Vogels kijken in de Dombes

Dertig kilometer boven Lyon ligt een fantastisch vogelgebied: de Dombes. Op deze uitgestrekte kleivlakte in Centraal-Frankrijk liggen duizend-en-één meren. In deze meren wordt zoetwatervis gekweekt en dat trekt vogels aan! Watervogels die in indrukwekkende aantallen kunt waarnemingen. We bezochten De Dombes een aantal jaar geleden om er vogels te kijken en ik heb me voorgenomen een keer terug te gaan. 

De Dombes is het belangrijkste plaats in Frankrijk wat betreft de kweek van zoetwatervis. De meeste meren zijn dan ook productievijvers waar vooral karper wordt gekweekt. Daarmee is meteen een hindernis voor vogelaars beschreven: de privéterreinen zijn over het algemeen niet toegankelijk voor publiek. Bovendien worden de meertjes regelmatig droog gelegd om ongewenste vissen als grondels te elimineren. Je kunt dus niet met zekerheid zeggen waar je moet zijn. En dat is jammer, want nergens anders zag ik zoveel kwakken, purperreigers, koereigers, grote en witte zilverreigers, steltkluten en andere watervogels. Zelfs de ralreiger heb ik er toen gezien. Wij waren er destijds in de zomer, de vogeltrek was net begonnen. In een van de weilanden stond een groep van honderd ooievaars. Als bijzondere eend valt de krooneend te vermelden.

Ik kwam deze hotspot op het spoor nadat ik de befaamde reisgids A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica van J. Crozier aanschafte. Hij geeft in deze nuttige gids precies aan welke vogels je wanneer kunt verwachten. De beste periode om vogels te kijken in De Dombes zijn de winter en de trekperioden. Wat trekvogels betreft, dan moet je denken aan de eerder genoemde ooievaar, maar ook de zwarte ooievaar, visarend, kraanvogel, zwarte ruiter, witwangstern en zwarte stern. Als je vogels wil kijken in het broedseizoen, dan maak je geheid kans op de vele soorten reigers, op de bijeneter, hop, bruine kiekendief, grauwe klauwier, cetti’s zanger, grote karekiet en natuurlijk tal van andere rietzanger. Dodaars, geoorde fuut en ‘gewone’ fuut broeden er ook. Het spreekt vanzelf dat je er nog veel meer soorten ziet als je er bent, waaronder de ijsvogel die zich prima thuis voelt aan de oevers van al die meertjes. Voor details en routes verwijs ik je naar de eerder genoemde reisgids. Dat vind ik echt een aanrader voor mensen die in Frankrijk vogels willen kijken.

Het dorp Villars-les-Dombes ligt centraal in het gebied. Dit is de beste uitvalsbasis voor je vogeltochten door De Dombes. Ben je in de zomer op weg naar het zuiden, doe dan De Dombes zeker even aan om er vogels te kijken. Ga je met tent, caravan of touringcar, reserveer dan een plaats op de camping bij Villars-les-Dombes. Het is overigens geen toeristisch oord, voor kinderen valt er weinig te beleven. De Dombes lijkt mij een gebied om een paar dagen te vertoeven om daarna door te trekken naar je eindbestemming of een volgend vogelgebied.

In de zomer van 2021 bezocht ik de Dombes gedurende één dag. Ik zag er voor het eerst in mijn leven witwangsterns, in Etang des Vavres:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)