Vogels kijken in de Hooge Nesse Polder bij Zwijndrecht

Tegen de Oude Maas ligt bij Zwijndrecht de Hooge Nesse Polder, een voormalige vuilnisbelt. Dit natuurgebied is in 2013 opengesteld. Je kunt er heerlijk struinen door rietland, langs wilgenbossen en watergangen. Er zijn inmiddels bijna 100 vogelsoorten gezien in de Hooge Nesse Polder. Dat is een mooi aantal dat erop wijst dat je goed kunt vogels kijken in de Hooge Nesse Polder.

Lange tijd was de bestemming voor de Hooge Nesse Polder die van vuilnis of slibdepot. Gelukkig is de bestemming veranderd in die van natuurgebied. Die bestemming lijkt me een stuk aangenamer voor de bewoners van Zwijndrecht en omstreken! Goed, nu over het vogels kijken in de Hooge Nesse Polder. Om er te komen toets je in het TomTom de Lindtsedijk 253, Zwijndrecht in. Je komt dan bij de oostelijke ingang. Een hek biedt toegang tot de Hooge Nesse Polder. De struinpaden beginnen hier meteen.

Rietland, wilgenbossen en watergangen wisselen elkaar af. Welke vogels je er kunt zien, hangt af van het seizoen. Het voorjaar vanaf maart is ronduit de beste periode om vogels te kijken in de Hooge Nesse Polder. Dan vallen de eerste zangvogels binnen om er te broeden. Blauwborst, bosrietzanger, rietzanger, kleine karekiet, snor, sprinkhaanrietzanger en rietgors arriveren korter of langer na elkaar in de Hooge Nesse Polder. Ook het baardmannetje komt in de rietvelden voor. De bruine kiekendief is een jaarlijkse gast. In het struikgewas hoor en zie je zangvogels als fitis, tjiftjaf zwartkop en tuinfluiter. Sperwer en havik jagen er hun kostje bij elkaar. Andere mooie waarnemingen in de afgelopen jaren waren beflijster, bosuil, purperreiger, waterral, roodborsttapuit en grote gele kwikstaart. Kortom, je kunt verrassende waarnemingen doen in de Hooge Nesse Polder.

In najaar en winter zul je de genoemde zangvogels niet meer aantreffen in de Hooge Nesse Polder. Dan oogt het gebied leeg. Struin dan eens dwars door het gebied. Heb je geluk dan heeft de beheerder het riet langs de waterzuivering gemaaid en kun je langs honderden meter sloot wandelen. Hier maak je kans op waterral en watersnip. In de struiken rond de zuivering foerageren zangvogels als putter, vink, groenling, staartmees, koolmees, goudhaantje, koperwiek en kramsvogel. De buizerd heeft de bruine kiekendief afgelost en jaagt boven en rond het natuurgebied.

De Hooge Nesse Polder is in de eerste plaats een leuk natuurgebied voor inwoners van Zwijndrecht en omstreken. Woon je verder weg, dan zou ik er niet speciaal voor omrijden. Er zijn in de omgeving interessanter gebieden zoals Natuureiland Sophiapolder en de Biesbosch. Dit schrijf ik nu wel, maar je moet open staan voor zelfkritiek en dus een kleine correctie op de vorige zin. Af en toe lokt de Hooge Nesse vogelaars uit de wijde omgeving aan. Vooral tijdens de trekperioden. Zo was op een dag dat ik het natuurgebied bezocht juist een draaihals gezien. Helaas niet door mij. Maar hij zat er wel.

Praktische informatie over vogels kijken in de Hooge Nesse Polder

Wie vogels wil kijken in de Hooge Nesse Polder dient rekening te houden met de weersomstandigheden. Heeft het langdurig geregend, trek dan waterdicht schoeisel aan. De paden zijn onverhard en begroeid met gras. Het kan er erg drassig zijn.

Je bereikt de Hooge Neese Polder door in je TomTom in te toetsen als eindbestemming: de Lindtsedijk. Parkeer bij het toegangshek dat meestal op een kier staat. Je wandeling kan beginnen.

Je kunt kriskras door de Hooge Nesse Polder wandelen over de struinpaden die erin zijn aangelegd. Er zijn meerdere in- en uitgangen. Klik hier voor een kaartje met de wandelroutes die je door de Hooge Nesse Polder voeren. De routes zijn twee tot drie kilometer lang.

Hoewel wij mensen het gebied rond Zwijndrecht behoorlijk naar onze eigen hand hebben gezet (tracé HSL, industriegebieden, bedrijventerreinen, woonwijken, intensieve landbouw, kun je in de omgeving van de Hooge Nesse Polder ook aardig fietsen. Voor fietsroutes en knooppunten, klik hier.

Ben je op zoek naar andere vogelgebieden in de buurt van Zwijndrecht, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes in de buurt van Zwijndrecht

jako van gorsel met verrekijker

In Zwijndrecht is het heel lastig om een vakantiehuisje te vinden gelegen in de natuur. Geen wonder, deze regio behoort tot de meest verstedelijkte omgevingen van Nederland. In de Alblasserwaard en Krimpenerwaard, regio’s die in de buurt van Zwijndrecht liggen, kun je gelukkig wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden. Dus wil je een keer de vogelgebieden in deze regio bezoeken, bekijk dan het aanbod van vakantiewoningen op natuurhuisje.nl eens. Dit zijn prima vertrekpunten voor je bezoeken aan natuurgebieden als de Zouweboezem, Kinderdijk, Biesbosch en de Crezéepolder.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)