Vogels kijken in de Groote Peel
De Groote Peel is een van de Nationale Parken in ons land. Het ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg, nabij het plaatsje Ospel-Nederweert. De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Je treft er dus een mix van bossen, plassen, vennen en hoogveen aan. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 1.400 hectare. Kilometers aan wandelpad voeren je door het gebied. De afwisseling in het landschap en de afwezigheid van wegen, elektriciteitsmasten en andere verstorende elementen maken de Groote Peel tot een ideaal gebied om vogels te kijken. Er broeden maar liefst ongeveer 100 vogels en ook in het naseizoen kun je er interessante waarnemingen doen.

Vogels kijken in de Groote Peel
Aansprekende vogels die in de Groote Peel broeden zijn blauwborst, dodaars, geoorde fuut, wulp, sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit, bruine kiekendief en roerdomp. Met deze soorten is de toon gezet. Ga ervan uit dat de Groote Peel in het voorjaar een heerlijk gebied is om vogels te kijken. Omdat het een stiltegebied is, is het er goed toeven, met name in de vroege ochtenden.

Ook in het naseizoen valt er veel te genieten voor vogelaars. In het najaar is de kraanvogel wel de meest fascinerende vogel die je in de Groote Peel kunt zien. Wanneer je geluk hebt althans. Het deel waar de kraanvogels het meest verblijven (de Filosche Peel) is juist met het oog op verstoring in het najaar niet toegankelijk. Maar wie weet zie je de kraanvogels overvliegen!

Een andere soort die veel vogelaars zal aanspreken is de klapekster. Dit is een wintergast die vrijwel elk jaar in de Groote Peel verblijft.

top 10 de allerlaatste

Wie vogels wil kijken in de Groote Peel maakt, afhankelijk natuurlijk van het jaargetijde, grote kans op soorten als de goudvink, grote gele kwikstaart, zwarte specht, blauwe kiekendief, grote zaagbek, toendrarietgans, boomkruiper, grote zilverreiger, rietgors, baardmannetje, grauwe klauwier, bosrietzanger, boompieper, spotvogel, gekraagde roodstaart, havik, slechtvalk, boomvalk, boomleeuwerik en wielewaal. Je leest het: de Groote Peel is alle seizoenen een interessant gebied om vogels te kijken!

Overigens bezocht ik de Groote Peel op een gloeiend hete zomermiddag. Dat kun je beter niet doen. Allereerst is de zomer sowieso de minst interessante periode om vogels te kijken. Maar is het een warme dag, dan lijken alle vogels plotseling verdwenen. Wel filmde ik die dag het klein geaderd koolwitje, inderdaad, een mooie dagvlinder! En zag ik geoorde futen op de plas, maar die waren te ver weg om te filmen.

Vogels kijken in de Groote Peel is dus een feest. Naast vogels leven er ook tal van andere dieren in dit Nationaal Park. Zoogdieren als das, vos, ree, wezel en hermelijn leven in het gebied. De Groote Peel staat verder bekend om de bijzondere libellen die er voorkomen. Levendbarende hagedis en heikikker zijn aansprekende reptielen en amfibieën.

Praktische informatie / wandelen / fietsen

De Groote Peel is het best bereikbaar via het Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15 te Ospel-Nederweert. Je treft hier een informatiecentrum, een mooie natuurwinkel en natuurlijk horeca. Voor jong en oud valt hier wel iets te beleven.

Zo’n mooi buitencentrum heeft voor vogelaars één nadeel: het trekt drommen toeristen aan. Wil je met familie of vrienden een mooie wandeling maken door de Groote Peel, dan kan dat prima natuurlijk. Wil je echter rustig en ongestoord vogels kijken in de Groote Peel, ga dan vroeg uit de veren! Wandel voor de massa uit het gebied in. Dat is werkelijk genieten!

In de Groote Peel staan diverse vogelkijkhutten en schermen. De wandelroutes voeren je er vanzelf langs.

De wandelpaden zijn onverhard (trek in natte perioden waterdicht schoeisel aan). Hier en daar zijn vlonders aangelegd om natte delen te doorkruisen.

Actief in de Brabantse natuur
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de Brabantse natuur in? Bijvoorbeeld paintballen of paragliden? Klik dan hier op de leukste belevenissen in de Brabantse natuur. Er zitten verrassende uitjes tussen hoor!

 

Praktische hulpmiddelen voor bezoekers van de Groote Peel

#1. Falk Wandelkaart De Peel

Een handig hulpmiddel voor wandelaars is de Falk Wandelkaart 5.

falk wandelkaart groote peel

Koop dit boek

#2. De ANWB Fietskaart door Noord-Limburg

Je kunt ook heerlijk fietsen in de omgeving van de Groote Peel. De routes op de ANWB Fietskaart voeren je rond het Nationaal Park.

anwb fietskaart de groote peel

Koop dit boek

 

#3. De sterkste fietskaart voor de regio Kempen en de Peel 

Een fietskaart die praktisch onverwoestbaar is. Zeer compact en zeer compleet.

fietskaart De Groote Peel

Koop dit boek

de beste paddenstoelengidsen

 

Tips van visdief
zakgids dagvlinders
alle vogels van europa
vlinders en libellen
vogels