Vogels kijken in de Groote Peel

De Groote Peel is een van de Nationale Parken in ons land. Het ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg, nabij het plaatsje Ospel-Nederweert. De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Je treft er dus een mix van bossen, plassen, vennen en hoogveen aan. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 1.400 hectare. Kilometers aan wandelpad voeren je door het gebied. De afwisseling in het landschap en de afwezigheid van wegen, elektriciteitsmasten en andere verstorende elementen maken de Groote Peel tot een ideaal gebied om vogels te kijken. Er broeden maar liefst ongeveer 100 vogels en ook in het naseizoen kun je er interessante waarnemingen doen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in de Groote Peel

Aansprekende vogels die in de Groote Peel broeden zijn blauwborst, dodaars, geoorde fuut, wulp, sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit, bruine kiekendief en roerdomp. Met deze soorten is de toon gezet. Ga ervan uit dat de Groote Peel in het voorjaar een heerlijk gebied is om vogels te kijken. Omdat het een stiltegebied is, is het er goed toeven, met name in de vroege ochtenden.

Ook in het naseizoen valt er veel te genieten voor vogelaars. In het najaar is de kraanvogel wel de meest fascinerende vogel die je in de Groote Peel kunt zien. Wanneer je geluk hebt althans. Het deel waar de kraanvogels het meest verblijven (de Filosche Peel) is juist met het oog op verstoring in het najaar niet toegankelijk. Maar wie weet zie je de kraanvogels overvliegen!

Een andere soort die veel vogelaars zal aanspreken is de klapekster. Dit is een wintergast die vrijwel elk jaar in de Groote Peel verblijft.

Wie vogels wil kijken in de Groote Peel maakt, afhankelijk natuurlijk van het jaargetijde, grote kans op soorten als de goudvink, grote gele kwikstaart, zwarte specht, blauwe kiekendief, grote zaagbek, toendrarietgans, boomkruiper, grote zilverreiger, rietgors, baardmannetje, grauwe klauwier, bosrietzanger, boompieper, spotvogel, gekraagde roodstaart, havik, slechtvalk, boomvalk, boomleeuwerik en wielewaal. Je leest het: de Groote Peel is alle seizoenen een interessant gebied om vogels te kijken!

Overigens bezocht ik de Groote Peel op een gloeiend hete zomermiddag. Dat kun je beter niet doen. Allereerst is de zomer sowieso de minst interessante periode om vogels te kijken. Maar is het een warme dag, dan lijken alle vogels plotseling verdwenen. Wel filmde ik die dag het klein geaderd koolwitje, inderdaad, een mooie dagvlinder! En zag ik geoorde futen op de plas, maar die waren te ver weg om te filmen.

Vogels kijken in de Groote Peel is dus een feest. Naast vogels leven er ook tal van andere dieren in dit Nationaal Park. Zoogdieren als das, vos, ree, wezel en hermelijn leven in het gebied. De Groote Peel staat verder bekend om de bijzondere libellen die er voorkomen. Levendbarende hagedis en heikikker zijn aansprekende reptielen en amfibieën.

Praktische informatie / wandelen / fietsen

De Groote Peel is het best bereikbaar via het Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15 te Ospel-Nederweert. Je treft hier een informatiecentrum, een mooie natuurwinkel en natuurlijk horeca. Voor jong en oud valt hier wel iets te beleven.

Zo’n mooi buitencentrum heeft voor vogelaars één nadeel: het trekt drommen toeristen aan. Wil je met familie of vrienden een mooie wandeling maken door de Groote Peel, dan kan dat prima natuurlijk. Wil je echter rustig en ongestoord vogels kijken in de Groote Peel, ga dan vroeg uit de veren! Wandel voor de massa uit het gebied in. Dat is werkelijk genieten!

In de Groote Peel staan diverse vogelkijkhutten en schermen. De wandelroutes voeren je er vanzelf langs.

De wandelpaden zijn onverhard (trek in natte perioden waterdicht schoeisel aan). Hier en daar zijn vlonders aangelegd om natte delen te doorkruisen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)