Vogels kijken in de Extremadura

Extremadura is een van de meest uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden in Europa. Het ligt ten zuidwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid en grenst aan Portugal. Heb je eenmaal gelezen over de enorme vogelrijkdom van deze regio, dan zet je een vogelreis naar Extremadura als vanzelf hoog op je verlanglijstje. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, is het ondoenlijk om alle plekken te noemen waar je geweest moet zijn. In dit artikel leg ik uit welke vogels je er ziet, wat de beste gebieden zijn en welke nuttige websites je kunt bezoeken. Het begint natuurlijk met een inspirerende natuurgids. De gloednieuwe Cross Bill Guide Extremadura van Dirk Hilbers bijvoorbeeld.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Laat ik beginnen met een opsomming van ‘zomaar’ wat vogels die in je in Extremadura kunt zien. Om te beginnen met de roofvogels: kleine torenvalk, zwarte wouw, rode wouw, grijze wouw, grauwe kiekendief, steenarend, Spaanse keizerarend, havikarend, slangenarend en dwergarend. Vale gier is er algemeen, evenals de monniksgier. De aasgier komt in iets lagere aantallen voor. 

blauwe rotslijster vogels kijken in de extremadura a
Blauwe rotslijster (Bron: Wikipedia).

Extremadura is vrijwel het enige gebied waar je in Europa de blauwe ekster kunt zien. Bijeneter, hop en scharrelaar zijn er algemeen, hoewel de laatste soort kwetsbaar is. Er worden nestkasten voor hem opgehangen.

Dan hebben we nog de vogels van de steppen. Wil je die zien, ga dan zeker naar de uitgestrekte vlakten van Cáceres of die van La Serena. Je ziet hier de grote- en kleine trap, vorkstaartplevier, griel, zwartbuikzandhoen, witbuikzandhoen, kalanderleeuwerik en kortteenleeuwerik.

Reis je in de winter af naar Extremadure, dan kom je onder de indruk van de meer dan honderdduizend kraanvogels die er overwinteren. De bekende Duitse boswachter Peter Wohlleben schrijft in zijn nieuwste boek zelfs dat kraanvogels de productie van lokale ham beïnvloeden.

Andere vogels die je er zeker ziet zijn de steltkluut, purperkoet, kuifkoekoek, zwarte tapuit, blonde tapuit, grijze gors, rode patrijs, kleine bonte specht, appelvink, roodstuitzwaluw, kleine zwartkop, Zuidelijke klapekster en roodkopklauwier. En ik verzeker je: dit is nog maar het begin van een opsomming van de soorten die je kunt zien in Extremadura.

Interessante plekken voor wie gaat vogels kijken in Extremadura:

Hoewel Extremadura eigenlijk één groot vogelgebied is, zijn er toch gebieden te noemen die extra interessant zijn. Zoals daar zijn:

De steppen rondom Santa Marta de Magasca. Uiteraard voor de steppevogels die ik hierboven al noemde. Ik noem expliciet kuifleeuwerik, Spaanse mus, grote trap, kleine trap, kalanderleeuwerik en cirlgors.

De omgeving van Monroy. Hier vind je een landschap uitgestrekte dehesas (steeneiken of kurkeiken op grasland, meestal begraasd door koeien, schapen, geiten of paarden). In de winter vind je hier de kraanvogels. Ooievaars broeden op het kasteel bij Monroy. De kleine torenvalk komt hier voor. Bij het dorp Talavan bevindt zich een stuwmeer met een vogelkijkhut. Hier zitten veel moerasvogels. Ook laat de steenarend zich hier zien.

havikarend vogels kijken in de extremadura
Havikarend (Bron: Wikipedia).

De omgeving van Cabañas del Castillo. Volg het pad langs de kerk tussen twee rotsen door. Vanaf de rots zie je gieren, slechtvalk, zwarte ooievaar of havikarend. Blauwe rotslijster, grijze gors en alpengierzwaluwen laten zich hier ook bekijken. Let ook op de bijzondere dagvlinders. In de omgeving valt natuurlijk nog veel meer te zien! 

De omgeving van Trujillo en  Alcollarin. In het steppegebied vind je veel drinkpoelen. Hopelijk heeft het geregend en staan ze vol water. Let dan op steltlopers als de steltkluut. Speur elke boerderij af naar steenuil, hop en kleine torenvalk. De arena van Trujillo staat bekend om de kleine torenvalken die tussen de dakpannen broeden. Op de steppen kun je de grauwe kiekendief zien jagen. 

Nationaal Park Monfragüe Dit gebied mag echt niet ontbreken tijdens je vogelreis! Het wordt geroemd als één van de beste plekken om vogels te kijken in de Extremadura. Het is een beschermd natuurgebied waar de befaamde rivier de Taag doorheen slingert. Vale gier, monniksgier, aasgier, Spaanse keizerarend, havikarend, oehoe, kaffergierzwaluw, zwarte ooievaar en roodstuitzwaluw zijn een paar soorten die hier genoemd moeten worden. Zo vind je hier de beroemde gierenrots.

vale gier vogels kijken in de extremadura
Vale gier (Bron: Wikipedia).

De beste tijd om vogels te kijken in Extremadura:

De beste maanden om vogels te kijken in Extremadura zijn april en mei, maar ook in maart zijn al veel van bovengenoemde vogels te bewonderen. Voordeel is dat het dan ook een stuk rustiger is op de hotspots. 

Tijdens (late) herfst en winter geniet je van de vele wintergasten, waaronder dus de kraanvogels.

Eigenlijk zijn de maanden juli en augustus de enige maanden die niet aan te raden zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de hitte die het binnenland van Spanje dan teistert. 

vogels kijken in de extremadura dirk hilbers spanje

Nuttige adressen

De Birding in Extremadura Club. Op deze website vind je o.a. een aantal vogelroutes door de Extremadura.

De inspirerende blogs van Elly Kruyff over Extremadura.

Organiseer je liever zelf je vogelvakantie? Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Extremadura. Of reserveer één van de vijf bungalows op een ‘zeer strategisch locatie in Extremadura‘. Ook een heel informatieve website trouwens. Lees ook mijn artikel over hoe je zelf een vogelreis samenstelt naar Extremadura.

En natuurlijk de uitstekende vogelreisgids van Luc Hoogenstein over vogels kijken in de Extremadura. En anders de gloednieuwe Cross Bill Guide Extremadura van Dirk Hilbers wel.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)