Vogels kijken in de Hoeksche Waard
De Hoeksche Waard in Zuid-Holland biedt een aantal interessante natuurgebieden waar het prima vogels kijken is. Op deze pagina focus ik op een wat minder bekend gebied: Het Oudeland van Strijen. Het Oudeland van Strijen is een wetland onder de rook van het dorp Strijen. De Bovenweg loopt dwars door het gebied heen. Aan weerszijden kun je vanuit de auto het gebied prima overzien. Er lopen ook grindweggetjes door de weilanden. Voordeel van deze weggetjes is dat ze relatief rustig zijn. Er is nauwelijks autoverkeer.

Het Oudeland van Strijen staat bekend om de dwergganzen die er sinds jaar en dag overwinteren. Het aantal wordt wel steeds kleiner, maar toch kun je de dwerggans nog elke winter in het Oudeland zien. Ook een andere bijzondere ganzensoort wordt vrijwel elk jaar wel gezien in het Oudeland: de roodhalsgans. Wil je ganzen kijken, neem dan wel je telescoop mee. Ze zitten vaak op grote afstand.

Het drassige land is populair onder steltlopers. In het voorjaar zie je er kemphaan, grutto, tureluur, bonte strandloper, kievit, wulp en groenpootruiter. Lepelaars foerageren in de diepere kreken en sloten. Graspieper en veldleeuwerik broeden in het gebied. Ook eenden zie je er uiteraard. Denk aan zomertaling, wintertaling, slobeend en krakeend.

Het gebied is ook prima toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De vogels lijken gewend aan voorbijgangers. Wil je vogels van heel dichtbij bekijken, dan zul je vanuit de auto moeten kijken.


Routebeschrijving

Neem op de A29 de afslag Numansdorp. Rij in de richting Numansdorp en vervolgens naar Strijen. Stel de TomTom in op ‘Bovenweg’.

Nadeel van de Bovenweg is dat het een heel smal weggetje is. Twee auto’s naast elkaar, dat past niet. En de berm is maar smal en wordt begrensd door een sloot. Je kunt de auto het beste parkeren op een van de dammen. Het meest ideaal is om dit te doen met een kleinere auto. Mijn Renault Megane station past net niet, met soms geïrriteerde voorbijgangers tot gevolg.

Vogels kijken in de omgeving

De Oeverlanden Hollands Diep is een uitgestrekt natuurgebied. Het grenst aan het Hollands Diep. In de winter vliegt hier de zeearend regelmatig rond. Het bos wordt omzoomd door waterpartijen. Hier is de ijsvogel vaste gast. Het natuurgebied is toegankelijk voor voetgangers, er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Het wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Via Strijensas kom je bij het gebied. Ook een leuk gebied voor avontuurlijk ingestelde kinderen.

De Hellegatsplaten. Dit schitterende natuurgebied ligt langs de N59 op Goeree-Overflakkee en is absoluut een bezoek waard.

Natuurgebied de Staart bij Oud-Beijerland. Vooral in voorjaar, najaar en winter interessant. In de winter vanwege de klapekster die er sinds kort verblijft.

Culinair

Numansdorp is een van de grotere kernen in de Hoeksche Waard. Je vindt hier verschillende eetgelegenheden.

Wil je in een historische setting eten, rij dan door naar Willemstad. Dit historische stadje is om meerdere redenen een bezoekje waard.

Voor de kinderen

Bij het dorp Mijnsheerenland bevindt zich recreatieoord Binnenmaas. Een leuke speeltuin en kinderboerderij voor kinderen.

Natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep biedt genoeg uitdaging voor kinderen. Onverharde paden, waterpartijen, Schotse Hooglanders, bomen om in de klimmen… leuk voor actieve kinderen. Je kunt er zelfs wildkamperen.

Actief in de natuur van Zuid-Holland

Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

vlag zuidholland

 

 

 

Tips van visdief
anwb vogelgids van europa
steltlopers van europa
hans dorrestijns volkomen vogelgids
vogels
tuinvogels op ware grootte