Vogels kijken in de Camargue

De Camargue oefent op veel vogelaars een magische kracht uit. Dit uitgestrekte natuurgebied in Zuid-Frankrijk behoort dan ook tot de beste vogelgebieden in Europa. De Camargue is een natuurgebied in de monding van de Rhône. Deze machtige rivier stroomt met twee armen de Middellandse Zee in en tussen die armen gebeurt het. Ik bezocht de Camargue in de laatste week van mei 2019. Ik kan je verzekeren: de faam is terecht. Elke waarneming is raak en veel vogels die je in de Camargue ziet zijn in Nederland en België uitgestorven of komen er simpelweg niet voor. Op deze pagina beschrijf ik waar je het beste kunt vogels kijken in de Camargue tijdens het broedseizoen. Wil je er in de winter naar toe, lees dan mijn artikel over vogels kijken in de Camargue in de winter.

De beste vogelgebieden in de Camargue:

Étang de Scamandra

Dit uitgestrekte moerasgebied is een bezoek meer dan waard. De wandelpaden en de vogelkijkhutten brengen je dichtbij de vogels. En ongelooflijk maar waar: hier zag ik de grootste reigerkolonie die ik ooit heb gezien. Als het absolute hoogtepunt van mijn bezoek aan Étang de Scamandre beschouw ik de grote karekiet die ik plots hoorde zingen en die ik daarna ook zag. Ook de kwak liet zich fraai zien. Lees hier meer over Étang de Scamandre.

Domaine de Méjanes

Het toeristische landgoed Domaine de Méjanes liet ik uiteraard links liggen, letterlijk zelfs. Maar de weg langs het water leverde mij spectaculaire waarnemingen op van kuifkoekoek, kuifleeuwerik, grote karekiet, slangenarend en flamingo’s van heel dichtbij. Dit weggetje moet je beslist afgereden hebben! Lees hier meer over Domaine de Méjanes.

Réserve naturelle des Marais du Vigueirat

Verschillende natuurgebieden in de Camargue zijn slechts tegen betaling toegankelijk. Dat is beslist niet erg, want daardoor zijn de gebieden uitstekend ingericht voor vogelaars. Goede wegen en uitstekende vogelkijkhutten. En vaak kun je er ook nog een gids huren die je in de afgesloten delen kan rondleiden. Réserve naturelle des Marais du Vigueirat is één van die gebieden. Je kunt hier heerlijk wandelen en van dichtbij soorten zien als ralreiger, bosruiter, steltkluut en zwarte ibis. Lees hier meer over dit gebied.

Mas du Pont de Rousty

Ten zuiden van de stad Arles ligt in de Camargue een uitgestrekt natuurgebied waar je in elk jaargetij een heerlijke vogelwandeling kunt maken: Mas du Pont de Rousty. Het behoort bij het Museum van de Camargue, maar de toegang is vrij. Ik bezocht dit gebied in de winter en ik deed er een paar indrukwekkende waarnemingen. Lees hier meer.

De monding van de Rhône

In de monding van de Rhône deed ik één van mijn mooiste waarnemingen tijdens mijn vakantie: de strandplevier. Ik zag er verschillende op de slikranden in de monding van de rivier. Ook zag ik er de roodkopklauwier, geelpootmeeuw, kleine zwartkop en veel flamingo’s. Lees hier meer.

Parc Ornithologique de Pont de Gau

Je houdt ervan of niet: een park dat is ingericht voor wilde vogels. Natuurlijk weet je dat er ‘s ochtends en ‘s avonds flink wordt bijgevoerd. En dat de dieren wel heel erg gewend zijn aan mensen. Maar mensen, wat is het toch fantastisch om de flamingo’s van zo dichtbij te zien! Voor jong en oud is het een hele belevenis. En vanuit de uitstekend onderhouden vogelkijkhutten in het naast gelegen natuurgebied komen steltlopers, reigers en eenden wel heel dichtbij. Ik vond het een bezoek meer dan waard. Lees hier meer.

Étang du Fangassier

In het hart van de Camargue ligt Étang du Fangassier, een uitgestrekt ondiep meer dat in droge periode helemaal droog valt. Op de weg ernaar toe zag ik soorten als lachstern, grauwe gors, ralreiger, bijeneter, paapje, zomertortel en natuurlijk veel nachtegalen. Bij Étang du Fangassier zag ik bijzondere soorten als kuifleeuwerik, duinleeuwerik, dunbekmeeuw en weer de strandplevier. Lees hier meer.

Centre de la Chapelière 

Je kunt dit gebied met bijbehorend bezoekerscentrum beschouwen als het centrale punt in de Camargue. Het is in droge perioden echter niet het meest interessante gebied. Ik zag er eind april wel de enige scharrelaar van de vakantie. En je kunt er een mooie wandeling maken. Lees hier meer.

Salin de Badon

Ook natuurgebied Salin de Badon is slechts toegankelijk tegen betaling. Er zijn wandelpaden aangelegd die je langs diverse vogelkijkhutten voeren. Dit is het hart van de Camargue en dus zie je er veel steltlopers, zangvogels en natuurlijk: flamingo’s. Lees hier meer.

Saint Maries-de-la-Mer

De kust bij Saint Maries-de-la-Mer is één van de beste plekken om vogels te kijken in de Camargue. Het is meteen ook een heel mooie plek om vogels te kijken. Aan de ene kant heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en aan de andere kant strekken zich duinen, kleine meertjes en lagunes uit. Ideaal gebied om eens lekker de benen te strekken. Wat zie je zoal als je gaat vogels kijken Saint Maries-de-la-Mer?  Lees hier meer

Andere topgebieden in de Camargue:

De Crau

De Crau ligt ten oosten van de Camargue. Zelf bezocht ik het gebied niet, omdat mijn verblijf simpelweg te kort was en ik mijn aandacht moest verdelen tussen vogels kijken en gezin. Maar ga je hele dagen vogels kijken in de Camargue, sla de Crau dan beslist niet over! Dit is een van de weinige gebieden in Frankrijk waar de kleine trap en witbuikzandhoen kunt zien. Ook de kleine torenvalk en griel laten zich hier zien.

De Crau is een steenachtige vlakte met een heel eigen karakter. Sommige mensen worden er een beetje onwel vanwege het woestijnklimaat.

Les Baux

Ten noordoosten van Arles liggen de Alpilles, een uitloper van de Alpen. De bergen hier zijn betrekkelijk laag en rotsachtig. Bij Les Baux kun je een eeuwenoude ruïne bezoeken (tegen betaling). Maar dit uitstapje levert niet alleen culturele schatten op, je kunt er ook vogels zien als de blauwe rotslijster, aasgier en alpengierzwaluw. Een eindje verder in Val d’Enfer laat je de culturele zaken achter je en maakt je ook nog kans op alpenheggenmus en rotskruiper (alleen in maanden december tot maart). Ik bezocht Les Baus op 1 mei en ik kan je verzekeren: dan moet je er beslist niet zijn. De auto’s staan dan kilometers ver voor Les Baux geparkeerd. Je moet dus er lopen (en klimmen!) om op de berg te komen. En je snapt: zo’n mensenmassa, dat is niet best voor de vogels. Wij zijn toen doorgereden naar een rustig plekje achter Les Baux. Op een kuifmees en kleine zwartkop na, zag ik er niet veel vogels. Wel zag ik er de kleine ijsvogelvlinder.

Onmisbare reisgidsen voor een vogelvakantie in de Camargue

Ga je op vogelreis naar de Camargue, dan raad ik je ten zeerste aan om een goede reisgids mee te nemen. Een reisgids die je wijst op de kleine weggetjes, de verborgen natuurgebiedjes en die ene soort die je in dat ene gebiedje kunt zien. De volgende reisgidsen beveel ik je van harte aan:

Hans Peters wijst je in deze gids de weg in de Camargue en de Crau. Ik kwam een vogelaar tegen in de Camargue die wild enthousiast over dit boek was. Kun je nog een exemplaar te pakken krijgen, aarzel dan niet!

Bestel bij bol.com
vogels kijken in de camargue
Dit nieuwe deel in de befaamde reeks Crossbill Guides beschrijft de Camargue én de Provence. Deze gids beschrijft alle natuur in deze regio, en beperkt zich dus niet tot vogels kijken. Let er op dat deze gids Engelstalig is. Deze gids bevat voor elk type natuurliefhebber ontzettend veel praktische tips en inspiratie.

Bestel bij bol.com

De beste jaargetijden voor vogels kijken in de Camargue:

Het hele jaar door kun je uitstekend vogels kijken in de Camargue. De trekperioden in voor- en najaar zijn echter verreweg het beste. Dan zie je de meeste soorten. Vogels als visarend, kleine strandloper, Temmincks strandloper, krombekstrandloper, kemphaan, regenwulp, poelruiter, reuzenstern, witvleugelstern, grauwe klauwier en roodkopklauwier doen het gebied dan aan. Vorig jaar vierde ik echter oud- en nieuwjaar in de Camargue en dat leverde toch ook heel mooie waarnemingen op, waarvan die van honderden kraanvogels toch wel het meest spectaculair was. Hoewel, ook de kleine zwartkop en de kuifleeuwerik mochten er zijn! En in Lex Baux zag ik na lang en aandachtig speuren echt de rotskruiper!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!