boerenzwaluw

Vogels kijken in de Hellegatsplaten

De Hellegatsplaten vormen een prachtig natuurgebied ten oosten van Goeree-Overflakkee. De voormalige zoute kwelders van het Krammer-Volkerak zijn door de Deltawerken nu helemaal zoet. Op de hoogste delen zijn bomen en struiken opgeschoten, de lage delen worden begraasd door heckrunderen en wilde paarden. In dit natuurgebied kun je afhankelijk van het jaargetij veel interessante vogelsoorten zien: lepelaars, kleine en grote zilverreiger, visarend, zeearend, sperwer, havik, boomvalk, slechtvalk, roodborsttapuit, kneu, graszanger, groene specht, goudvink, ijsvogel, watersnip, witgatje, visdief, zwarte stern, witwangstern, grote zaagbek, brilduiker. Het hele jaar door en met name in de trekperioden kun je er allerlei zeldzame doortrekkers tegenkomen.

Vogels kijken in de Hellegatsplaten kun je het hele jaar door. Ik koester de herinnering aan grote groepen lepelaars aan het einde van zomerse dagen. Zo vlak voor zonsondergang is dat werkelijk indrukwekkend mooi. Maar ook de grauwe vliegenvanger, sperwer, havik, goudvink en kleine plevier op een gewone junidag mogen er zijn.

Vanuit twee vogelhutten heb je prachtig uitzicht op de vogels in de Hellegatsplaten. Een uitkijktoren aan de kant van Ooltgensplaat biedt een weids uitzicht over het gebied en over de Krammer-Volkerak. Hier vliegt de zeearend regelmatig. Sterker nog: in 2019 broedde er voor het eerst een paartje zeearenden in één van de bossen midden in het gebied en het ziet er naar uit dat ook in 2020 er genesteld gaat worden.

Heb je geluk dan heeft de kudde wilde paarden of heckrunderen zich rond de uitkijktoren verzameld. Dat levert spectaculaire beelden op. Je komt bij de uitkijktoren via de Spuiweg. Als je er toch bent, wandel dan even naar het water. De ijsvogels laten zich er regelmatig zien en in het prille voorjaar zie je hier vrijwel zeker geoorde futen.

Kleding

Heeft het veel geregend in de afgelopen? Doe altijd laarzen aan! Grote delen van het gebied zijn anders niet toegankelijk zonder natte voeten te krijgen. Dit geldt in elk geval voor het najaar en de winter.

In het voorjaar en de zomer wemelt het in de Hellegats platen van de teken. Deze beestjes kunnen besmet zijn met de bacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. Doe beschermende kleding aan (lange broek) en controleer jezelf aan het eind van de dag op teken. Verwijder ze eventueel met een tekentang. Vormt zich na een tekenbeet de befaamde rode vlek, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Routebeschrijving

Voor de hut aan de kant van Ooltgensplaat stel je je TomTom in op ‘Rietveldseweg’. Aan het einde van deze weg rechtsaf. Parkeer bij de trap over de dijk. Dijk over en het gebied in.

Voor de hut tegenover Ooltgensplaat, volg de parallelweg van de N59 (de Bosweg). Komende vanaf Goeree-Overflakkee zet je koers naar ‘de overkant’. Ter hoogte van Knooppunt Hellegatsplein, vlak voordat je onder het viaduct doorgaat bevindt zich een parkeerplaats. Parkeren, de dijk over en genieten maar!

Voor beide hutten geldt dat je er ook kans maakt op zoogdieren als ree en vos. In het najaar loopt de ree ‘s avonds vaak vlak langs de hutten.

De parallelweg langs de N59 biedt ook prima uitzicht over het natuurgebied. Vanuit de auto, te voet of op de fiets. Voor mensen die slecht ter been zijn een goed alternatief. Hou wel rekening met langzaam verkeer en het luidruchtige verkeer op de N59.

Vogelhut bij het Haringvliet

Onderweg ben je trouwens nog een vogelhut gepasseerd: een hut die uitzicht biedt over het Haringvliet. Hier maak je kans op interessante soorten als lepelaar, grote en kleine zilverreiger, visarend, zeearend, allerlei soorten eenden en steltlopers. En omdat de hut vlak boven een rietpartij staat, kun je hier van zeer dichtbij kleine karekieten en bosrietzangers bekijken. Je staat letterlijk me je neus bovenop de vogels, op niet meer dan vier meter afstand. Bekijk deze video maar eens. Deze hut staat buitendijks, je moet de dijk onder de N59 doorlopen. Komende vanuit Flakkee ga je de Bosweg op. 100 meter na de bocht, dus waar de Bosweg daadwerkelijk parallel van de N59 wordt, parkeer je de auto. Hier bevindt zich zo’n soort bos dat alleen door beleidsmakers vanachter het bureau kan worden bedacht: een monocultuur en de bomen veel te dicht op elkaar. En toch: zeker in de avonduren even stil blijven staan en opgaan in de omgeving. Er grazen reetjes aan de rand van het bosje. Bruine kiekendief en buizerd jagen boven de omliggende akkers en boven het Grote Gat dat even verderop ligt. Een vriend van me heeft hier zelfs de zeearend zien jagen! Loop naar de dijk langs het natuurgebied Hellegatsplaten en je ziet al snel de doorgang onder dijk naar de vogelhut.

Culinair

Tja, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland zijn toeristische gebieden bij uitstek. In elk dorp vindt je wel een snackbar of restaurant. Het vermelden waard is snackbar Hetty’s Verse Patat op de Schaapsweg bij Ooltgensplaat (het grote parkeerterrein bij de verkeerslichten). Zelfgebakken patatten, ruim en schoon en: gratis parkeren voor de deur.

Actief in de natuur van Zuid-Holland

Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)