Vogels kijken in de Hania’s Polder

Een nieuw stuk Biesbosch? Ja, dat kan, want in de afgelopen jaren is een deel van de Hania’s Polder bij Dordrecht omgezet in nieuwe natuur. Na een tip van een vogelaar in de Brabantse Biesbosch maakte ik vanmorgen kennis met dit geweldige moerasgebied dat ik nu al wel durf te vergelijken met de betere moerasgebieden in Frankrijk. Waarom ik dat vind ontdek je hieronder. In dit artikel dus praktische informatie over vogels kijken in de Hania’s Polder

Vogels kijken in de Hania’s Polder

In alle vroegte parkeerde ik de auto aan de Van Elzelingenweg en ging de tocht over het eerste het beste vlonderpad. Heerlijk die vlonderpaden, zeker wanneer je vogels wilt fotograferen. Je gaat plat op je buik op het vlonderpad liggen, zet je statief in het ondiepe water en fotografeert (of, in mijn geval: je filmt) de vogels vanuit het mooiste perspectief dat er is. Het mooie van de vlonderpaden is bovendien dat het rovers als vos en rond dolende huiskatten op afstand houden.

Hoewel de eerste vogel die ik filmde niet heel bijzonder was – een blauwe reiger – kon ik ook hem vanuit een laag perspectief filmen. Ik kreeg meteen visioenen van de Brenne, de Franse regio met de duizenden meertjes. Ook dat kun je dit soort watervogels van dichtbij en in een prachtige omgeving waarnemen. Ook de familie knobbelzwanen en de vele meerkoeten lieten zich van dichtbij filmen.

Mijn tocht ging verder en ik zag opvallend veel kemphanen, toch best bijzonder. Deze steltloper is als broedvogel in ons land uitgestorven, maar bezoekt tijdens de trekperiode onze slikgebieden. Ze hebben dus ook de Hania’s Polder ontdekt, evenals de bosruiter (twee gezien) en het witgatje (één gezien). Een kleine plevier dook op vanuit de waterplanten. Groepen kokmeeuwen, krakeenden en wilde eend dromden samen. En dan mijn doelsoort: de geoorde fuut. Dit jaar (voorjaar 2020) broedden er meerdere paartjes in het gebied en de vogelaar die ik hierboven al noemde verzekerde me dat ze gewend zijn aan mensen. Dat is het voordeel van zo’n natuurgebied: zolang er maar geen honden lopen en de bezoekers zich rustig gedragen, zien de vogels de mens niet meer als (het grootste) gevaar. Waardoor je ze van dichtbij kunt bekijken. En dat bleek. De geoorde futen kwamen op een gegeven moment zelfs zo dichtbij dat ik ze nauwelijks meer kon filmen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik plat op mijn buik in de modder lag, gekleed in camouflagekleding. Zelfs mijn vrouw zag me niet meer liggen… Daarna was het de beurt aan dodaars, visdief, groenpootruiter, kluut, kleine zilverreiger, kleine karekiet, gele kwikstaart, rietgors en putter om opgemerkt te worden. Buizerd en bruine kiekendief zweefden over. Kortom, er is op vogelgebied veel te beleven in de Hania’s Polder.

Andere recensie waarnemingen

Ik heb waarneming.nl ook nog even geraadpleegd. Andere soorten die onlangs in de Hania’s Polder zijn gezien, zijn: poelruiter (zeer zeldzaam), Temmincks strandloper, oeverloper, grutto, tureluur, wulp, zilverplevier, scholekster, zomertaling, wintertaling, lepelaar, roerdomp (heel bijzonder), grote zilverreiger, koekoek en ook de boomvalk.

Waar die soortenrijkdom vandaan komt? Toen ik languit op het vlonderpad lag met mijn snufferd bijna in het water, merkte ik op hoeveel watervlooien er in het kristalheldere water krioelen. En tussen die watervlooien zag ik waterinsecten en slakken zwemmen evenals een soort van duizendpoten. Dit water is niet alleen kraakhelder, het is ook een rijk gevulde dis voor al die vogels. Voeg daar dat brede slikranden aan toe en een hoogstaand vogelgebied is geboren.

Bloembermen

Wat me bovendien opviel tijdens mijn bezoek, waren de talloze bloemen die volop in bloei stonden (het was half juli). Het was werkelijk een enorme bloemenzee en daardoor wemelde het van de insecten. Talloze icarusblauwtjes, dagpauwogen, koolwitjes, hommels en zweefvliegen bezochten de planten. Jammer genoeg worden die bloembermen ook alweer héél snel gemaaid, wat mij betreft te snel.

Praktische informatie over vogels kijken in de Hania’s Polder

Er zijn volgens mij verschillende parkeerplaatsen in en rond de Hania’s Polder. Ik parkeerde mijn auto langs de Van Elzelingenweg, Dordrecht. Wil je een flinke natuurwandeling maken, dan kun je de auto ook parkeren aan de Oude Veerweg, Dordrecht.

De Hania’s Polder is toegankelijk voor fietsers. Er lopen fietspaden doorheen. De wandelpaden zijn verhard met grof grind. En eilandjes zijn met het vasteland verbonden door vlonderpaden. Vanaf de Van Elzelingenweg heb je vanaf de weg naar twee kanten een mooi uitzicht over het natuurgebied, maar hou daar wel rekening met (landbouw)verkeer. Het fietspad loopt daar echter wel over honderden meters langs de natuur. Ideaal voor wie slecht ter been is. Je kunt vanaf de fietspaden zelfs vanuit een rolstoel vogels kijken.

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch staan twee vogelkijkhutten. Ze bieden riant uitzicht over het water, slikpartijen en rietkragen. Loop de hutten voorzichtig in en zorg ervoor dat je niet al te veel beweegt. Soms zwemmen er eenden vlak voor de hut en die schrik je natuurlijk het liefst niet op.

De paden zijn verhard, dus comfortabele wandelschoenen of sportschoenen voldoen. Als het echt langdurig heeft geregend, zou ik mijn voeten in waterdicht schoeisel inpakken.

Wil je fotograferen of filmen, probeer dan vanuit heel laag perspectief te filmen. Dat kan prima in de Hania’s Polder. Het levert echt prachtige beelden op.

De Hania’s Polder is een nieuw stuk Biesbosch. Het is prima te combineren met een bezoek aan de Tongplaat, een ander befaamd stuk in dit geweldige natuurgebied.

Natuurshuisjes in de Biesbosch

jako van gorsel met verrekijker

Wil je even helemaal opgaan in de natuur in de Biesbosch, dan kun je maar het beste in de Biesbosch vakantie houden. Dat kan op één van de campings in de Brabantse Biesbosch waarvan ik zelf Camping De Knotwilg het meest interessant vindt. Sta je met je tent of caravan aan de goede kant van de camping, dan heb je uitzicht over Polder Hardenhoek met zijn getijdewerking. In de zomer kunnen er dan zomaar honderden lepelaars voor je tent foerageren! Verblijf je liever in een vakantiehuisje, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Wist je dat je zelfs een heuse vakantieboot kunt afhuren? Of een familiehuis midden in de natuur?

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)