Vogels kijken in de Heveringen bij Oostvoorne

Op de kop van het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten strekt duingebied Voornes Duin zich uit. Dit is een spectaculair mooi natuurgebied, één van de mooiste en rijkste gebieden van Zuid-Holland. Bij Oostvoorne ligt een stukje oerduin: de Heveringen. Ze behoren tot de oudste van het hele duingebied. Hier kun je prachtige wandelingen maken. Je ziet er vogels, zoogdieren en je ziet er in het voorjaar een bijzondere dagvlinder. In dit artikel ontdek je meer over vogels kijken in de Heveringen bij Oostvoorne en natuurlijk neem ik de andere diersoorten ook mee.

Vogels kijken in de Heveringen bij Oostvoorne

In natuurgebied de Heveringen, dat beheerd wordt door Stichting Zuid-Holland Landschap, vind je nog ouderwetse schurvelingen, zandwallen die de akkers en weilandjes moeten beschermen tegen wind en zandverstuivingen. Deze zandwallen zijn beplant met bomen en struiken en vormen het leefgebied van veel zangvogels.

Er is een wandeling uitgezet door het gebied die je ook langs een bezoekerscentrum voert. Tijdens je wandeling passeer je een ven, kleinschalige nog relatief bloemrijke bloemweiden, bossen en heggen. Je kunt er het hele jaar rond wandelen. Zelf vind ik het voorjaar het meest interessant en dat vooral omdat er een bijzondere dagvlinder rondvliegt in de Heveringen: de veldparelmoervlinder. Kijk je op waarneming.nl, dan zul je ontdekken dat er feitelijk slechts twee populaties van deze dagvlinder voorkomen in Nederland: op de Sint-Pietersberg bij Maastricht en in de Heveringen. Een populatie om te koesteren dus! De veldparelmoervlinder is een kleine, oranje vlinder die zowel op de boven- als de onderzijde fijnzinnige patronen vertoont. Op de ondervleugels zie je een oranje en wit blokkenpatroon met fijne zwarte strepen en hier en daar een zwarte stip. Op de bovenzijde wordt het oranje doorsneden door zwarte lijnen en geurstrepen. Op zomerse dagen in juni kun je ze op de kleinschalige weilanden zien rond vliegen. Soms zoeken ze naar nectar op de bloemen, vooral de gele bloemetjes, viel me op.

Welke vogels zagen we in de Heveringen? De grote bonte specht, groene specht, boomklever, roodborst, grauwe vliegenvanger, heggenmus, goudvink, vink, merel, zanglijster en Vlaamse gaai. In het ven zwemmen dodaars en meerkoet. Andere vogelaars zagen er ook de kleine bonte specht, tjiftjaf, fitis, zwartkop, tuinfluiter, staartmees, pimpelmees, koolmees, appelvink, groenling, boomkruiper en meer soorten die vrij algemeen zijn in bos en park. Wespendief, boomvalk en buizerd jagen in en om de bossen.

Praktische informatie over vogels kijken in de Heveringen

Je bereikt de Heveringen door de navigeren naar de Berkenrijsweg, Oostvoorne (coördinaten 51°54’12.8″N 4°04’54.7″E). Je wandelt vervolgens het Grenspad in en steekt meteen rechts het onverharde wandelpad in. Je bent nu op de Heveringen. Slinger lekker over de onverharde paden door het gebied.

De veldparelmoervlinder vliegt in juni en juli. Kijk vooral rond op de weilanden met gele bloemen tussen het gras. Weilanden bovendien waar de wind niet overheen blaast.

De paden in de Heveringen zijn onverhard en hier en daar zanderig. Je loopt dus soms door mul zand. Voor mensen in een rolstoel is het gebied niet toegankelijk.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes rond Oostvoorne

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Oostvoorne is geliefd onder toeristen. Je vindt er prachtige stranden, maar vooral prachtige natuur. Voorns Duin is wel het meest uitgestrekte natuurgebied in de duinen langs de kust. Ook de oevers rond het Oostvoorns Meer zijn ontzettend interessant voor vogelaars. Voor wandelaars en fietsers is dit deel van Zuid-Holland ideaal. Brielle is een historisch stadje dat je natuurlijk zeker bezocht moet hebben. Wil je eens een weekend of weekje doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!