vogels kijken in de eendragtspolder zevenhuizen

Vogels kijken in de Eendragtspolder

Vandaag ging ik vogels kijken in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Daar, onder de rook van Rotterdam, ligt een plasdras-gebied waar je ondanks de drukte toch heel aardig kunt vogels kijken. Wat heet, er worden daar regelmatig mooie waarnemingen gedaan. De waterral bijvoorbeeld, en de lepelaar. En héél soms, de zwarte ibis. Ik sprak met oud-collega Anneke Poldervaart en haar man David af een ronde te gaan lopen in dit nieuwe natuurgebied.

Het aardige van de Eendragtspolder is dat het zo goed toegankelijk is. Ook voor wie minder goed ter been is. De wandelpaden zijn meteen ook fietspaden en dat betekent spiegelglad terrein. Voor de ware romanticus misschien een tegenvaller, maar wie op de fiets of vanuit een rolstoel wil vogels kijken kan hier zijn hart ophalen. Het pad loopt bovendien om het hele gebied heen, dus je hebt altijd wel een stuk met het zonlicht in de rug.

Wij liepen de meest uitgebreide ronde, en dat betekent volgens een snelle berekening toch al snel een kilometer of acht. En dat terwijl de zon onbarmhartig op ons scheen en de temperatuur opliep tot dertig graden. Terwijl Anneke en David er aan het eind nog heel monter bij zitten, begint het bij mij wel een beetje te piepen en te kraken.

Ondertussen zagen we heel wat vogels. Hoogtepunten waren de buizerd, het groepje lepelaars, de kleine en grote zilverreiger en de bontbekplevieren. Vanuit het riet hoorden we een waterral roepen, ook een mooie waarneming. Een bijzondere waarneming was die van een blauwe reiger met een lang koord in zijn snavel. Het had er alle schijn van dat het touw vast zat aan zijn snavel. Dat is niet best voor de reiger, want laat het touw niet los, dan is hij ten dode opgeschreven. Een triest gezicht dus eigenlijk, terwijl ik eerst dacht dat hij een enorme paling had gevangen!

Het was een gezellige wandeling waarin we, ondanks de vele fietsers, toch aardig wat soorten zagen. Ik las op waarneming.nl dat er vandaag zelfs een velduil was gezien. Die hebben wij helaas gemist.

Bekijk in het filmpje hieronder de beelden van onze wandeling:

Praktische informatie over vogels kijken in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen

De Eendragtspolder bij Zevenhuizen is goed toegankelijk, voor fietsers én wandelaars, en zelfs voor wie minder goed ter been is en in een rolstoel zit. Je bereikt het plasdras-gebied via de Slingerkade, Zevenhuizen of via het parkeerterrein aan de Kooilaan aan de rand van Bleiswijk.

Het waterpeil in de Eendragspolder wisselt sterk en dat heeft alles te maken met de roeibaan aan de rand van het gebied. Zijn er roeiwedstrijden, dan wordt er water ingelaten in het gebied. Is de roeibaan niet in gebruik, dan is het waterpeil lager en vallen stukken drassig land droog. Ideaal terrein dus voor watervogels en steltlopers.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.