeedijk aan. De grond is hier afgegraven voor de aanleg van de zeedijk en daarmee werd het gebied te nat om er landbouw te bedrijven. Sommige delen zijn nat en drassig, andere delen liggen nog wat hoger en zijn begroeid met gras. Het is dus echt een heerlijk knollenveld en daar gedijen heel veel vogels.

Langs de zeedijk en dus ook langs de inlaag ligt een rustige asfaltweg die in prima staat verkeert. Het gebied is dus goed toegankelijk. Kneu, putter, spreeuw en graspieper balanceren op het hek langs de weg. Ik bezocht het gebied bij hoog water en grote groepen wulpen hadden hun toevlucht genomen in de inlaag. In afwachting van het ebbende water. Groepjes brandganzen lieten zich horen en zien. Maar daar kwam ik niet voor! Helaas, het gebied was aardig opgedroogd, maar na verloop van tijd kwam ik toch een nat stuk tegen. En daar stond een grote groep steltlopers. Heel veel tureluurs, maar ook zwarte ruiter, kluut en oeverloper. Eén kleinere steltloper trok mijn aandacht. Jawel, dat was de krombekstrandloper! Nooit eerder zag ik deze soort. Op een eilandje liepen ook nog twee scholeksters rond. En op het water dreef een bergeend. Een kleine zilverreiger scharrelde langs de oever en joeg op kleine waterbeestjes.

Andere soorten die je in Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005) kunt zien zijn: kievit, watersnip, witgatje, goudplevier, groenpootruiter, zilverplevier, bontbekplevier, kemphaan, bonte strandloper en tijdens de trekperiode zangvogels als paapje en tapuit. Natuurlijk ontbreken de diverse meeuwensoorten niet.

In de polders rond Ellewoutsdijk maak je in de winter kans op groepen toendrarietganzen. Ook jaagt de blauwe kiekendief er boven de akkers en boven de kwelders in de Westerschelde.

Praktische informatie over vogels kijken in Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005)

Je bereikt Inlaag Coudorpe (of: Inlaag 2005) door te navigeren naar de Trenteweg, Driewegen (coördinaten 51°24’24.9″N 3°46’38.1″E). Komende vanuit Ellewoutsdijk rij je de Trenteweg uit en sla je op het eind linksaf naar de Zeedijk. Je bent gearriveerd.

De beste tijd van de dag om dit natuurgebied te bezoeken is rond hoog water in de Westerschelde. Dan zoeken steltlopers de beschutting van het gebied op om uit te rusten en te wachten op het moment dat het water weer gaat zakken. Vind je het licht belangrijk, hou er dan rekening mee dat je ‘s ochtendsvroeg vanuit het oosten, dus vanuit de richting van Ellewoutsdijk over de weg wandelt. En dat je midden op de dag de zon in je rug hebt. Aan het eind van de dag heb je vanaf de ingang bij de Trenteweg juist het beste licht.

De asfaltweg is prima onderhouden. Voor fietsers, wandelaars en autorijders prima begaanbaar. Ben je op de fiets, dan is wellicht het fietspad aan de andere kant van de dijk ook interessant. Dat pad voert je langs de Westerschelde.

Wil je vogels fotograferen, hou er dan rekening mee dat het perspectief vaak niet bijster interessant is. Je staat als het ware boven de vogels. En vaak zijn de afstanden tot de vogels behoorlijk groot. Met verrekijker en telescoop laten de vogels zich echter uitstekend bekijken.

Naast deze inlaag ligt in de richting van Ellewoutsdijk nog een andere interessante inlaag: Inlaag 1887. Hier kun je grofweg dezelfde soorten zien. Je bereikt deze inlaag door de asfaltweg langs te volgen. Je slaat het grindpad in en je komt vervolgens uit bij de andere inlaag.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?