Vogels kijken in de Cévennes
Alweer een aantal jaar geleden gingen we in begin mei op vakantie in Zuid-Frankrijk. De Nationaal Park De Cévennes was de bestemming, griel en ortolaan waren het doel. Daar, op de causses liet de ortolaan zich makkelijker dan elders in Frankrijk vinden. Helaas werkten de weersomstandigheden tegen en zagen we noch ortolaan, noch griel. Het volgende jaar weer terug, een paar weken later in mei. Het weer was goed en de ortolaan zojuist gearriveerd. En een paar honderd meter eerder hadden we de griel van dichtbij gezien. De blauwe rotslijster die ons ook was beloofd hebben we in beide vakanties niet gezien. Maar een ortolaan, zeg nu zelf, die zie je helaas niet iedere dag!

Nationaal Park De Cévennes wordt in de door mij gekoesterde reisgids A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica van J. Crozier met ere genoemd. Via het VVV in het dorpje Le Rozier boekten we een maison de vacances en was het elke dag flink gas geven de Causse Méjean op. Maar wandelden we ook langs de rivieren de Tarn en de Jonte die daar door de diepe gorges kronkelen en ter hoogte van Le Rozier samenkomen. Wat een schitterende en woeste natuur heb je daar!

De Gorges du Tarn et la Jonte staan bekend om de gieren die er zijn geherintroduceerd. En inderdaad, we zagen in de hoge rotsen een nest van een vale gier. En voortdurend zagen we indrukwekkende groepen vale gieren en monniksgieren zweven. Een enkele keer zagen we ook een aasgier. Le Rozier is volgens de reisgids een van de beste plekken om gieren te zien.

recensies vogelgidsen

Onze speciale belangstelling ging uit naar de vogels van Causse Méjean. De Engelse reisgids wees met wiskundige precisie een wandelpaadje aan waarlangs hij broedt. En wat denk je? Een paar honderd meter wandelen door dit desolate gebied en daar zat hij! Niet één, maar twee! Missie volbracht. Even daarvoor zat een griel vlak naast de weg. Ik kan je verzekeren dat deze hoogvlakte een excellente plek is om tapuit, grauwe kiekendief, slangenarend en hop te zien. Ook de blauwe rotslijster werd door de reisgids beloofd, maar zoals gezegd, die hebben we niet gezien. In de riviertjes zie je natuurlijk typische watervogels als waterspreeuw, ijsvogel en cetti’s zanger. Tegen de steile rotswanden nestelen rotszwaluw en rotskruiper.

Mocht je vogels willen gaan kijken in de Cévennes, dan raad ik je de aanschaf van de hierboven genoemde reisgids absoluut aan. Die leidt je naar de beste plekjes die je anders zelf slechts bij toeval zult vinden.

Vogels kijken in de Cévennes vraagt overigens wel iets van je. Die rotsige, kale hoogvlakten zijn bepaald geen mensvriendelijk gebied. Het doet haast polair aan, ware het niet dat het er in de zomer snikheet wordt. De beste tijd om vogels te kijken in de Cévennes is van half mei tot eind juni. Trekvogels als ortolaan, grauwe klauwier en allerlei soorten zangvogels arriveren in die periode. In de boomtoppen hoor je de wielewaal en heb je evenveel geluk als wij, dan hoor je ‘s nachts in het bos het bijzondere geluid van de dwergooruil.

Vogels kijken in de Cévennes is een bijzondere belevenis. Ik adviseer je om dit gebied zeker een keer te bezoeken.

(Helaas maakte ik nog geen video’s toen ik de Cévennes bezocht. Ik kan dus geen beelden tonen.)

Tips van visdief
birdwatching guide
Vogels kijken in de Camargue en de Crau Hans Peeters
alle vogels van europa