Vogels kijken in de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard in Zuid-Holland biedt een aantal interessante natuurgebieden waar het prima vogels kijken is. Op deze pagina leg ik je uit wat de mooiste gebieden zijn om er vogels te kijken. Ik begin met een natuurgebied dat het meest centraal is gelegen: Het Oudeland van Strijen. Daarna daal ik af naar het zuiden en ga ik kriskras door de regio op zoek naar de beste gebieden.

1. Het Oudeland van Strijen

Het Oudeland van Strijen is een wetland onder de rook van het dorp Strijen. De Bovenweg loopt dwars door het gebied heen. Aan weerszijden kun je vanuit de auto het gebied prima overzien. Er lopen ook grindweggetjes door de weilanden. Voordeel van deze weggetjes is dat ze relatief rustig zijn. Er is nauwelijks autoverkeer.

Het Oudeland van Strijen staat bekend om de dwergganzen die er sinds jaar en dag overwinteren. Het aantal wordt wel steeds kleiner, maar toch kun je de dwerggans nog elke winter in het Oudeland zien. Ook een andere bijzondere ganzensoort wordt vrijwel elk jaar wel gezien in het Oudeland: de roodhalsgans. Wil je ganzen kijken, neem dan wel je telescoop mee. Ze zitten vaak op grote afstand.

Het drassige land is populair onder steltlopers. In het voorjaar zie je er kemphaan, grutto, tureluur, bonte strandloper, kievit, wulp en groenpootruiter. Lepelaars foerageren in de diepere kreken en sloten. Graspieper en veldleeuwerik broeden in het gebied. Ook eenden zie je er uiteraard. Denk aan zomertaling, wintertaling, slobeend en krakeend.

Het gebied is ook prima toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De vogels lijken gewend aan voorbijgangers. Wil je vogels van heel dichtbij bekijken, dan zul je vanuit de auto moeten kijken.

Neem op de A29 de afslag Numansdorp. Rij in de richting Numansdorp en vervolgens naar Strijen. Stel de TomTom in op ‘Waleweg’. Ik heb in een vorige editie van deze beschrijving heb ik ook de Bovenweg genoemd, maar die weg is nu afgesloten voor autoverkeer, mailde een lokale bewoner me. Dat is feitelijk goed nieuws, want dan kun je als voetganger lekker rustig vanaf de weg naar vogels kijken.

Nadeel van de Waleweg is dat het een heel smal weggetje is. Twee auto’s naast elkaar, dat past niet. En de berm is maar smal en wordt begrensd door een sloot. Je kunt de auto het beste parkeren op een van de dammen. Het meest ideaal is om dit te doen met een kleinere auto. Mijn Renault Megane station past net niet, met soms geïrriteerde voorbijgangers tot gevolg. Op de fiets of te voet vogels kijken is toch een stuk beter hier.

2. De Oeverlanden bij Strijensas

De Oeverlanden liggen in het zuiden van de Hoeksche Waard, nabij Strijensas. Dit rivierbos ligt tegen de Haringvliet aan. Er bevinden zich uitgestrekte plassen in het gebied en die trekken talloze eenden, ganzen en steltlopers aan. Die op hun beurt rovers als zeearend, buizerd, havik en sperwer aantrekken. In de bossen wemelt het van de zangvogels. Bijzondere soorten die ik er zag waren matkop en kleine bonte specht. In de open delen van de Oeverlanden grazen Schotse Hooglanders. Pas op: deze goedmoedige buffels zien er goedmoedig uit, maar o wee wanneer ze chagrijnig zijn. Houdt altijd voldoende afstand en daag ze niet uit. In de Oeverlanden kun je urenlang wandelen. Lees meer.

3. De Staart bij Oud-Beijerland

De Staart is ook al zo’n rivierbos waar je heerlijk kunt struinen. Hier geen wandelpaden, maar echt wilde natuur. Ook hier wordt de vegetatie kort gehouden door grote grazers. De Staart is een halfopen natuurgebied. In het struweel wemelt het van de zangvogels. In het vroege voorjaar kun je hier indrukwekkende zwermen vinkachtigen zien. En ik zag er zelfs ooit een klapekster, midden in de winter. Lees meer.

5. De Tiendgorzen bij Zuid-Beijerland

Op de oever van het Haringvliet ligt een oud krekengebied. Vroeger was dit natuurlijk een uitgestrekt kweldergebied, maar sinds de afsluiting van het Haringvliet is het gebied drooggevallen. Het water is er nu zoet en er is interessante nieuwe natuur ontstaan. De bever laat hier zijn knaagsporen achter. En in het voorjaar zie je er moerasvogels als kleine karekiet, blauwborst en rietzanger. In de ondiepe plassen scharrelen steltlopers als witgatje, groenpootruiter en grutto rond. Lees meer.

6. Korendijkse Slikken bij Goudswaard

De Korendijkse Slikken zijn denk ik wel het paradepaardje van de natuur in de Hoeksche Waard. Ook dit gebied was voorheen een uitgestrekt kweldergebied. Uitgestrekter dan hier vond je ze in de Hoeksche Waard niet. Nu inspecteert de zeearend er de uitgestrekte vlakten vol eenden, ganzen en steltlopers. Delen van de Korendijkse Slikken zijn tijdens het broedseizoen niet toegankelijk. Maar de delen die toegankelijk blijven, zijn interessant genoeg. Er bevindt zich ook een fraaie vogelkijkhut in het gebied vanwaaruit regelmatig bijzondere waarnemingen worden gedaan. Lees meer.

7. Oosterse Bekade Gorzen

Bij Numandsdorp, of beter gezegd: bij de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, ligt op de oever van het Hollands Diep een leuk natuurgebiedje: de Oosterse Bekade Gorzen. Omdat hier twee maal per dag grote stukken slik droogvallen, kun je hier bijzondere steltlopers zien. Lees meer.

Vogels kijken in de omgeving

De Oeverlanden Hollands Diep is een uitgestrekt natuurgebied. Het grenst aan het Hollands Diep. In de winter vliegt hier de zeearend regelmatig rond. Het bos wordt omzoomd door waterpartijen. Hier is de ijsvogel vaste gast. Het natuurgebied is toegankelijk voor voetgangers, er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Het wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Via Strijensas kom je bij het gebied. Ook een leuk gebied voor avontuurlijk ingestelde kinderen.

De Hellegatsplaten. Dit schitterende natuurgebied ligt langs de N59 op Goeree-Overflakkee en is absoluut een bezoek waard.

Natuurgebied de Staart bij Oud-Beijerland. Vooral in voorjaar, najaar en winter interessant. In de winter vanwege de klapekster die er sinds kort verblijft.

Culinair

Numansdorp is een van de grotere kernen in de Hoeksche Waard. Je vindt hier verschillende eetgelegenheden.

Wil je in een historische setting eten, rij dan door naar Willemstad. Dit historische stadje is om meerdere redenen een bezoekje waard. Je hebt er meerdere goede en gezellige restaurants.

Voor de kinderen

Bij het dorp Mijnsheerenland bevindt zich recreatieoord Binnenmaas. Een leuke speeltuin en kinderboerderij voor kinderen.

Natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep biedt genoeg uitdaging voor kinderen. Onverharde paden, waterpartijen, Schotse Hooglanders, bomen om in de klimmen… leuk voor actieve kinderen. Je kunt er zelfs wildkamperen.

Actief in de natuur van Zuid-Holland

Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?