Vogels kijken in de Crezéepolder

De Crezéepolder is een polder tussen de plaatsen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. De voormalige landbouwpolder is van bestemming veranderd: de polder dient als waterberging en als er water te kort is, dan zal het een natuurgebied annex recreatieterrein zijn. Grote en hier en daar diepe waterpartijen, onverharde wandelpaden en twee vogelkijkschermen. Die schermen zijn nog verre van volmaakt, want waarom zijn in in de buitenste planken nou geen gaten gezaagd? Die zouden je over de hele watergang laten kijken, een prachtig uitzicht. Ik denk dat ik de volgende keer maar eens een zaagje meeneem…

Zeldzame vogels

Riet en wilde planten schieten hoog op. En juist zo’n terrein trekt vogels aan. Zeer zeldzame vogels zelfs. Wat te denken van mongoolse pieper, zwartkopgors, zwarte ooievaar, buidelmees en velduil? In de winter kun je op de dijk langs de rivier De Noord waterpiepers zien. En vanuit de gorzen bij Ridderkerk verkent de ijsvogel de waterpartijen. Langs de oevers van de kersverse kreek maak je kans op steltlopers als witgatje, watersnip, kemphaan, groenpootruiter, bosruiter, oeverloper en bokje. De purperreiger vliegt in de zomermaanden regelmatig over. Lepelaars foerageren in het ondiepe water of rusten uit aan de oever. De zomertortel wordt er gesignaleerd. In de rietpartijen zie je rietgors, kleine karekiet en rietzanger. Op de oever zie je natuurlijk ook allerlei eendensoorten. In het voorjaar broeden er soorten als kleine plevier, kluut en tureluur. Bruine kiekendief jaagt in voorjaar en zomer boven het natuurgebied. De blauwe kiekendief in de winter terwijl je de slechtvalk het hele jaar door kunt zien. Ik heb me laten vertellen dat de slechtvalk regelmatig op de boog van de brug over de Noord zit om het gebied te overzien. De slechtvalk broedt in een hoogspanningsmast bij Sliedrecht. De Crezéepolder stond bekend om de gele kwikstaarten die er broedden. Die komen ook in de huidige staat van de polder nog veel voor in het ruige terrein. En tijdens de najaarstrek maak je kans op paapje, tapuit en het porseleinhoen (dat ik er begin september filmde).

Een buitengewoon goede plek om de ijsvogel te zien, is de voetgangersbrug over de brede kreek. Aan de overzijde van het water liggen de Ridderkerkse Gorzen. Bomen groeien langs de oever met overhangende takken. Ideaal terrein voor de ijsvogel.

Praktische informatie over vogels kijken in de Crezéepolder

In de Crezéepolder zijn onverharde wandelpaden aangelegd. Twee vogelkijkschermen bieden uitzicht over het water. Je kunt ook besluiten om een lange wandeling om het gebied te maken. Hou er rekening mee dat in najaar en winter en in perioden met veel regen, de paden flink modderig zijn. Doe dan laarzen aan. Het is wel een mooie wandeling. Je loopt langs de rivier de Noord met aan de overkant Alblasserdam. Aan de binnenzijde de Crezéepolder met bij laag water uitgestrekte slikgebieden. En naast de Crezéepolder dus de gorzen wat weer een heel ander biotoop is.

De Crezéepolder kun je betreden via de Oostmolendijk bij Ridderkerk. Parkeer je auto aan de kant van Hendrik-Ido-Ambacht in de parkeervakken. Ik heb vernomen dat parkeren op de rest van de dijk verboden is. Er zijn kennelijk al bekeuringen uitgedeeld. Hou hier dus rekening mee.

In de Crezéepolder bevindt zich een natuurspeeltuin (natuurspeelplaats). De opzet is wel heel eenvoudig. Veel natuur dus. Het is niet meer dan een grasveld. Er zijn wat dikke boomstappen op elkaar gestapeld. En er is een soort van plateautje. Wellicht worden er de komende tijd nog meer spelelementen aangebracht.

Op sommige plekken zitten de vogels op behoorlijke afstand van dijk. Heb je een telescoop, neem die dan zeker mee.

Naast de Crezéepolder liggen de Gorzen van Ridderkerk. Ook door deze grienden zijn wandelpaden aangelegd. Hier zie je vogels als matkop, groene specht, staartmees en goudhaantje. Aan de kant van de jachthaven schijn je nu en dan de bever te kunnen zien.

Ben je op zoek naar een wandelroute, bekijk dan mijn beschrijving van de vogelwandeling bij Ridderkerk eens. Die voert je langs de Crezéepolder.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de buurt van Ridderkerk, bekijk dan ook mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes in de omgeving van de Crezéepolder

jako van gorsel met verrekijker

In Ridderkerk is het heel lastig om een vakantiehuisje te vinden gelegen in de natuur. Geen wonder, deze regio behoort tot de meest verstedelijkte omgevingen van Nederland. In de Alblasserwaard en Krimpenerwaard, regio’s die tegenover Ridderkerk liggen, kun je gelukkig wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden. Dus wil je een keer de vogelgebieden in deze regio bezoeken, bekijk dan het aanbod van vakantiewoningen op natuurhuisje.nl eens. Dit zijn prima vertrekpunten voor je bezoeken aan natuurgebieden als de Zouweboezem, Kinderdijk en de Biesbosch.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?